pixel

Bjarke Ingels udbygger københavner-kirke

Dansk arkitekturs store navn er ikke blevet for stor til mindre opgaver i hjembyen.

big sct. thomas kirke rolighedsvej

Folkekirken har i Hovedstaden ry for at være en presset institution med så faldende medlemstal, at en hel håndfuld kirker de seneste år er blevet lukket og solgt fra til nye formål. Men i Sct. Thomas Kirke på Rolighedsvej tager man udviklingen roligt. Ikke bare skal kirkebygningen fra 1897 udbygges med et nyt sognehus – man har også hyret en af den internationale arkitektverdens absolut hotteste tegnestuer til opgaven.

Kort
Sct. Thomas Kirke

BIG er, anført af superstar Bjarke Ingels, i gang med at bygge grønne skyskrabere på Manhattan, kæmpe museumskomplekser i Washington, og ikke at forglemme koloenorme kraftvarmeværker forklædt som bjergsider på Amager. Men mindre kan altså også gøre det, og det næste projekt i hjembyen er en teglstens-tilbygning på størrelse med en lokal, frederiksbergsk murermester-villa.

Fakta

Udbygning af Sct. Thomas Kirke

Rolighedsvej 16, Frb C

Nyt sognehus på 350 m2 tilbygget den eksisterende kirke på 490 m2.

Formgivet af BIG (Bjarke Ingels Group).

Sct. Thomas Kirke er fra 1897 og tegnet af arkitekt Carl Lendorf, der også står bag nærliggende Sankt Markus Kirke ved Forum.

Det 350 m2 store sognehus skal udvide den fritstående kirke i direkte forlængelse af en af dens fire vinger, men får selv en mere skulpturel udformning. Bortset fra et transparent indgangsparti ud mod Rolighedsvej dækkes tilbygningen af røde tegl, også på taget, der nærmest som en pyramide går hele vejen fra gaden og op til den eksisterende kirkes tag.

BIG vil trække det nye sognehus en smule fri fra kirke-muren, så dagslyset kan strømme ind gennem sprækken. Samtidig bliver den gamle facade – med gotiske vinduer og det hele – en indvendig væg i den nye udbygning. Iscenesat som bagvæggen i det store lyse rum er den patinerede historie dermed altid med som modspil til den moderne geometri.

Før tilbygningen kan blive til virkelighed skal Frederiksberg Kommune have lavet en ny lokalplan for området. Sognehuset forventes at komme i offentlig høring hen over sommeren og kunne få den endelige godkendelse i løbet af efteråret.

Emner

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Indre By
København er en hård by med få træer, mente arkitekten bag Blox. Hun har en vision om, at der skal vokse '1.000 træer' ved siden af den udskældte bygning.

seneste
byens rum