pixel

8-tallet bag lås og slå

Turister oversvømmer verdens bedste boligbyggeri i Ørestad. Nu skærmer beboerne privatlivet med skilte, låger og kæder.

kbh magasin

Fakta

8tallet

Robert Jacobsens Vej, Kbh S

Boligbyggeri i Ørestad fra 2010.

8tallet rummer 61.000 kvadratmeter bolig fordelt på 476 byhuse, lejligheder og penthouselejligheder, samt 10.000 kvadratmeter erhverv.

Tegnet af Bjarke Ingels Group (BIG), som den tredje i en trilogi af bygninger tegnet af BIG til Ørestad. De andre er VM-Husene og VM-Bjerget.

8tallet har vundet flere internationale priser, blandt andet som Verdens Bedste Boligbyggeri ved World Architecture Festival i 2011.

Læs mere om 8tallet her på magKBH og om reglerne for besøg på 8tallet.dk

Arkitekturturister er vilde med 8tallet – stjernearkitekt Bjarke Ingels ottetalsformede mega-boligblok for enden af Ørestads Boulevard, der er kåret til intet mindre end Verdens Bedste Boligbyggeri. Faktisk er tilstrømningen så stor, at beboerne nu har sat ”Privat”-skilte og aflåste låger op de hårdest pressede steder, for at værne om privatlivets fred. Kun for at opdage, at lågerne bliver ødelagt af de ihærdige besøgende.

»Der kommer kolossalt mange turister herude. Fire-fem-otte busfulde en lørdag eller en søndag. Der er nogle retningslinjer for, hvordan det er at være gæst eller besøgende på 8tallet, for ligesom at skærme beboerne. Og det bliver jo ikke helt overholdt, for at sige det pænt – man kommer og går som det passer én,« fortæller Jørgen Jakobsen, formand for Ejerforeningen 8-tallet.

8tallet_laage_1.jpg

En åben bjerglandsby

"Man skulle gerne have en følelse af at befinde sig i en blanding af italiensk bjerglandsby og københavnsk boligkarré," har Bjarke Ingels sagt om den ikoniske bygning med de mange udsigtspunkter.

Den offentlige adgangsvej til de 500 lejligheder er integreret uden på og rundt om selve huset som en kilometerlang rampe, der fungerer som et almindeligt fortov. Når man bevæger sig op mod toppen er man nærmest inde i den snørklede sløjfe-bygning, men trods den smukke vision er det altså i praksis blevet nødvendigt at gribe til andre midler end arkitekturens prisvindende formsprog for at gøre grænserne mellem offentligt og privat rum tydeligere.

8tallets retningslinjer for besøgende kan læses på husets hjemmeside og hænger på både dansk og engelsk rundt om i bygningen. Der er mange og temmelig specifikke punkter, for eksempel henstilles der til, at "ingen går ind på terrasser ved lejligheder eller sætter sig på kanten af indhegningen af disse" og at "der ikke fotograferes eller stirres ind i beboede lejligheder."

Regler har der været fra starten, men der er kommet flere til, efterhånden som beboerne blandt andet oplevede at gæster indtog terrasserne og efterlod sig cigaretskod og andet affald.

8tallet_2.jpg

Som zoologisk have

Mens ejerformanden Jørgen Jakobsen spadserer rundt på Københavns mest berømte nyere byggeri sammen med magKBH, er det tydeligt at mærke, at han som udgangspunkt sætter pris på turisternes interesse. Det er også den generelle indgangsvinkel i ejerforeningen, at bygningens åbenhed skal bevares.

Men én gruppe beboere er særligt udsatte for nysgerrige og invaderende blikke, nemlig penthouse-ejerne på sydsiden, der har en ubeskrivelig udsigt over Kalvebod Fælled. Det er ikke mindst dén, turistbusserne kommer rullende for, og der er ikke noget at sige til, hvis de fortaber sig: Små uldklumper går og græsser lige neden for huset, og bag dem strækker den vilde natur sig så langt øjet rækker. Med Jørgen Jakobsens ord kan man gå hen og blive helt syg med det. Men en udsigt kan også blive for god, hvis man som beboer skal dele den med store grupper af turister:

»Her har gæsterne en tendens til at kravle helt ud på spidsen og gå ind på de private terasser – de opfører sig faktisk, som om det var zoologisk have,« fortæller Jørgen Jakobsen om den sydvendte tagtop.

8tallet_laage_3.jpg

Molestrerede turistfælder

Fra toppen leder lange trapper direkte ned til jorden langs kanten af 8tallet. Tager man trappen, slipper man for at gå hele vejen tilbage gennem bygningen, som man kom fra. Men trappen er smal, alt for smal til en busfuld turister, der bliver ført ganske tæt forbi lejlighedernes store vinduespartier, hvis de tager den smutvej. Og det gør de ofte, selvom de slet ikke må, som indtil flere forskellige ”Privat”-skilte omkring nedgangen vidner om.

På dette forårs generalforsamling besluttede ejerforeningen derfor, at de efterhånden længere og længere lister med regler og skiltning ikke slog til, og i eftersommeren blev der sat aflåste låger op for enden af trapperne.

»Men det varede ikke ret længe før lågerne var molestrerede. Turisterne sætter sig på lågekanten og svinger benene indover, selvom der tydeligt er skilte med, at det er kun for beboere,« fortæller Jørgen Jakobsen.

Da vi går hen for at se på dén løsning, møder vi Palle, der er i færd med at remontere en af de enkle glaslåger.

»Det er meget aktuelt, det her er jo turismefælden,« siger han, da han hører om magKBHs ærinde, »der er nogle, der er langbenede nok.«

8tallet_laage_2.jpg

Skruppelløs arkitektur-entusiasme

De kække overspring har sat sig tydelige spor, og man skal ikke ret tæt på for at få øje på de kradsemærker, som den tyngede låge har sat i gelænderet. Næppe en holdbar løsning – derfor er næste skridt at montere kæder foroven på trapperne.

Signalerne bliver altså klarere og klarere for hvert nyt tiltag. Når en bjerglandsby er så smuk som 8tallet, bliver man nødt til at hævde sine private matrikler – men det sætter unægteligt skår i visionen om den lykkelige symbiose mellem offentligt og privat rum.

Selvom Jørgen Jakobsen indrømmer, at han godt kan blive lidt forarget over den skruppelløse arkitektur-entusiame, understreger han dog, at 8tallet stadig gerne tager imod besøg:

»Jeg synes personligt det er med til at gøre byggeriet her levende, at der er nogen som trisser rundt på ramperne og pludrer og har det hyggeligt. Men jeg kan også godt se, at når vi taler om de der særligt udsatte lejligheder, er vi nødt til at lave mindretalsbeskyttelse uden at gøre vold på ideen,« siger han.

Magasinet KBH har spurgt arkitekterne fra Bjarke Ingels Group (BIG) om deres syn på sagen. Trods flere henvendelser er BIG ikke vendt tilbage med en kommentar.

OPDATERING 22/12: Interview med Bjarke Ingels.

8tallet_laage_4.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling