pixel

Farmen på taget

Et tag på Østerbro er omdannet til selvforsynende bylandbrug – Danmarks første rigtige tagfarm.

østergro tagfarm Foto: Bent Larsen

Sensommeren viser sig fra sin vådeste side, den dag Magasinet KBH besøger ØsterGRO — et landbrug midt i Skt. Kjelds Kvarter.

Man kan mene meget om vådt hår og vandpytter, men når man tager turen op ad den spinkle vindeltrappe til Nellemannhusets tag i Æbeløgade, møder man et syn, der giver regnen sin berettigelse: Adskillige rækker af aflange bede med grønsager, der strækker bladene ivrigt mod de faldende dråber.

I alt 600 kvadratmeter nyanlagt urbant landbrug gemmer der sig heroppe på taget ved Fresh Fitness på det ydre Østerbro. Danmarks første egentlige tagfarm, der har som sit primære formål at springe supermarkedet over og dyrke fødevarer direkte til københavnerne.

Frisk grønt uden forpligtelser

ØsterGRO er startet af landskabsarkitekterne Kristian Skaarup og Sofie Brincker og arkitektstuderende Livia Urban Swart Haaland, der mødtes i Ottilias Have på Carlsberg. Ottilias Have er en af de fælleshaver, der er dukket op i København i de seneste år — en social måde at gøre byrummet grønt på, hvor lokale medlemmer selv står for at dyrke og udvikle haven.

Med ØsterGRO har det været de tre frivillige bylandmænds ønske at løfte det grønne byrum op i en anden skala. Projektet er inspireret af tanken om community supported agriculture (fællesskabsstøttet landbrug): Her er det selve produktionen af afgrøder, det gælder, og de øvrige 16 medlemmer er kun forpligtet til at støtte økonomisk. Til gengæld kan de hver uge hente en kasse med grøntsager.

»De må gerne lægge al den energi i projektet, de har lyst til, men det er ikke en forpligtelse. Folk har så travlt i dag — går til sport, har børn, karriere og alt sådan noget — så selv om man har vildt meget lyst til at lave nogle ting, er det ikke altid, man har tid til det. Så går det til. Vi har lavet et projekt, hvor man ikke skal gå og have dårlig samvittighed,« forklarer Kristian Skaarup.

Græskar, bier og snart høns

Farmen på taget ser indbydende ud selv i regnvejr. Når man går rundt mellem bedene under farvede vimpler, kan man få øje på små buttede græskar, tomatplanter og bønnestager, der kravler op langs muren. Farverige blomster indrammer de grønne bede ud mod stien — de er også spiselige. Faktisk er det eneste, der ikke kan spises, en gruppe struttende gule og røde solsikker. De skal bare stå og pynte.

To bordebænkesæt indbyder til ophold, og midt på taget står et rummeligt drivhus fra sponsoren Willabgarden, der bruges til at forspire planterne, så de får en blid start, inden de sættes ud. Der er bistader, sponsoreret af det lokale Lokaludvalg, og i det bagerste hjørne vidner en rå træstruktur om et igangværende byggeprojekt — her er studerende fra Teknisk Skole i færd med at opføre et hønsehus.

»Det ligner sådan en studiebolig! Det er et meget stort hønsehus, men det bliver sindssygt flot,« siger Kristian Skaarup.

Biler viger for klimatilpasning

Magasinet KBH følger Kristian Skaarup et niveau højere op ad vindeltrappen for at mærke den vind, som taglandbruget er skærmet fra af de omkringliggende bygninger. Fra et lille plateau kan man overskue hele ØsterGRO og ja, blæsten går frisk over byen. En smuk gammel vejrhane med kongeligt monogram troner over den lille tagterrasse. Hvis den ikke havde været i stykker, havde den været i fuld sving.

Nellemannhuset har tidligere lagt tag til bilauktioner, og det er kommet ØsterGRO til gode: Huset rummer en stor fragtelevator, der løfter jord og gødning lige så godt som den løfter biler, der var også allerede etableret hegn omkring taget, og brandvejene er sikret. Her giver bilindustrien altså lidt igen til planeten — ØsterGRO er nemlig del af områdefornyelsens vision om Skt. Kjelds Kvarter som Københavns Klimakvarter.

Bylandbruget fungerer da også som et eksperiment i klimatilpasning, når regnvandet opsamles i et reservoir, der kan vande afgrøderne på en tør dag. En win-win-situation for både planter og københavnske kældre.

Nærværende stenbro-natur

På den anden side af Æbeløgade ligger Danmarks Statistik og Arbejdsskadestyrelsen i en stor, firkantet murstensbygning. Medarbejderne derovre kunne se måbende til, da en kran i april måned løftede 110 tons jord sponsoreret af Byggros op på det gamle bilauktionshus. Og de følger stadig nysgerrigt med fra tagterrassen i frokostpauserne, fortæller Kristian Skaarup — naturen er blevet nærværende på stenbroen.

Det er også en af visionerne bag ØsterGRO: At bringe landet ind til byen og gøre fødevareproduktionen synlig for den travle byboer. Blandt andet vil de tre nyslåede bylandmænd gerne have samarbejder med nogle økologiske gårde uden for København.

»Det er jo lidt trist at se, at vi efterhånden — mig selv inklusive — bare går ned i supermarkedet og putter ned i kurven, men vi aner ikke hvor tingene kommer fra, og hvordan det er produceret. Jeg kommer endda fra Lolland-Falster — så jeg burde da have en form for indsigt i det,« siger Kristian Skaarup.

Et gartneri med hygge i

Og medlemmerne viser allerede interesse for det arbejde, der ligger bag deres mad. De har alle fri adgang til taget, og mens nogle nyder at drikke kaffe i det grønne, benytter andre lejligheden til selv at få jord under neglene eller indvie deres børn i gartneriets glæder.

»Man kommer meget tæt på forbrugeren, og de kommer meget tæt på landmanden. De kan jo komme og sige ”der var orm i vores broccoli”, som nogen gjorde for nogle uger siden — det er jo fedt, for det havde vi ikke opdaget. Vi vidste, der var i nogle af de andre kål, men lige netop i broccolien kunne vi ikke identificere det. Så kan man jo gøre noget ved det,« fortæller Kristian Skaarup.

Drømmer du nu om medlemskab af ØsterGRO, må du dog berede dig på at møde en venteliste — men alle har mulighed for at besøge taglandbruget, når der afholdes arrangementer som fællesspisning, workshops og markeder. Følg med på tagfarmens Facebook.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling