pixel

Skulptur-kollektiv i bryghuset

Kongens bryghus er nu Kongernes Lapidarium – byens nye skulptur-museum.

kbh magasin

Fakta

Kongernes Lapidarium

Frederiksholms Kanal 29, Kbh K

Åbent hver dag klokken 10-17 (dog lukket om mandagen fra oktober til april).

Entréen er 50 kroner for voksne og 25 kroner for børn (gratis under 4 år).

Se mere på kongerneslapidarium.dk

Efter fire århundreder på Københavns havnefront har Christian IV's Bryghus endelig slået sine porte op for den almene københavner. En af byens ældste bygninger er nu byens yngste museum, for indenfor er 300 skulpturer fra statens slotte flyttet sammen i kollektivet Kongernes Lapidarium.

Et lapidarium er en samling af sten, eller som i dette tilfælde en udstilling af stenskulpturer. Og eksemplarerne, som nu kan beundres igen under de rustikke hvælvinger på Frederiksholms Kanal tæt ved Den sorte Diamant, er gamle originaler fra slottene og deres haver, som ellers var flygtet i depot fra vind og vejr og erstattet af nyhuggede versioner.

kongernes_lapidarium_3.jpg

Guder og konger til hest

Den ny kollega til skulptur-museer som Thorvaldsens og Glyptoteket har to etager, og den nederste er domineret af Christian IV's tip-tip-oldebarn, som var lidt en af samler. Frederik V (1723-1766) var nemlig konge i fredstid, hvor der var ro og råd til at støtte kunsten og i øvrigt også udvide København med retlinede Frederiksstaden.

Det blev han siden hyldet for med rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads, der er en af verdens fineste af slagsen og selvfølgelig repræsenteret på lapidariet i en gipsafstøbning. Også hans bedstefar Christian V er her til hest i den originale bly-udgave fra 1688 af rytterstatuen på Kongens Nytorv.

På bryghusets førstesal, kaldet stenloftet, er skulpturernes ophav mere blandet, men grupperet tematisk. Den største del af samlingen er guder fra den græske og romerske mytologi, og så bor her en afdeling med dekorative detaljer som vaser, frontoner, søjlekapitæler og kongekroner.

kongernes_lapidarium_2.jpgkongernes_lapidarium_4.jpg

Indeklimaet baner vejen

Kong Christian IV opførte oprindeligt den røde kæmpe med de tykke mure som en flad bastion i 1608, men fik allerede i 1616 tilføjet de karakteristisk spidse og teglklædte gavle, da forsvarsværket blev bygget om til at brygge øl til flådens soldater. Men trods sin eminente placering har Christian IV's Bryghus henslæbt det meste af sin tilværelse som lager og lukket for offentligheden.

På grund af indeklimaet er de uisolerede og totalfredede 8.000 kvadratmeter nemlig svære at udnytte til andet end netop opbevaring – for eksempel af sarte skulpturer.

Kongernes Lapidarium drives af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, der har brugt de seneste år på et større restaureringsarbejde og brandsikring af bygningen med økonomisk større fra Trygfonden samt A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

chr_iv_bryghus_.jpg

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling