pixel

Prisværdige plankeværksværker

Udsmykningen af metrobyggepladserne begynder for alvor at smelte sammen med byen, og det er tid til at vælge årets bedste plankeværk.

kbh magasin

Fakta

Byens Hegn – Cool Construction

Et projekt, der udsmykker metrobyggepladsernes i alt seks kilometer grønne plankehegn, mens metrobyggeriet står på indtil 2018.

Metroselskabet står bag i samarbejde med Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.

Ansøgninger fra alle, der gerne vil lave et projekt på hegnene, behandles en gang om måneden.

Nogle af hegnene har reklamer på. De penge, der kommer ind, går til finansiering af hele projektet.

Fakta

Hegnspælen 2013

En pris, der uddeles af Metroselskabet og Byens Hegn til årets bedste kunstværk på plankeværkerne omkring metrobyggeriet.

Vinderen modtager Årets Hegnspæl og 10.000 kr.

Se alle 13 nominerede værker og stem på din favorit senest 9. november på linket her.

Hvis du farer vild i metrobyggeriets labyrinter på Skjolds Plads ved Haraldsgade, skal du ikke blive overrasket, når du pludselig befinder dig midt i en forårsgrøn birkeskov. Byggepladsens plankeværker er omdannet til et livagtigt eventyrunivers, hvor fotoplancher er kombineret med rigtige birkestammer, der giver en 3D-agtig fornemmelse. Går man tæt på kan man se, at skovens dyreliv er klistret på som en slags kitschet reference til den legendariske hjort ved skovsøen.

'Birkeskoven' er plantet af Haraldsgadekvarterets områdeløft og blandt de plankeværksværker, der er nomineret til Hegnspælen 2013 – en pris der hædrer årets bedste udsmykning af metrobyggepladsernes indhegninger. Byens Hegn hedder kunstprojektet, der siden 2011 har haft til hensigt at få det bedste ud af de mange grønne vægge, der skal præge byen helt frem til 2018, hvor Cityringen åbner.

»Vi vil gerne have, at hegnet bliver til en del af byrummet, så man ind i mellem kan glemme, at der er en byggeplads, fordi man i stedet ser et fedt siddehjørne eller en lækker udstilling,« fortæller Mimi Larsson, projektleder på Byens Hegn.

byens_hegn_birkeskoven_1.jpg

Guldalderkunst med tribaltatoveringer

Byens Hegn har efterhånden fået et godt tag i Københavns kunstneriske sjæle, og holdet bag må nu afvise langt flere udsmykningsforslag end i starten. Det er både store og små aktører, der bidrager til den skiftende og stadig vildere påhitsomhed på plankeværkerne, for eksempel ved Marmorkirken, hvor de unge Kunstpiloter fra Statens Museum for Kunst har givet den gas.

C.W. Eckersbergs berømte maleri af udsigten fra Colosseum er udvidet og gjort til ramme for et vanvittigt remix af de største klassikere fra museets samling. Et nærmere øjesyn afslører utidige detaljer i guldalderscenariet: En coladåse er smidt i græsset, søjlerne er bemalet med graffiti, og den sårede Filoktet har fået en tribaltatovering, der får ham til at ligne en afklædt rockertype til crossfit.

Turister og nysgerrige skolebørn kan få lang tid til at gå med at lege Find fem fejl i kunsthistorien, og hvis man har problemer med at skelne, kan man orientere sig på museets hjemmeside, hvor værkerne er til fri download.

byens_hegn_smk_2.jpgbyens_hegn_smk_1.jpg

Vampyren er dig

»Der er forskel på bydelene. Vi har nu nogle mere konkrete erfaringer med, hvilke steder folk vil interagere med kunsten, hvor skal vi indbyde til ophold, og hvor det giver mening at have noget, der bare er en udstilling,« fortæller Mimi Larsson.

Hun understreger, at udvælgelsen i stadig højere grad prioriterer udsmykninger, der er stedsspecifikke og blander sig i byrummet. Et af de steder, hvor forbipasserende gerne engagerer sig aktivt i værkerne, er Enghave Plads, og her finder du da for tiden også hele tre Hegnspæls-nominerede værker side om side.

Ivan Andersens 'Vampyrspejl' er et maleri af pladsen foran muren, som giver dig fornemmelsen af at se i et spejl, hvor det kun er din egen skikkelse, der mangler. Ligesom ved Marmorkirken er der også sjove afvigelser fra virkeligheden at finde – for eksempel har kunstneren tilføjet sin signatur i svungne graffitibogstaver på skaterampens side.

byens_hegn_vampyrspejl_1.jpg

Alle veje fører til Enghave Plads

Ved siden af spejlmaleriet hænger en række fantasifulde træsprællemænd, der er skåret af 8. klasseselever fra området. Det kunne ligne et festligt vesterbrosk persongalleri, og overraskende mange hæver en ølflaske til skål, når man trækker i snoren. Bortset, selvfølgelig, fra den obligatoriske hipster-DJ, der i stedet hilser med en latte to go.

Byens Hegn afslører i det hele taget stor kærlighed til det lokale, og størst er den måske i Claus Ankersens digt 'Altid – din gamle røver', som er skåret ind i store træbogstaver, men også bliver opført månedligt af forfatteren on location.

”Alle mine veje fører til Enghave Plads, fuck Rom!” erklærer digteren storladent. Og i sådan et knudepunkt må man jo sige, at det er et oplagt at anlægge en metrostation.

byens_hegn_altid_1.jpg

Både 'Birkeskoven', 'SMK på Byens Hegn', 'Vampyrspejl', 'Hegnet spræller' og 'Altid – din gamle røver' er nomineret til Hegnspælen 2013.

Se alle 13 nominerede og afgiv din stemme senest 9. november hos Københavns Metro.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling