pixel

Første nye københavnerkirke i 30 år

kbh magasin

Tilstrømningen af beboere i de nye kanalkvarterer i Sydhavn er så massiv, at Københavns Stift bygger en splinterny kirke på Teglholmen til alle de kommende sognebørn.

Kirken til 140 millioner kroner bliver den første nybyggede folkekirke i Hovedstaden i tre årtier, når den i 2018 slår dørene op som et moderne og markant pejlemærke i området. Præcis hvad det vil sige, skal en arkitektkonkurrence afgøre i 2016. Men nu har det lokale menighedsråd underskrevet købskontrakten på en attraktiv grund med vand på to af siderne, tæt ved Teglholmens nyåbnede folkeskole og kommende metrostation.

Kirkebygningen skal være tilgængelig for offentligheden, også når der ikke er kirkelige handlinger, og pladsen omkring den skal indbyde til ophold. Det er planen at bevare den eksisterende kirke i Sydhavn Sogn, Frederiksholm kirke (det er den med klatrekirketårnet), som annekskirke, når Teglholmens kirke tager over.

kirke_teglholmen_placering.jpg

Københavns Stift har ikke prøvet at bygge nye kirker siden Skelgaardskirken i Kastrup fra 1989 og Tingbjerg Kirke fra 1983. Tværtimod er en håndfuld tyndt besøgte kirkebygninger blevet solgt fra til genbrug de seneste år – lukkede Absalons Kirke på Vesterbro er for eksempel lige genåbnet som kulturhus.

Når folkekirken alligevel satser på Sydhavn, skyldes det, at de godt 6.000 københavnerne, der i dag bor på Sluseholmen og Teglholmen, forventes at være blevet til over 21.000 i 2030. Københavns Stift planlægger også nye kirker i Nordhavn og Ørestad, der står overfor en lignende befolkningstilvækst de kommende årtier.

Emner

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

København vokser og skriger på flere indendørs kvadratmeter, og her rummer byens kirker et potentiale. Men politikerne vægrer sig ved at tage stilling til et ømtåligt spørgsmål. Skal flere kirker bruges til andre formål, ser det ud til, at københavnerne selv må op af stolen.

relaterede
visioner

tegnestuevision
Indre By
København er en hård by med få træer, mente arkitekten bag Blox. Hun har en vision om, at der skal vokse '1.000 træer' ved siden af den udskældte bygning.

seneste
byens rum