pixel

Ny skole til 771 millioner kroner i Ørestad

Enormt skolebyggeri skal også byde på sportsfaciliteter og et 'tiltrængt' centrum for byliv i Ørestad.

Ørestad Skole

Skolen i Arenakvarteret er et hus med tilbud for kvarterets børnefamilier, fritidsbrugere og byens øvrige beboere. Byggeriet skal skabe et kvarter for aktivitet og et tiltrængt arnested for byliv i Ørestaden.

Nogenlunde sådan lyder beskrivelsen fra arkitekterne hos Rubow, der har slået stregerne til Københavns måske mest ambitiøste folkeskolebyggeri til dato. De svimlende 771 millioner kroner, som skolen vil koste at bygge, blev sidste måned afsat på budget 2020, og nu får vi så et kig på, hvad de mange penge skal bruges til. 

'Arenakvarteret' henviser til, at vi er i den nordligste del af Ørestad Syd — ved siden af Royal Arena der alene her til vinter vil lægge gulv til alt fra 'Disney on Ice' til 'Hot Wheel Monster Truck Live'.

Og den nye skole, der vil rejse sig klods op af arenaen, er stort set ligeså tematisk rummelig, som multihallen ved siden af er det. For ikke nok med at tusinder af børn fremover skal lære at bøje verber og forstå Pythagoras' læresætning i det enorme, nye kompleks. Skolen vil også byde på café, idrætshal og svømmehal — alt sammen med offentlig adgang.

Det er ikke mindst derfor, at byggeriet præsenteres som et 'aktivitetskvarter' og ikke blot en ny folkeskole.

Læ for vinden skal skabe uderum

I Ørestad kæmper man flere steder med nogle ret markante vinde, der resulterer i, at der ofte ikke er helt så meget liv på altanerne, som der er på ejendomsmæglernes visualiseringer af nye boliger i bydelen. 

Kvarteret markedsføres som "Den Grønne Bydel", fordi det ligger klods op ad Amager og Kalvebod Fælled, som dog er meget flade og ikke skaber det mindste læ for vestenvinden. De store karéer og meget lige gadeforløb hjælper ikke på dén problematik.

Netop af den grund er den nye folkeskole bygget op, så den skaber læ for sine egne uderum — og dem er der en del af. Når vejret er til det, skal skolens liv også foregå på de mange terrasser med legepladser, læringsrum, taghaver og møde- og spisesteder. Midt på bygningen mødes terrasserne til en slags torv i 2. sals højde.

Den nye skole kommer også til at ligge i umiddelbar forbindelse med et nyt P-hus, og herfra vil man kunne bevæge sig igennem hele bygningen via en åben foyer. På den måde blandes funktioner sammen, og området skal blive en lille by-i-byen, der også byder på noget variation for øjet.

Et centralt element på bygningen bliver en stor, sydvendt trappe, som også er tænkt som et mødested, hvor både børn og voksne kan sætte sig og samle lidt sol, udveksle franske gloser — eller diskutere den seneste opdatering af Minecraft. 

Inde i det nye hus deler man funktionerne op, så man som udefrakommende har adgang til café og sportsaktiviteter fra stueetagens torv. Børnene, derimod, bevæger sig videre opad igennem et tårn med 4 etager der både samler skolens faglokaler omkring et åbent atrium — og fordeler børnene videre ud til alle undervisningslokalerne.

På den måde ønsker arkitekterne — nærmest bogstaveligt — at gøre faglokalerne til skolens rygrad og centrere undervisningen omkring værksteder og projektarbejde. Intentionen med skolen er nemlig, at indrette den så man lærer børnene at lære ved at lade dem arbejde i åbne og aktive miljøer.

Byggeriet ventes færdigt i 2023.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling