pixel

Klistrende pep til grå metro

Midlertidig klistermærkekunst giver vores kedelige metrostationer nyt liv

kbh magasin

Fakta

Projekt Metro

Klistermærke-kunstværkerne er 42 meter lange og 2,4 meter høje.

Vinderforslaget til Lergravsparken er lavet af Pil Bjerre & Petruska Miehe-Renard. Bag Amagerbro-vinderforslaget står Stinne Bo Krogh og Marianne Dalbøl Pedersen.

Metro-udsmykningen er støttet af Amager Øst Lokaludvalg

Klistrekunsten kan opleves frem til 20. februar

En forlagt Buddha får i disse dage ny opmærksomhed på Lergravsparken Station, og en tissetrængende herre er for en stund flyttet ind på Amagerbro.

På de to metrostop har de mange rejsende, som hver dag stiger ind og ud af de automatiske døre, fået mere at bruge tiden på end bare af- og påstigning. Et par 40-meter lange kunstværker har nemlig indtaget glaspartierne, som adskiller perron og tog, og forvandler de ellers så grå og anonyme metro-venteværelser til rum fuld af farver og figurer.

350_buddha_2.jpg

Glemte gaver og glubske hunde Lergravsparken er blevet udsmykket med fotografier af ægte hittegodssager glemt i metroen, tilføjet en opfundet lille baghistorie. Her er alt fra helt almindelige forglemmelser som madpakker, nøgler og paraplyer, til de mere usædvanlige, såsom globuser, guitarer og indpakkede gaver.

Glemsomhederne er hængt op på en baggrund af plantegninger og billeder af jord og grus, som minder en om, at man opholder sig dybt under under jordens overflade i et skatkammer af losts and founds. Om tingenes ejermænd får deres ting og sager tilbage, melder historien dog intet om.

350_lergrav.jpg

På Amagerbro har glasvæggene fået påklisteret flotte grafiske motiver af dagligdagshændelser i lokalområdet. Her er blandt andet snappende hunde, en dame med rolator og et par fugleentusiaster.

Motiverne er holdt i metrotogets sort-hvide farver, med undtagelse af flyvende fugle i pangfarver.

350_hund.jpg

Midlertidigt farveoprør De to vidt forskellige, men begge meget iøjefaldende make overs er kun et midlertidigt indgreb, men håbet er, at de sætter godt gang i diskussionen omkring permanente tiltag, som kan gøre københavnernes metrorejser mere farverige.

Modsat metrobyer som Paris, Stockholm og London er Københavns metrostationer som bekendt alle helt ens, og det er kun lyden af togets robotstemme og stationernes navneskilte, som orienterer os om, hvor vi er.

Derfor har en gruppe RUC-studerende dannet Projekt Metro, som udskrev en konkurrence for andre kreative studerende med gode idéer til, hvordan metroens glaspartier kunne udsmykkes med de kæmpestore klistermærker - og vinderforslagene bliver hængende de første tre uger af februar.

detalje2.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling