pixel

Krystal på toppen af Nørreport

Ældre Sagen vil bygge en skulpturel glaskuppel på sit tag og dele udsigten fra den med dig.

kbh magasin

Fakta

Krystallen

En offentligt tilgængelig glasoverdækning af baggård og tagetage på Ældre Sagens bygning Nørregade 49/Nørre Voldgade 56, Kbh K.

Et idéprojekt udviklet af billedhugger Bjørn Nørgaard og Boldsen & Holm Arkitekter for Ældre Sagen.

Indre By er fuld af gode udsigter over Københavns tage – de fleste er bare på private hænder, der holder udsigten for sig selv. Men ved Nørreport bor Ældre Sagen og drømmer om at dele sin tagetage med alle os andre.

Byens nye offentlige udsigtssted skal også selv være godt for øjnene, så huskunstner Bjørn Nørgaard, der i forvejen har farvelagt bygningen indvendigt, har udtænkt en spektakulær glasstruktur til toppen af organisationens røde funkishjørnehus, der har porte ud til både Nørregade og Nørre Voldgade.

Hele tagetagen skal ombygges til en skulpturel glaskuppel i to etager, der vil genskinne som en krystal i solen og lyse op som en lanterne, når mørket falder på. Men også det i dag lukkede gårdrum skal overdækkes med glasset og udsmykkes kunstnerisk, til glæde for alle, der lægger vejen gennem husets i fremtiden åbne porte.

krystallen_aeldre_sagen_2.jpg

Krystallen åbner op

"Ved at åbne huset op i begge ender vil vi gøre gården og taget til et nyt offentligt sted i byen, hvor vores medlemmer og alle andre kan få fornøjelse af udsmykningen og med en kop kaffe nyde den fantastiske udsigt heroppefra," fortæller idemanden, og direktør for Ældre Sagen, Bjarne Hastrup.

Projektet har fået arbejdstitlen Krystallen (ikke at forveksle med Nykredit-bygningen på Kalvebod Brygge) og Bjørn Nørgaards visioner er videreudviklet til arkitektur i fællesskab med Boldsen & Holm – det samme kunstner/arkitekt-team, der står bag det prisbelønnede boligbyggeri Bispebjerg Bakke.

"Jeg elsker den måde, Bjørn Nørgaard har tænkt tilbygningen. Krystallen vil forskønne byen og være et kunstnerisk løft til hele miljøet omkring det kommende og flotte nye Nørreport," siger Bjarne Hastrup.

Krystallen, med dens overblik over Ny Nørreports menneskemylder otte etager længere nede, kan blive en slags frit tilgængelig storebror til Zhales Gymnasiums nye tagterrasse, der efter det samme princip om en let tilføjelse til en robust bygning er kommet Ældre Sagen i forkøbet lige ovre på den anden side af Nørre Voldgade.

krystallen_aeldre_sagen_3.jpg

Kun pengene mangler

Ældre Sagen vokser kun en enkelt etage med Krystallens nye mødelokaler og café, fordi den nuværende penthouseetage skal fjernes først. Kuplen og overdækningen udformes med geometrisk udgangspunkt i et kugleudsnit, og vil bestå af både transparant glas og skyggegivende solpaneler.

Dermed kan der både trænge dagslys ned i gårdrummet og leveres strøm til den daglige drift, og den sammenhængende glasoverdækning vil også fungere som isolerende klimaskærm på huset.

Udsigtsnyskabelsen har allerede været forbi Københavns Kommune til vurdering og kan gennemføres inden for kvarterets gældende lokalplan. Da huset fra 1939 blot har en middel bevaringsværdi, mangler Ældre Sagen derfor nu kun at finde finanserne, der kan gøre Krystallen til virkelighed:

"Som en social-humanitær forening kan vi ikke bruge medlemmernes penge på sådan et projekt, men beder fonde om hjælp," siger Bjarne Hastrup, der håber at være kommet i mål med fundraisingen inden for et par år.

krystallen_aeldre_sagen_4.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Alle kan læse vores indhold, og sådan ser vi det helst fortsætte. Men vi er et lille foretagende, og der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive støttemedlem. Medlemskaber starter ved kun 20 kroner om måneden — mindre end prisen på en kop kaffe. Men de gør hele forskellen.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et lidt større medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • København
Klassiske Nørre Voldgade har fået integreret en stump high-tech i højden.
  • Byens Rum
  • Indre By
Der er kommet lys i de høje søjler på det nye Nørreport, og dermed står byens og landets ubetinget travleste stationsplads endelig helt færdig og helt forandret med en stribe særlige karakteristika.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

  • KBH+
  • København
Det giver jo ikke mening at skabe steder, hvor borgerne ikke kan lide at være, siger byudvikler. Men kan den almindelige københavner få sine meninger om byens udvikling hørt? Og gør de en forskel?
close logo

Opmærksomhed og debat giver bedre by

Støt Magasinet KBH – fra kun 20,-/md.