pixel

Vinterhave-vartegn på spidsen

En 60 meter høj cylinder med offentlig vinterhave som kerne skal være fremtidens blikfang i Nordhavn.

spidsen redmolen pfa

Afgørelsen måtte ud i omkamp, men nu er planen klar for Nordhavnens sandsynligvis bedste byggegrund.

For enden af Århusgadekvarteret, på spidsen af Redmolen, vil pensionskassen PFA rejse en stor cylinder – rund som prikken over i'et i Indre Nordhavns genudvikling. Med en lokal højderekord på 60 meter og omgivet af vand på tre sider bliver bygningen et undgåeligt pejlemærke i København og vartegn for Nordhavn.

Den nye cylinder på 25.000 kvadratmeter skal udlejes som kontorer – muligvis med hotelværelser på de øverste etager, der i så fald vil få spektakulær første parket til Øresund. Men store dele af prestigeprojektet skal også være åbent for alle andre, tænkt som en attraktion for hele byen. Bygningens kerne er nemlig ét kæmpe atrium, der indrettes som offentligt tilgængelig vinterhave.

Et helle i blæsten

Cylinderen på Redmolen kommer til at markere indsejlingen til Nordhavns inderste basin, med stjerneformede FN Byen på den modsatte flanke. Den runde bygningskrop er en hilsen til områdets industrihistorie og omdannede silobygninger, ikke mindst nærliggende Portland Towers ved Göteborg Plads, som PFA selv er medejer af.

Biler skal parkeres i kælderen, og ud fra bygningen vil gå en hævet plint, der i sig selv bliver et stort byrumsmøbel, man kan gå og opholde sig på. Samtidig bliver plinten bindeledet til de udadvendte funktioner i stueetagen – butikker, restaurant, café, udstillingsområde og den slags er foreslået.

Det udendørs byrum skal omgive hele bygningen på molespidsen med beplantning, en promenade og muligheder for at slå sig ned. Som kontrast til nybyggeriet bevares den gamle toldbyg­ning på stedet, måske som iskiosk.

Det blæser ofte en hel del der på kanten af Øresund, men bliver det for vindomsust udendørs, kan der altså trækkes ind i vinterhaven, der som trækplaster kan være med til gøre Århusgadekvarterets shopping-gader til en helårs-destination.

Team med rutine, stjerner og talent

Projektet på spidsen af Redmolen, der ind til videre har den præcise arbejdstitel Spidsen af Redmolen, er udtænkt i et team mellem Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Cobe og Tredje Natur.

Københavnerveteranerne fra Vilhelm Lauritzen og byens for tiden mest eftertragtede arkitekthjerner fra Cobe samarbejder i forvejen om de næsten færdiggjorde pakhus-boliger på Krøyers Plads. Cobe har desuden mere end en finger i hele den store masterplan for fremtidens Nordhavn og har selv tegnet ombygningen af The Silo, der ved den anden ende af Redmolen bliver Københavns dyreste lejligheder nogensinde.

Den yngre tegnestue Tredje Natur har markeret sig med den overordnede udformning af Klimakvarteret på Østerbro. På Redmolen skal der designes i alt 8.200 kvadratmeter landskab, inklusiv atriummet og en taghave.

Bjarke Ingels blev droppet

Politikerne i Københavns Kommune har godkendt startredegørelsen for cylinderen på Redmolen, som kræver en ny lokalplan. Den kommer formentlig i offentlig høring til sommer og kan blive endelig vedtaget i efteråret 2016.

Derefter kan byggeriet gå i gang, men PFA Ejendomme har endnu ikke sat et forventet årstal på. Under alle omstændigheder vil spidsen af Redmolen blive noget af en efternøler i Århusgadekvarteret, hvor byggeaktiviteten på nabogrundene er høj.

Forsinkelsen skyldes blandt andet, at PFA oprindeligt havde forestillet sig at bruge den fornemme placering til et nyt domicil til sig selv. Superstjernearkitekt Bjarke Ingels og BIG udtænkte da også en inka-lignende glas-pyramide til formålet, men efter økonomiske overvejelser (og en ny topchef) endte pensionsselskabet med at droppe ideen og i stedet satse på et mere fleksibelt byggeri til flere forskellige brugere – og med et kernetilbud til københavnerne.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling