Lampesværm langs boulevardhaven

Stjernekunstner Olafur Eliasson har designet det nye lys i kanten mellem Tivoli og byen.

little sun light swarm
Den særlige Tivoli-stemning, der om aftenen strømmer ud i byen gennem hegnet langs H.C. Andersens Boulevard, er blevet forstærket. Fra mellem træerne sender en ny mangefarvet lyssværm glitrende glimt til de forbipasserende københavnere og minder på magien inde på den anden side af tælleapparatet.
 
Det lokkende lys kommer fra 33 forskellige og meterstore lamper, som svæver under trækronerne og bevæger sig let i brisen i Boulevardhaven langs Tivolisøen.
 
De er designet til Tivoli af Olafur Eliasson og udgør tilsammen kunstværket Little Sun Light Swarm. Københavnerdrengen Eliasson er et af dansk samtidskunst helt store internationale navne, der især er kendt for sine møder mellem kunstinstallation og arkitektur – gangbroen i farvet glas på toppen af ARoS i Århus, facaden på koncerthuset Harpa i Reykjavik og selvfølgelig prisbelønnede Cirkelbroen i fødebyen.
 
Eliasson-lampen er konstrueret af to ens bronzerammer sat sammen vinkelret på hinanden omkring en linse med LED-pærer, der oplyser lampen indefra. Rammerne kan minde om et par kantede cykelhjul, hvor mellemrummene mellem egerne skiftevis er tomme eller udfyldt med paneler af farvet glas og spejlende stål i forskellige kombinationer.
 
Glasset er dikromatisk og får lamperne til at skifte farve, når man passerer forbi dem, fordi glaspanelerne filtrerer visse bølgelængder af lys og reflekterer andre. Hver lampe måler 100 x 100 x 150 cm og vejer mellem 35–55 kg.

Olafur Eliasson følger efter store designere som Poul Henningsen, der har tegnet lamper til Tivoli. Og som navnet på lamperne afslører, er de knyttet til Eliassons sociale virksomhed Little Sun, der arbejder med at bringe solenergi til afrikanske landdistrikter uden el-forsyning med blandt andet små Eliasson-designede solcelle-lamper og -telefonopladere.

Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Liv
  • København
Ny sofabordsbog dyrker Københavns historie i det nostalgiske skær fra nattens neonskilte.

relaterede
visioner

læservision
København
Få mere sollys ud af vintermånederne ved at skabe bakker i de klassiske københavnerkarreers vindstille gårde.

seneste
byens rum

  • Byens Rum
  • Nordhavn
Genbrugsby: Nordhavns største industribygning er udhulet og forvandlet til et dramatisk boligbyggeri med byens dyreste lejlighed – og en udsigtsrestaurant for alle på toppen.
close logo

Hvis alle læsere også bliver medlemmer, vil fremtiden se lysere ud

Støt Magasinet KBHs arbejde – fra kun 20 kr. / måned