pixel

Kronen skal åbnes op for 150 millioner

Indkøbscenteret Kronen i Vanløse står over for store forandringer efter flere års omtumlet tilværelse.

Vanløse, Kronen, boliger

Vanløses stationsnære indkøbscenter med de hvide lejligheder på toppen står overfor en større forvandling. En forvandling, der måske kan give centeret lidt glans tilbage efter en lang periode med kundeflugt og butikslukning.

150 millioner kroner vil de relativt nye ejere, ejendomsselskabet Nrep, smide i storcenteret ved Vanløse Station. De lander på et tidspunkt, hvor godt en tredjedel af butikslejemålene står tomme.

Fiaskoen vil Nrep nu gøre noget ved og har drøftet sine udviklingsplaner med Københavns Kommune — og fået arkitekterne fra KHR Arkitekter til at tegne et bud på en bedre fremtid.

Færre butikker — men mere liv

Når man smider penge efter et eksisterende storcenter, er det ofte for at udvide kapaciteten. Det bliver dog ikke tilfældet her. De nye ejere mener i stedet, at det giver bedst mening at indskrænke arealet til butikker og spisesteder fra de nuværende 18.500 m2 til 12.500.

På den måde håber NREP at skabe et center, der ikke er for stort eller småt til lokationen — og som med selskabets egne ord "ikke skal konkurrere med Frederiksberg Centeret eller Indre Bys butikker", men blot være et proportionelt lokalcenter i Vanløse.

Endnu mangler der officielt materiale på den nye ombygning. Men nye kontorlokaler, nyt torv med madmarked, nye ungdomsboliger og et udendørs fitnesscenter med multibaner er en del af visionen.

Da butiksdøden særligt er koncentreret på første sal, vil Nrep flytte mange butikker til stueetagen. I stedet bliver en stor del af første etage udlagt til én stor samlende butik på omkring 2.000 kvadratmeter med direkte udgang til "Metrotorvet" — pladsen mellem storcenteret og baneterrænet, der ligger udendørs i første sals højde. Herfra vil der også være adgang til nye indendørs spisesteder og madmarkedet.

Trappen, der i dag leder op til Metrotorvet, får nye siddepladser mod Vanløse Torv og et mere transparant udtryk, der gerne skulle tiltrække flere besøgende fra gaden.

Resten af første sal bliver efter planen omdannet til kontorer og klinikker med mulig adgang fra Apollovej der løber ved siden af centeret. Foruden at tiltrække nye typer kunder, håber Nrep på den måde at skabe en sundere økonomi i Kronen ved at frigøre butiksareal til fordel for andre slags lejere.

Den Fitness World, der i dag har hjemme på 2. sal, rykkes ligeledes ned til første, mens de gamle træningslokaler kan blive ombygget til mindre ungdomsboliger. De øvrige etager opefter til femte sal er i forvejen boliger.

Mod Apollovej er planen at åbne centeret mere op med nye indgange og større vinduespartier, som gerne skulle gøre den lidt skumle bagside mere tryg, når mørket falder på — og gøre Kronen mindre indadvendt og centeragtigt end det er i dag, med sine lukkede facader ud mod gaden.

Skal den store ombygning sættes i gang, kræver det dog en ændring af lokalplanen, da projektet vil flytte markant rundt på fordelingen af boliger og serviceerherv. Og derfor skal Københavns Kommune med ind over projektet.

En omtumlet tilværelse

Kronen Vanløse var længe undervejs, og problemerne har nærmest stået i kø før, under og efter centeret blev indviet.

Det startede meget godt tilbage i 2010. Med ambition om at være et mindre, lokalt storcenter midt i bydelen og klos op ad en station, kunne det næsten ikke gå galt.

Vanløses nye indkøbscenter skulle have et ni-etagers kontortårn, tagterrasser, skatebane, samt, ikke mindst, en gennemgående udsmykning af Per Arnoldi og hans tre yndlingsfarver.

Det hele skulle stå klar i 2013, men dét skete ikke.

I stedet kom indkøbscenteret til at ligge forladt som byggeplads i tre år, før rod med økonomien tvang byggeinvestor Flemming Fenger til at videresælge hele projektet til Solstra Capital Partners, der blandt andet ejer Bella Center.

Solstra forvandlede projektet til 'Kronen Vanløse' — et nyt koncept med 118 boliger i fire etager tegnet af Sangberg Arkitekter bygget ovenpå butikscenteret.

I 2017 stod det reviderede, 59.000 m2 store indkøbscenter med boliger på taget klar til at tage imod både vanløsianere og udefrakommende. Siden da er det dog kun gået nedad med besøgstallene.

Efter den første corona-nedlukning blev centeret erklæret konkurs og endte sidste år på tvangsauktion, mindre end fire år efter det åbnede. Her sprang Nrep til og købte Kronen for den nette sum af 680 millioner kroner — hvilket var under halvdelen af den offentlige vurdering.

Går ombygningen efter planen med alt hvad det indebærer af finansiering og mulig lokalplanændring, kan det nye Kronen Vanløse måske stå klar omkring sommeren 2023.

Imens har projektets oprindelige investor, Flemming Fenger, genfundet sin interesse for et andet, tidligere Vanløse-projekt, de to tårne V360, der ligesom Kronen, strandede for snart et årti siden.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling