pixel

Et pop-up landbrug på stenbroen

Midt på Nørrebro er en midlertidig by-farm dukket op for at forsyne kvarteret med tonsvis af urter og grøntsager.

impact farm copenhagen zipgrow

Det spirer og gror på Indre Nørrebro i disse dage. For januars kulde og sne stopper ikke by-farmen, der er poppet op midt mellem de røde murstensejendomme og grønne træer ved indgangen til Hans Tavsens Park.

Hvis du forventer at møde et traditionelt drivhus eller et gartneri med krukker fulde af krydderurter og bede med salathoveder i lange baner, så må du tro om igen. Impact Farm Copenhagen er en stor, halvgennemsigtig og firkantet kasse. Og indenfor i den forvoksede duplo-klods finder du et hypermoderne væksthus, hvor der oppe på førstesalen spirer små buketter af koriander, persille og basilikum frem under lilla led-lys.

Fakta

Impact Farm Copenhagen

Hans Tavsens Gade, Kbh N

Et transportabelt, hydroponisk væksthus på ca. 50 m2 i to etager.

By-landbruget kan producere tre til seks ton afgrøder om året, for eksempel krydderurter, salat og mikrogrønt.

Skelettet består af en shippingcontainer og genbrugstræ, og al materiale til byfarmen kan pakkes ned i containeren og flyttes. Det tager 10 dage at sætte op.

Impact Farm Copenhagen er skabt og drevet af designvirksomheden Human Habitat med støtte fra Områdefornyelsen Nørrebro, Miljøpunkt Nørrebro, Sharing Cph og Nørrebro Lokaludvalg.

Krydderurterne vokser ikke i jord men frem fra science fiction-agtige geledder af hvide plastiktårne – de hedder ZipGrow, og det ligner næsten også, at nogen har lynet ned i tårnene, så de spæde grønne spirer kan titte frem. Det ser måske ikke ud af meget endnu, men snart kan der høstes tonsvis af afgrøder her midt på stenbroen.
 

Fakta

Hydroponisk landbrug

Impact Farm er hydroponisk, hvilket vil sige, at man dyrker afgrøder uden brug af jord og derfor kan dyrke afgrøder i flere etager.

By-landbruget er selvforsynende med energi og vand. Energien kommer fra vind og sol, og vandet stammer fra regnvandsopsamling.

Vandet cirkulerer gennem et lukket system, hvorfra planterne optager i den mængde, de har brug for.

Det lukkede vandsystem giver en besparelse på helt op til 90% i forhold til almindeligt landbrug, og produktiviteten er ca. 10 gange højere.

Smart mad i en container

Idémagerne bag det transportable by-landbrug i Rantzausgade-kvarteret er Ronnie Markussen og Mikkel Kjær fra designfirmaet Human Habitat. Det er deres første prototype på en Impact Farm, og det unikke ved den er netop, at den er transportabel.

Konceptet er enkelt. Alle materialer til pop up-landbruget kan pakkes ned i den gamle shippingcontainer, som byfarmen er bygget op omkring, og så tager det ikke mere end 10 dage at sætte det hele op igen et nyt sted. Drømmen for de travle by-landmænd er lige så enkel: At fremstille sund og næringsrig mad i lokalområderne i byerne. Og ifølge Mikkel Kjær er der god grund til at tænke i nye vækstmuligheder:

»Vi står over for nogle store udfordringer i forhold til fødevareproduktion, så vi er simpelthen nødt til at dyrke mad i byerne igen, og vi er nødt til at dyrke mad smartere og bruge færre ressourcer. Vi bliver flere og flere mennesker på planeten, og mange flytter til byerne. Så urban farming er en del af løsningen på fremtidens problemer.«

Fakta

Human Habitat

Et urbant designfirma stiftet af Ronnie Markussen og Mikkel Kjær.

Ronnie Markussen er uddannet bygningskonstruktør med speciale i arkitektur og cradle-to-cradle, og Mikkel Kjær har studeret international udvikling, sociologi, økonomi og kommunikation.

Effektivt og selvforsynende

En Impact Farm er et såkaldt hydroponisk væksthus, hvor der kan dyrkes for eksempel krydderurter, salat og mikrogrønt i flere etager helt uden brug af jord. Derfor er pop up-farmen ideel til byerne, hvor pladsen er trang.

Det hypereffektive landbrug fylder med sine godt 50 kvadratmeter ikke mere end en lokal 2V'er, men kan producere mellem tre til seks ton afgrøder om året. Vand og næringsstoffer tilføres via et lukket kredsløb, og by-farmen er selvforsynende med energi og vand.

Energien kommer fra vind og sol, og vandet stammer fra regnvandsopsamling og cirkulerer igennem det lukkede system, hvorfra planterne optager det i den mængde, de har brug for. Det lukkede vandsystem giver en besparelse på helt op til 90 procent i forhold til almindeligt landbrug, og produktiviteten er cirka 10 gange højere.

 

Midlertidigt og fleksibelt

Impact Farm Copenhagen bliver i Hans Tavsens Gade de næste 10 måneder, og flytter derefter videre til et andet sted på Nørrebro.

»Den transportable og kompakte model er ideel til tætbebyggede områder i byerne, hvor by-landbruget hurtigt kan pakkes ud de steder, hvor der er plads. For eksempel ligesom her mellem bygninger eller på pladser, hvor der er tomt i en periode. Så kan man smække et by-landbrug op, indtil der skal bygges på pladsen. Og folk er meget interesserede i at få landbruget tæt på igen. De vil gerne bo i byerne men kan godt lide tanken om at være selvforsynende, og her passer urban farming-tanken godt ind,« forklarer Ronnie Markussen.

Pop up-farmen er dog ikke kun begrænset til storbylivet. De to by-bønder drømmer om at gøre Impact Farm til et globalt koncept, der også kan bruges i udsatte områder:

»Et stort fremtidigt mål for os er at få lov til at stille en urban farm op i en flygtningelejr i udlandet. En flygtningelejr er jo en midlertidig by, og her passer det fleksible design perfekt ind. Den transportable farm kan sættes hurtigt op og lige så hurtigt demonteres efter behov, det er ideelt til en midlertidig flygtningelejr,« uddyber Mikkel Kjær.

 

Lokale kunder i kø

Siden den første spæde idé spirede frem, er det gået stærkt med at få realiseret drømmen – så stærkt at den annoncerede åbning af by-farmen i december 2015 blev udskudt:

»Vi har mødt utroligt meget velvilje hele vejen rundt, og derfor gik det måske også lidt for stærkt til, at vi kunne følge med, så åbningen i december blev til et rejsegilde i stedet for en egentlig åbning. Men nu er vi ikke langt fra at være helt færdige, og vi glæder os til at byde de lokale velkommen inden for de næste par uger,« siger Ronnie Markussen.

Der har allerede været en masse nysgerrige og interesserede nørrebroere forbi, og selvom Mikkel og Ronnies oprindelige plan kun var at sælge deres produkter til kvarterets restauratører, har den store interesse for by-landbruget gjort, at de to iværksættere nu overvejer løssalg af deres lokalt dyrkede krydderurter og grønt.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling