pixel

Naturnørdernes hvalstore paradis

Underjordisk megamuseum samler nationens 14 millioner naturhistoriske undere i Botanisk Have.

kbh magasin

Vartegnet bliver et svævende blåhvalsskelet over indgangen, og selv bliver Statens Naturhistoriske Museum også stort som en hval, når Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have slås sammen under samme tag. Eller rettere, under samme muld.

Kort
Det nye Statens Naturhistoriske Museum

Når det nye megamuseum midt i København åbner gabet, formentlig i 2017, bliver du nemlig som plankton ført ned i bugen på monstrummet. Ned under jordens overflade i Botanisk Have, hvor de mangeartede udstillinger vil indtage organisk formede rum, der snor sig for at give plads om de gamle trærødder.

Fakta

Statens Naturhistoriske Museum

Danmarks nye nationale museum for naturhistorie, der samler samlingerne fra Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have.

Bliver på i alt 33.500 m2 i, over, under og omkring Botanisk Have. Lidt under halvdelen af arealet er til offentlige udstillinger, mens resten er til forskning og opmagasinering.

Tegnet af Claus H. Pryds samt Lundgaard og Tranberg Arkitekter.

Museet håber at åbne i 2017.

Hernede vil verdensomsejlinger under havet og rejser til planetens indre forbinde havens historiske bygninger, der nænsomt udvides med lette glasbygninger og væksthuse.

statensnaturhistoriskemuseum_snit_1.jpgstatensnaturhistoriskemuseum_snit_2.jpgstatensnaturhistoriskemuseum_snit_3.jpg

Direkte i top-3

Fra indgangen ved Sølvtorvet giver Statens Naturhistoriske Museum byen et nyt stræde gennem Botanisk Have og op til Nørreport. Kigger du op, mødes blikket af svævende flokke af hvaler, for her bor en af museets juveler, samlingen af hvalskeletter, ophængt i en transparent tilbygning.

Men det er altså kun den lille del af museets naturskatte, der er synlige over jorden (og uden at betale entré). Den samlede samling er blandt de ti største i verden med i alt 14 millioner naturhistoriske genstande. Fra de store hvaler til mikroskopiske punktumbiller, sjældne planter og tørrede blomster, meteoritter og krystaller, indsamlet på ekspeditioner til hele verden gennem mere end 400 år.

Ambitionen for Danmarks nye naturhistoriske museum er da også, at det skal lægge sig i den absolutte top-3 sammen med Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst.

statensnaturhistoriskemuseum_2.jpg

Mangler lige pengene

Den underjordiske model er udtænkt af Claus H. Pryds og videreudviklet sammen med stjernearkitekterne Lundgaaard & Tranberg. De står bag beundrede nyklassikere i København som Tietgenkollegiet, Skuespilhuset og SEB Bank og er også hjernerne bag det nye Scala-projekt.

Den samlede pris for hele museumshvalfisken er sat til 1,375 milliarder kroner, og de er ikke alle sammen fundet endnu. Men håbet er, at det ved private fondes hjælp kan lykkes inden årsskiftet, så udgravningerne kan starte i 2013 og hele herligheden stå færdig i 2017.

statensnaturhistoriskemuseum_3.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling