pixel

Skibet er ladet med 1200 skolebørn

Københavns største skole rejser sig på sin helt egen halvø i Nordhavn og beklædes med solceller.

Copenhagen International School Nordhavn

De fleste har efterhånden opdaget, at der er noget i gære i Nordhavn. Industrikvarterets shippingcontainere og havnekontorer er under forvandling til en bæredygtig bydel, hvor københavnerne kan arbejde og bo – og snart også gå i skole, vel at mærke på engelsk.

På Levantkaj Vest, et par moler længere ude end det nye Nordhavns centrum omkring den kommende strøggade i Århusgadekvarteret, har Copenhagen International School (CIS) nemlig valgt at kaste anker for sit nye campus.

På sin helt egen lille halvø med plads til 1.200 elever bliver skolen Københavns største, når den i 2017 slår dørene op. Projektet koster en halv milliard kroner, hvoraf størstedelen betales med donationer fra fonde.

Den 25.000 kvadratmeter store privatskole etableres helt ned til havnekanten og kommer med sine fire turkis tårne nærmest til at minde om en olietanker eller et af de enorme containerskibe, der historisk har lagt til ved kajerne.

Skolegårds-terrasse og havnepark

De fire tårne på CIS bliver hver mellem fem og syv etager høje. De stables asymmetrisk oven på skolens base, der rummer fællesfaciliteterne som bibliotek, kantine, dramalokale samt flere indendørs boldbaner i fuld størrelse.

Som prikken over i’et lægges skolegården som en integreret tagterrasse på toppen af basen, hvor de mindste kan lege uden at være på vej i havnen.

De større elever kan boltre sig på fodboldbanerne foran skolen, der integreres i en grøn park langs bassinet. En havnepromenade kommer med trapper og ramper til at lede lige lukt ned til vandet og invitere til et dyp i bølgen blå.

Det er arkitekterne fra C. F. Møller, der har udformet visionen for det nye CIS-campus. C.F. Møller har blandt andet også slået stregerne til en ny campus-masterplan for Copenhagen Business School (CBS) på Frederiksberg, og er aktuelt på vej med en anden meget markant tilføjelse til København – det snart indflytningsklare kobbertårn, der udvider Panum Instituttet ved Blegdamsvej.

Hele Nordhavns skole

Selvom faciliteterne i første omgang er tiltænkt skolens elever, bliver både promenade, park og boldbaner offentligt tilgængelige. Der er nøje tænkt over CIS’ potentiale som lokalt samlingspunkt.

»Bygningen bliver beklædt med så mange muligheder, og de skal selvfølgelig bruges. Derfor skal det også være muligt at holde skolen åben, ikke kun for elever, men for alle interesserede i lokalområdet, for eksempel når skoledagen er slut eller i weekenden,« siger John Bo Jacobsen, formand for CIS’ Ejendomsfond.

På facaden af CIS skal 12.000 solcellepaneler dække mere end halvdelen af skolens årlige energiforbrug, svarende til omkring 70 parcelhuse. Det præcise tal kan eleverne selv regne sig frem til i matematik- og fysiktimerne, for solcellernes data inddrages nemlig i undervisningen. Det samme gør for øvrigt drivhuse på toppen af skolens tårne, hvis afgrøder kan undersøges i biologitimen og tilberedes i hjemkundskab.

Undervisning i havnen

Både med sin skibs-agtige udformning, placeringen ved kajen og tilgængeligheden for resten af kvarteret kan den kommende Copenhagen International School minde om en endnu større udgave af Københavns nyeste folkeskole, Skolen i Sydhavnen. Og ligesom i den modsatte ende af byen, ser CIS gerne, at havnebassinet også i Nordhavn skal bidrage til mere end blot udsigten fra klasseværelserne.

»Vi håber at få inddraget havnen i undervisningen via nogle flydende halvøer, der kan bruges til diverse aktiviteter på vandet, om det så er sejlsport, havnebad eller dyrkning af østers,« siger John Bo Jacobsen. Han understreger dog, at det endnu er for tidligt at sætte svømning i havnen på skoleskemaet.

»Projektet ligger ikke inden for det nuværende budget, men vi er i tæt dialog med Københavns Kommune og By & Havn om det. Sådanne aktiviteter på vandet er i offentlighedens interesse.«

Fra børnehave til studenterhue

Siden 2010 har Copenhagen International School delt 900 elever mellem sine to nuværende afdelinger i Hellerup og på Østerbro.

Børnene stammer fra hele verden – 82 nationaliteter for at være præcis - og kun hver femte er dansker. Skolens særlige International Baccalaureate-undervisningsprogram er tilgængeligt på mere end 4.000 skoler kloden rundt og strækker sig hele vejen fra børnehaven til studenterhuen.

I 2017 forenes eleverne altså med 300 yderlige skolebørn mellem 3-19 år på det nye campus. En aldersspredning, der er langt større end på de typiske danske undervisningsinstitutioner, så det kan lyde som noget af en opgave, at skabe en sammenhængende skole for så mange elever med så stor aldersforskel.

»Skolens fire tårne huser hver sin afdeling, der får sin egen identitet, både i kraft af en afgrænset aldersgruppe og et bestemt undervisningsprogram, som den enkelte elev får et tæt tilhørsforhold til,« fortæller en fortrøstningsfuld Thomas Martin Nielsen, informations- og udviklingschef hos CIS.

Følg med i byggeriet på dette roterende webcam fra Nordhavn - det er CIS, du ser, når kompasset står ved N-NV.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling