pixel

Ny, stor skole er åbnet for både elever og naboer

Otte nye folkeskoler er på vej i København frem mod 2032 — og en af dem lokker nu de lokale med stort udendørsområde og en ny idrætshal.

Nordøstamager skole

Der er for alvor gang i skolebyggerierne i København i disse år.

På Vesterbro er Kødbyens Skole ved at vokse frem, så den efter planen kan byde 840 elever velkommen i 2024. I Ørestad er Danmarks dyreste folkeskole på vej på Hannemanns Alle og skal give plads til hele 1.200 elever, når den slår dørene op i 2024. Og på Sluseholmen er en skole med maritim profil og plads til 840 elever også på trapperne.

Hele otte nye folkeskoler vil efter planen poppe op på københavnerkortet frem mod 2032, og en af dem har for nylig slået dørene op på Amager. 

På Holmbladsgade 113 — lige overfor Koefods Skole, et solidt fodboldspark fra banerne på Kløvermarken og en lille slentretur fra Amager Strandvej — står Nordøstamager Skole nemlig nu helt færdigbygget som en spritny skole i røde tegl, hvor der få lå en ubebygget grund.

'Nordøstamager Skole' så som koncept egentlig dagens lys i 2019, men mens skolebyggeriet har stået på, har de nye elever måtte suge læring til sig i lånte klasselokaler.

Ved årets skolestart kunne såvel gamle elever som tre nye børnehaveklasser dog rykke ind i den 10.500 m2 store skole på Holmbladsgade, hvor der er gjort plads til, at ialt 840 elever kan blive klogere dag for dag i takt med, at skolen vokser.

Ikke kun for eleverne

Som vi tidligere har set det på blandt andet Europaskolen i Carlsberg Byen, og som det også er planen for mange af de øvrige folkeskoler, som er på vej i København, så bliver det ikke kun eleverne, der får glæde af den nye skole.

Tanken er nemlig, at skolens arealer skal være åbne og tilgængelige for lokalområdet efter skoletid, og lige præcis den pointe har man også prøvet at understrege i arkitekturen.  

Skolen har nemlig fået store, udvendige trapper ud til Holmbladsgade, der skal lokke områdets beboere tættere på bygningen og videre op i første sals højde. Her venter et hævet udendørs område med træer, borde, bænke, legetårne, klatrevægge og en rutsjebane, der fører tilbage til gadeplan. Udeområdet fungerer dermed både som skolegård og opholdsrum for lokalområdet, hvor børn kan lege efter skoletid.  

Det er nu ikke kun de udendørs arealer, som skal sikre, at skolen bliver godt indlemmet i lokalområdet.

På Nordøstamager Skole bliver alle de udadvendte aktiviteter samlet i stueetagen, så der bliver let adgang til tumlesal, idrætshal og auditorium, der kan anvendes til aktiviteter som foredrag, koncerter, fællesmøder og aftenskolehold. 

Tanken er, at den såkaldte 'Fritidszone' skal forbinde skolen med livet i Holmbladsgade på den ene side, og Prags Boulevard på den anden — og samtidig fungere som områdets lokale forsamlingshus, der kommer til live efter skoletid.

Derudover har skolen indgået en aftale med seks lokaleidrætsforeninger, som kan få lov at udbyde hold i skolens idrætshal fra klokken 16. På den måde får de lokale foreninger adgang til hårdt tiltrængte idrætsfaciliteter, og eleverne får serveret muligheden for at gå til alt fra håndbold, capoeira og gymnastik til badminton, basket og fodbold efter skoletid. 

Det er en ganske anden måde at tænke skolebyggeri på, end man gjorde for relativt få år siden, hvor skoler overvejende var isolerede byggerier, hvor nøglen blev drejet, når dagens sidste time var slut.

Indre atrium som samlingspunkt

Det er Christensen & Co Arkitekter, der har slået stregerne til Amagers nye skole i samarbejde med den århusianske tegnestue Kjaer & Richter og 1:1 Landskab. 

Hvor skolegården på førstesal bliver det naturlige mødested i det fri, så vil et indre atrium i stuetagen bliver det centrale samlingspunkt inden døre. 

Fra atriummet leder en stor siddetrappe eleverne op til skolens fælles aktivitetstorv, hvor der er bibliotek, kantine og et pædagogisk læringscenter. 

Herfra åbner skolens øvrige etager sig også op. For at gøre det trygt for de yngste er indskolingen placeret på skolens øverste etager, mens udskolingen er placeret i stueetagen med tæt forbindelse til den åbne 'fritidszone' og byens omgivende liv. 

Et indre hovedstrøg sikrer desuden en let forbindelse til samme fritidszone, hvor lokalområdet kan fortsætte aktiviteterne, når skoledagen er ringet ud.

Blomstrende boulevard om hjørnet

Åbningen af Nordøstamager Skole er nu ikke det eneste løft, som lokalområdet kan glæde sig over.

Skråt over for skolen ligger der i dag et aflangt og lidt kedeligt græsareal, der løber langs Prags Boulevard på strækningen mellem Tjørnerækken og skaterbaner ved Strandlodsvej. Dét areal har lokale ildsjæle modtaget knap 1 million kr. fra Nordea-fonden til at omdanne, så det flade græsareal kan blive forvandlet til en blomstrende boulevard.  

Drømmen er, at den blomstrende boulevard skal udvikle sig til et nyt mødested, hvor blomstrende beplantning, bede og bænke både skal lokke de lokale til og give områdets biodiversitet et tiltrængt boost. 

Tanken er, at boulevarden skal danne rammen om spire-workshops, fælles plantedage, fællesspisning, høstdag, frøsamling samt workshops i at bygge blandt andet fuglehuse og insekthoteller.

Inden dén drøm kan blive til virkelighed, skal politikerne dog lige nikke ja tak til gaven. For godt nok finansierer Nordea-fonden anlægget af det nye, blomstrende fællesskab. Men når en flad græsplæne forvandles til et mere krævende grønt område, skal Københavns Kommune også sætte ekstra penge af til at pleje beplantningen og sørge for, at byrumsinventaret er i god stand. 

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at gevinsten ved det nye, blomstrende byrum opvejer de ekstra driftsudgifter, og anbefaler derfor politikerne at takke ja til gaven. Men det er altså op til medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget at beslutte, når de mødes mandag den 9. oktober.  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Niels Erik Nielsen_1
Nordøst Amager skole - det var dog et kedeligt navn. Hvorfor ikke Kløvermarkskolen?
tommy64nielsen_2327 Niels Erik Nielsen_1

Enig. Eller hvad med Holmblad Skole ?

idakatrineh Niels Erik Nielsen_1
Ja enig

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling