pixel

Byens største skole er en pailletbesat invitation

Københavns internationale skole er rykket ind på sin egen halvø i Nordhavnen med 1.200 skolebørn og 12.000 farveskiftende solpaneler for at blive samlingspunkt i det nye nabolag.

copenhagen international school c.f. møller levantkaj

Hvis man drejer af ved Havnens Pølsevogn ude i Nordhavn, ligger en ny kæmpe bygning halvvejs ude i Orientbassinet og changerer i alle nuancer af blågrøn. Let vinklede solpaneler dækker nemlig hele facaden som kæmpestore pailletter.

På toppen, i 7. etages højde, ligger der drivhuse og boldbure, og hvis man ser godt efter, kan man skimte børn i forskellige aldre kravle, gå og løbe rundt på siden af bygningen på de forskudte, hævede legepladser.

Copenhagen International School (CIS) er nu Københavns største skole med plads til 1.200 elever fra alle verdenshjørner i aldersgruppen 3-19 år. Indtil eleverne samlet kunne indtage deres nye højteknologiske bygning i januar, har de været fordelt på to skoler i Hellerup og på Østerbro.

Privatskolen er første nybygger i denne del af Nordhavnen, hvor metrostationen Orientkaj forventes at åbne i 2019. Her bor containerhavnen stadig nogle år endnu, inden den flytter ud til krydstogtsskibene på den nyopfyldte spids af Nordhavn. Og over for den hævede rampe til skolens hovedindgang ligger Mærsk- og Hyundai-containerne derfor og udgør et passende internationalt bagtæppe til det nye pailletbesatte CIS.

Kort
CIS

Som en sommerfuglevinge

I skolens stueetage ligger fællesrum og fællesfaciliteter: Kantine, bibliotek, boldbaner, musiklokaler og teatersale. Ovenpå er der stablet fire tårne på asymmetrisk vis og med hver sin indvendige farve – ét tårn til hvert skoletrin: Early Years, Primary School, Middle School og High School.

Skolegården ligger på 2. sal hele vejen langs den 150 meter lange bygning, som er tegnet af C. F. Møller. Arkitekterne, der også står bag en anden helt nyåbnet og meget markant tilføjelse til København: Højhuset ved Panum.

Her på Lavantkaj er facadens mosaik af 12.000 specialfremstillede solpaneler monteret med fire graders vinkling og en særlig belægning, så de skifter nuance, alt efter hvordan lyset rammer dem.

»Overfladen er lavet af matteret glas, for at de ikke giver genskin, men vi ville gerne have, at der var et spil i bygningen, så derfor er de vinklet,« fortæller Anders Smith, næstformand i Ejendomsfonden Copenhagen International School og far til to elever på skolen.

»Nogle schweizere har patent på at lave denne her metalbelægning, der er 80 nanometer tyk og skaber farve ligesom en sommerfuglevinge. Belægningen reagerer med lysbølgerne, så det ser ud, som om den er grøn eller blå, når lyset kommer rigtigt ind. Men i virkeligheden har ingen af panelerne nogen farve.«

Panelerne udgør verdens største bygningsintegrerede solenergisystem og kommer til at dække mindst halvdelen af skolens årlige elforbrug. Eleverne kan følge med i energiproduktionen for hver etage og bruge det i undervisningen.

Fakta

Copenhagen International School

Levantkaj 4-14, Nordhavn

Nyt samlet campus for Copenhagen International School (CIS) på 25.000 m2 med plads til 1.200 elever i aldersgruppen 3-19 år.

Den største skole i København og den største privatskole i Danmark (delt med Randers Realskole).

Tegnet af arkitektvirksomheden C.F. Møller, opføres af Ejendomsfonden Copenhagen International School.

Pris: Godt 500 mio. kroner. De 350 millioner er doneret af fondene A.P. Møller, Novo Nordisk, Villum, Hempel, Augustinus og Orient.

CIS er en International Baccalaureate (IB) World School, grundlagt i 1963.

Trygt, fleksibelt og lyst

Indenfor er der oliebehandlede egetræsgulve, højt til loftet og UFO-lignende lamper overalt, der kan hives op og ned efter behov. Lamperne følger døgnrytmens lys i farvetemperatur og intensitet, men kan også styres med nogle knapper på væggen i hvert rum eller via en mobil-app.

På så stor en skole har det været vigtigt at inddele børnenes hverdag i mindre og større rum og grupper for at skabe tryghed og tilhørsforhold, fortæller Anders Smith.

»Arkitekter vil traditionelt gerne lave en lang gang med ens lokaler, for det ser jo pænt ud. Men vi ville have, at man altid skulle føle, at det her er mit lokale – ikke bare ét af mange. Derfor er der ikke to lokaler på skolen, der er ens. Der er utroligt mange hjørner og vinkler og små steder, hvor du kan sidde.«

Nuttede ikoner på dørene rundt omkring markerer funktioner og alderstrin. Jo ældre eleverne bliver, jo flere knapper på pigens kjole for eksempel. Grafikeren Masoud Alavi er den samme, som har lavet ikoner til Danmarks Radio og til Folketinget.

Alle møbler er på hjul, så det går tjept for lærere og elever at flytte rundt i og mellem lokalerne, som er fleksible og kan indrettes til forskellige formål fra dag til dag eller time til time. Og så er næsten alle klasseværelser lagt på et hjørne.

»Der er evidens for, at hvis vi har kraftigt naturligt lys fra to sider, så kan man forbedre både matematik og læsescore op til 30 procent,« forklarer Anders Smith med overbevisning.

Teater, tango og crossfit – også for naboer

De tre indendørs boldbaner i stuen ligger med udsigt til vandet få meter væk og opfylder standarderne, så der kan afholdes internationale turneringer på dem.

»Det har været væsentligt for os at kunne invitere folk hertil, det har vi ikke kunnet tidligere. Samme uge vi åbnede, kom Hamborg og spillede turnering,« siger Anders Smith.

Der er også danserum og træningsrum til blandt andet tangoundervisning og crossfit samt teateret til 350 publikummer med professionelt udstyr og to mindre blackbox-rum. Her er der langt fra Magasinets KBHs dramaopførelser i folkeskolens gymnastiksal med nervøs velour kastet hen over ribberne.

Hvor skolens gamle bygninger var meget lukkede, håber CIS nu på med de nye faciliteter at tiltrække både lokale og andre besøgende efter skoletid.

»Vi har glasvægge i vores communitycenter i bunden for at invitere indenfor. Målet er, at vi kan invitere grupper eller klubber ind, der kan bruge rummene. Man kan holde et bryllup her eller lave teater. I og med at vi er de første i området, bliver vi også et sted for de 25.000 mennesker, der kommer til at bo herude. Vi vil gerne give tilbage til hele København,« siger Anders Smith.

Det grønne slips og øerne

CIS ligger delvist ude i det gamle havnebassin på en helt ny halvø, som først måtte bygges op.

»Vi købte en grund, men vi skulle selv lave den,« siger Anders Smith og fortæller, at der er lagt 30.000 kubikmeter sand ud og skudt over 1.000 betonpæle helt ned til kalklaget for at bære huset.

Imellem skolen og containerhavnen ligger ”slipset”, som skal være en aflang havnepark lidt à la den på Islands Brygge, fortæller Anders Smith.

»Slipset er et 30 meter bredt, grønt bånd, der løber langs kajen lige fra metrostationen hele vejen ud til enden af molen. Det er et offentligt areal, men vi har så startet første bid af det og lavet to basket- og fodboldbaner, fitness og legeudstyr til både de små, store og mellemstore.«

Ude i havnen er planen at etablere nogle små øer til fiskeri og undervisning på vandet.

»Målet er, at eleverne kan gå ud og fange sild og makrel, samle nogle muslinger, gå op i drivhuset på taget og hente nogle grøntsager, de selv har dyrket, og så gå ind i køkkenet og lave mad,« siger Anders Smith.

Øerne vil have offentlig adgang, og det hele er udtænkt – der arbejdes bare lige på finansieringen, fortæller han og tilføjer:

»Det vil blive et stort plus for København.«

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling