pixel

The 50 Year Argument

  • Martin Scorsese & David Tedeschi
  • 3

Fakta

Dokumentar
Premiere 29. januar kun i Cinemateket

”Memory arises not only from direct experience, but from the intercourse of many minds.” Sådan åbnes dette dokumentarportræt af et af Amerikas mest markante tidskrifter.

'The 50 Year Argument' fortæller historien om et hold skribenter på The New York Review of Books, som i 50 år har fungeret som den lille dreng i 'Kejserens nye klæder' i den kulturelle og politiske debat i USA. De journalister, der sad der dengang, sidder der stadig og fortæller med iver om at være en del af et hold, som ikke gør som alle de andre tidsskrifter.

Det er fortællingen om redaktøren Robert Silver, der stoler på sine skribenter og deres rolle i ideologien og debatten i dette århundrede. Bladet tager udgangspunkt i omtalen af bøger, som kan perspektivere verden, som vi kender den; og dokumentaren er en beskrivelse af, hvordan bladet med tiden er blevet en bastion af uafhængige skribenter og journalister.

Nogle af skribenterne er sværvægtere som Gore Vidal, Susan Sonntag og Vachlev Havel. Og med deres mange oplevelser i centrum leverer Martin Scorsese og hans efterhånden faste dokumentar-klipper David Tedeschi en stilfærdig dokumentar om en slagfærdig gruppe mennesker, uden hvem debatten i Amerika og den vestlige verden var blevet meget fattig. Det bliver ikke gjort med helt samme punch som deres dokumentar om George Harrison, men den er stadig meget stærk i sin essens.

Essensen af The New York Review of Books går tydeligt igennem lærredet med skarp historiefortælling, klar vinkel og en panorering gennem verdenshistoriens sidste 50 år. Historien er fortalt med stor kærlighed – nogle gange lidt for stor kærlighed.

’The 50 Year Argument’ er en vigtig film, men det er begrænset hvor meget man kan få en biografgænger til at hænge i, når filmen mest består af oplæsninger af artiklerne, stilbilleder og ældre mænd i tweed-jakkesæt, der fortæller om fortiden. Sådan er vilkårene, for skribenterne er nu en gang blevet ældre. Men det trækker dokumentaren lidt længere ud, end den kan bære. Det er relevant at fortælle hvilke vigtige verdensbegivenheder, skribenterne har bragt ind i debatten, men i momenter gør det filmen en anelse trættende, fordi der er så mange af dem, og pointen med hver enkelt historie er den samme.

Filmen har ikke, som Scorsese og Tedeschis forrige dokumentarer, helt så store følelser på spil. Men er man bare en lille smule kultur- eller litteraturinteresseret, er det væsentligt at se denne dokumentar. Specielt i disse tider, hvor ytringsfriheden overskygger alt og det kun er blade som The New York Review of Books, der stiller spørgsmålstegn ved den.

Mest læste

seneste
film

Civil War
4.02

Alex Garland
Hammarskjöld
4.02

Per Fly
Abigail
4.02

Matt Bettinell-Olpin, Tyler Gillett
Back to Black
3

Sam Taylor-Johnson
Birthday Girl
4.02

Michael Noer
Jeanne du Barry
3

Maïwenn

seneste
scene

Under dybet
4.02

Operaen
Stolthed og fordom
5.04

Betty Nansen Teatret
Saul
5.04

Operaen
Koreorama nr.01
4.02

Det Kongelige Teater
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling