Lampesværm langs boulevardhaven

Stjernekunstner Olafur Eliasson har designet det nye lys i kanten mellem Tivoli og byen.

little sun light swarm
Den særlige Tivoli-stemning, der om aftenen strømmer ud i byen gennem hegnet langs H.C. Andersens Boulevard, er blevet forstærket. Fra mellem træerne sender en ny mangefarvet lyssværm glitrende glimt til de forbipasserende københavnere og minder på magien inde på den anden side af tælleapparatet.
 
Det lokkende lys kommer fra 33 forskellige og meterstore lamper, som svæver under trækronerne og bevæger sig let i brisen i Boulevardhaven langs Tivolisøen.
 
De er designet til Tivoli af Olafur Eliasson og udgør tilsammen kunstværket Little Sun Light Swarm. Københavnerdrengen Eliasson er et af dansk samtidskunst helt store internationale navne, der især er kendt for sine møder mellem kunstinstallation og arkitektur – gangbroen i farvet glas på toppen af ARoS i Århus, facaden på koncerthuset Harpa i Reykjavik og selvfølgelig prisbelønnede Cirkelbroen i fødebyen.
 
Eliasson-lampen er konstrueret af to ens bronzerammer sat sammen vinkelret på hinanden omkring en linse med LED-pærer, der oplyser lampen indefra. Rammerne kan minde om et par kantede cykelhjul, hvor mellemrummene mellem egerne skiftevis er tomme eller udfyldt med paneler af farvet glas og spejlende stål i forskellige kombinationer.
 
Glasset er dikromatisk og får lamperne til at skifte farve, når man passerer forbi dem, fordi glaspanelerne filtrerer visse bølgelængder af lys og reflekterer andre. Hver lampe måler 100 x 100 x 150 cm og vejer mellem 35–55 kg.

Olafur Eliasson følger efter store designere som Poul Henningsen, der har tegnet lamper til Tivoli. Og som navnet på lamperne afslører, er de knyttet til Eliassons sociale virksomhed Little Sun, der arbejder med at bringe solenergi til afrikanske landdistrikter uden el-forsyning med blandt andet små Eliasson-designede solcelle-lamper og -telefonopladere.

Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Vesterbro
Der er serveret i Tivoli Food Hall i forlystelseshavens nye bugtende glashjørne – snart åbner også de store restauranter, luksushotellet og tagterrassen.

relaterede
visioner

læservision
Vesterbro
Godsbaneterrænet omdannet til Vesterbros nye grønne hjerte.
tegnestuevision
København
Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.

seneste
byens rum

close logo

Vi har brug for mindst 1.000 støttemedlemmer

Hjælp os med at nå det magiske tal – fra kun 20,-/md.