pixel

Stjerne Radio overgiver sig aldrig

I Istedgade er en danmarkshistorisk butiksfacade vendt tilbage som et lyslilla blast from the past.

stjerne radio istedgade 31

Fakta

Stjerne Radio

Istedgade 31, Kbh V

Et kig-ind-museum med vinduesudstillinger om besættelsestiden og den danske modstandskamp under Anden Verdenskrig.

Er ikke en hel bygning, men en facade, bygget som en tro kopi af den oprindelige Stjerne Radio, der lå på adressen.

Opført af foreningen Projekt Stjerne Radio med støtte fra Københavns Kommune, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almennyttige Formaal, Frihedsmuseets Venner, Konsul Jorck og hustru Emma Jorck’s fond samt Vesterbro Lokaludvalg.

Facaden er nøjagtig magen til. Den lavendelfarvede mur og de svungne bogstaver er ægte – københavnerlegenden Stjerne Radio er vitterligt vendt tilbage på Istedgade 31. Men ved nærmere eftersyn er butikken slet ikke en butik.

Når den oprindelige Stjerne Radio på adressen blev legendarisk, var det ikke på grund af smuk, innovativ byggekunst. Men fordi butikken, udover at sælge grammofoner, radioer og plader, var afgørende for modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig.

I 70-året for befrielsen har en lokal forening nu sørget for at genopføre en tro kopi af Stjerne Radio præcis på sin gamle plads, hvor der i mange år blot har været en tynd mur, der lukkede hullet mellem nabobygningerne.

Den nye udgave er dog ren facade. Bogstavelig talt et vindue til besættelsestiden, med skiftende udstillinger i den store butiksrude.

Noget falsk om noget ægte

Som butiksfacaden står skinnende ny ved Gasværksvej, på et af Istedgades sidste slidte hjørner, stikker den både ud og passer ind i en ende af gaden, der er gået igennem en vild forandring fra rå til smart. Som et mindre om den tid, hvor Istedgade var en almindelig handelsgade. Et sted, der naturligt havde en radioforretning.

Men det lyslilla blast from the past er altså mere et levende billede frem for en bygning. Et sted, der ikke findes. Noget falsk, der fortæller om noget ægte.

Bag ruden, der kan være bemærkelsesværdigt dugget tidligt på dagen, hænger store plancher med billeder og ord om Stjerne Radios rolle under krigen. Holger Danske, landets største gruppe mod tyskerne, vågnede netop her i butikken. Det er nemt at forestille sig folk fra sabotagegruppen holde hemmelige møder i baglokalet, selvom det ikke findes længere – der er kun et par meters dybde bag glasset.

Den bygning, der husede den oprindelige Stjerne Radio, er for længst væk. Butikken blev udsat for sprængstof af tysksindede hævn-sabotører to gange mod krigens slutning, men genopbygget og fortsatte indtil 1966, hvor en kiosk overtog lokalerne. Det lille hus blev revet ned små tredive år senere, og muren, der hverken gjorde fra eller til, kom op i 2001.

En tidsmaskine til August-oprøret

Den nye Stjerne Radio er tænkt som et permanent udstillingssted. Den første vinduesudstilling handler om August-oprøret, der i 1943 fik tyskerne til at indføre benhård militær undtagelsestilstand.

I København var modstandsbevægelsen mangehovedet, farlig og drenget på samme tid. Hos Stjerne Radio drillede man tyskere og værnemagere for fuld musik og spillede ’It’s a Long Way To Tipperary’, når tyskerne patruljerede, så hele gaden kunne høre det. Summen af arbejdet fra sabotagegrupperne og de illegale blade var med til at få samarbejdspolitikken til at knække og modstanden samlet.

Det var i de skæbnesvangre dage i 1943, at udtrykket ”Istedgade overgiver sig aldrig” opstod. Istedgade har muligvis overgivet sig siden, men Stjerne Radio står igen, som både enkel og nytænkende historieformidling.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling