pixel

Pakhuset: Langelinies lanterne

Det lille fyrtårn for enden af landets mest berømte mole har fået forstærkning af et nyt pakhus til mennesker.

pakhuset lundgaard tranberg

Fakta

Pakhuset

Langelinie Allé 47, Kbh Ø

Kontordomicil på 16.500 m2.

Tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter med COWI som rådgivende ingeniører og Finn Reinbohte som kunstnerisk rådgiver.

Opført af ATP Ejendomme.

Fraværet af liv kan være slående, hvis man forvilder sig ud på spidsen af Langelinie en grå efterårsdag. Kun udsigten til Nordhavn minder om, at byen ikke helt stopper her, hvor nogle af Københavns største kontordomiciler ligger på rad og række og sender kastevinde i retning af de få gående, som er ude og vende på molen.

Men når mørket falder på, og larmen fra de værste mågeskrig og krydstogtskibe har lagt sig, sker der alligevel noget magisk. En nyopført, massiv bygning står pludselig og funkler, som en lanterne i aftenskumringen.

Lyset strømmer ud fra hundredvis af små og store vindueshuller i det rød-orange murværk på Pakhuset, der nu hjælper det lille lokale fyrtårn med at markere, hvor Langelinie slutter.

Mellem himmel og hav

Som navnet mere end antyder, er kontorbygningen en nutidig fortolkning af de gamle, historiske pakhuse i Københavns havn. Og den karakteristiske facade inspireret af deres mange ventilationshuller og lasteluger – nu som endeløse vinduer, der ikke er så vilkårligt placeret, som det kan se ud udefra.

»Da det ikke er et pakhus til varer, men et hus til mennesker, og da Pakhuset ligger hvor det gør, valgte vi at fordele de store og små åbninger, så man indefra får kig både ned til vandet og op til himlen,« fortæller arkitekt Trine Hedeager Harboe fra tegnestuen Lundgaard & Tranberg, der har formgivet Pakhuset.

Lundgaard & Tranberg Arkitekter kan med rette kaldes en slags københavnereksperter i kontordomiciler, der vil tilføje byen noget ekstra, rent arkitektonisk. Pakhuset følger således efter blandt efter prisbelønnede SEB Bank ved Kalvebod Brygge, og det er også Lundgaard & Tranberg, der har tegnet Axel Towers, det nye navn for de fem runde tårne, der er i gang med at rejse sig i stedet for Scala.

Taget som facade

Et andet iøjefaldende træk ved Pakhuset er de skrå tagflader, der ligeledes er klædt i mursten. Taget styrker både fortolkningen af "historisk pakhus" og giver et moderne, samlet udtryk.

»Vi kalder det en skrå facade. Vi har egentlig bare skåret nogle skrå hjørner af en meget stor teglblok, der er det samme hele vejen igennem,« fortæller Trine Hedeager Harboe.

Den aflange og syv etager høje bygning er opdelt i tre lejemål, der udlejes af bygherren ATP Ejendomme. Indenfor trækker tre atrier sollys og frisk luft ind i domicilet til de åbne og fleksible kontorarealer.

Bæredygtighed har været afgørende i udformningen af Pakhuset, og det vandkølede domicils energiforbrug til temperering er reduceret med hele 75-80 procent i forhold til tilsvarende, traditionelle bygninger.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
København
Nyuddannet arkitekt vil skabe et "pensionat for træerne" på Langelinie og langs resten af havnen. Genbrug af ældre træer er nemlig billigere og kan bevare byens større træer.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling