pixel

Nordhavnen er kommet til live

Nu lever der mennesker i første del af første etape af det nye Nordhavn – en færdiggjort miniudgave af fremtiden med både boliger, kontorer og en plads.

århusgadekvarteret nordhavn

Umiddelbart ligner det hele stadig een stor byggeplads i Nordhavnen. Veje, der venter på at blive belagt, nøgne bygningskroppe i beton, der venter på facadebeklædning – og ikke mindst mennesker, der venter på at flytte ind i, arbejde i, opholde sig i og på alle måder indtage det, der skal blive Københavns nye, pulserende bydel på de gamle havneindustrimoler.

Men ude for enden af Sandkaj står det første nye sammenhængende stykke af fremtiden faktisk helt færdig og beboet i Århusgadekvarteret, det samlede navn for første etape af det nye Nordhavn. Området omkring Göteborg Plads huser nu både boende familier og arbejdende kontorfolk, i såvel nybyggerier som transformerede fortidslevn. Og er på den måde sin egen miniudgave af, hvordan hele postdistrikt 2150 Nordhavn skal udvikle sig.

Med Göteborg Plads, der ligger helt ud til kajen, er København blevet en sydvendt plads rigere, og selvom pladsen for de flestes vedkommende endnu er ukendt land, så er den er værd at bide mærke i. Det er nemlig højst sandsynligt her, du kommer til at slendre med en is, drikke din fyraftensdrink eller gå til udendørs koncerter i fremtiden, mens du nyder udsigten ud over Øresund, Marmormolen, FN Byen og Østerbro.

Ikonisk pejlemærke

Med Nordhavns højeste bygning som pejlemærke er Göteborg Plads nem at finde. Bare gå efter de ombyggede Portland Towers, bedre kendt som Aalborg Portlands gamle cement-beholdere, der med sine 59 meter allerede er blevet et arkitektonisk vartegn i den nye bydel.

Tårnene er tegnet af DesignGroup Architects, og NCC har stået for transformationen af de to siloer til et sammenhængende, moderne kontorhus. Fordelt på syv etager er det nu blandt andet arbejdsplads for de 600 medarbejdere fra Dansk Standard, der har deres daglige gang i det genbrugte stykke industrihistorie.

De eksklusive kontorer er dog ikke for dem med højdeskræk. Monteret uden på siloerne svæver de 24 meter over jorden, og øverst ligger den nye, fælles kantine og det, der må betegnes som en af Københavns bedste udendørs panoramaterrasser.

Maritimt møder urbant

Ved foden af Portland Towers ligger Göteborg Plads. Her er et nyt urbant betonlandskab med klatrebakker, siddemuligheder og specialdesignede gyldne cykelstativer med til at understrege pladsen, som et af de centrale steder i Århusgadekvarteret. Det er her, det skal komme til at ose af liv.

Pladsen og kajkanten er udført med inventar i cortenstål og hårdt træ, samt belægning med store betonfliser og brosten. Alle robuste materialer, der er med til at understøtte havnens historie og karakter – og materialer, som alle patinerer smukt i mødet med den salte vinds og vands tæring. Forhold der også forklarer valget af en stribe små hårdføre dværgfyr-træer som beplantning.

De første pionerer

Århusgadekvarteret bliver et område med blandet bolig og erhverv. På sigt regner man med 6-7.000 arbejdspladser og 3.000 beboere – hele det nye Nordhavn skal have ikke mindre end 40.000 af hver. Overalt omkring pladsen bygges der på livet løs, og de fleste lejligheder er for længst solgt, inden de overhovedet er færdiggjort.

Havnehuset lige skråt bag Göteborg Plads var ingen undtagelse og fik midt i 2015 æren af tage imod Indre Nordhavns første beboere nogensinde. Nu har Århusgadekvarterets indbyggertal passeret 300 pionerer, efter at det tilsvarende, men dobbelt så store ejerlejlighedsbyggeri Habour Park også er blevet indtaget. Det ligger lige på den modsatte side af Göteborg Plads, helt ude ved kajen. Her kan man virkelig dufte det salte vand, nyde det unikke lys og ikke mindst den direkte udsigt til Øresund.

Både Havnehuset og Habour Park er inspireret af Københavns klassiske karréstrukturer. Havnehuset er beklædt i den martime, rustrøde cortenstål, mens Habour Park's facade er udført i håndstrøgne mursten i forskellige rød-brune nuancer. Altaner i alskens størrelser er en selvfølge.

Bygningerne varierer begge i højden fra fire til seks etager, der er bygget op omkring et centralt indre gårdrum. I Havnehuset er gårdmiljøet hævet til 1. sals højde, oven på butikslokaler i stueetagen. På Habour Park er de flade tage i forskellige niveauer udnyttet til store, luksuriøse tagterrasser med glasværn, hvor Nordhavns-pionererne kan sippe Campari og møde naboen over gasgrillen til en fælles aftensmad.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling