pixel

Sæsonens syv smukkeste i staden

En bro, der går i cirkler, og et luksuriøst saga-punktum er blandt de skønneste nybyggerier i København, hvis kommunen selv skal sige det.

cirkelbroen aften

2016 var et godt år for nye bygninger og steder i byen, i hvert fald hvis man spørger Københavns Kommune, der traditionen tro selv gør status over alt det nytilkomne med sin bygningspræmiering.

Hæderen er siden 1902 blevet uddelt til årets gode og smukke byggerier i kommunen. I bedømmelsen lægges der vægt på, at arkitekturen tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Bygningspræmiering 2016 omfatter byggerier, der er taget ibrug mellem 1. juli 2015 og 1. juli 2016. Og i alt syv nye bidder af byen kan nu fremvise diplomet som bevis på deres skønhed:

Byhusene

Arkitekt: Vandkunsten

Bygherre: Bonava

For enden af Islands Brygge, i det nyopførte boligområde snart bedre kendt som Havnevigen, ligger fem karréer med de 110 rækkehuse. Som en moderne fortolkning af Kartoffelrækkerne springer Byhusene i niveau og har smalle, bilfri stræder på den ene side og gårdhaver på den anden. Anlagt så boligerne ikke lukker sig om sig selv, men sætter rammen for leg, liv og ophold mellem sig. "Huse, der skaber gode rammer for et aktivt familieliv, med nye spændende løsninger ude og inde," roser kommunens bedømmelsesudvalg.

Cirkelbroen

Arkitekt: Studio Olafur Eliasson

Bygherre: Nordea-Fonden

Cykel- og gangbroen over Christianshavns Kanals udløb i havnen  er konstrueret af runde platforme kronet med op til 25 meter høje skibsmaste-agtige master. Det skaber en forskudt zigzagsti med udsigtsposter, der udfordrer samspillet mellem de passerende og opfordrer til at sætte farten ned, stoppe op og kigge ud over vandet. "En lavmælt teknisk bedrift, der gør det nemmere at transportere sig rundt langs havnekanten," jubler kommunen over Cirkelbroen.

Se meget mere om Cirkelbroen her på Magasinet KBH.

Folketeatret

Arkitekt: Bertelsen & Scheving Arkitekter

Bygherre: Folketeatret

Det klassiske københavnerteater i Nørregade har ombygget og åbnet sin foyer ud mod byen. Teatergæster og forbipasserende inviteres nu af facadens gyldne baldakin og stemningsfulde lyssætning ind på foyerens nye røde løber-gulv og trappe, der genfortolker Folketeatrets store scenes plys og guld. "Der anslås en glad, uformel stemning, som passer godt til det repertoire, der er i teatret," mener kommunen.

Krøyers Plads

Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter, COBE og GHB Landskabsarkitekter

Bygherre: Bonava

For kommunen endte sagaen om Krøyers Plads lykkeligt med "gode proportioner og smukke kantzoner, som giver meget tilbage til byen og nærområdet". De tre luksusboligbebyggelser i fem etager for enden af Strandgade tager udgangspunkt i de gamle pakhuse langs havnen, men udstyret med blandt andet foldede tage og hele to egne, specialudviklede teglstenstyper.

Se meget mere om Krøyers Plads her på Magasinet KBH.

Kvæsthusprojektet

Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Bygherre: Kvæsthusselskabet

Også kendt som Kvæsthusmolen, Kvæsthuspladsen og Ofelia Plads. Molen bag Skuespilhuset er ombygget til at være et levende og fleksibelt byrum, nu med et parkeringsanlæg til 500 biler i bugen. Med gyldne pavilloner og rillet betonbelægning skal molen binde den tætte bykerne sammen med det åbne havnerum, og kommunen er begejstret for mødet mellem himmel, hav og by: "Der er plads til en vildskab, som der ikke er mange af i byen, og den kan benyttes uanset vejret".

Se meget mere om Kvæsthusprojektet her på Magasinet KBH.

Sankt Annæ Plads

Arkitekt: Schønherr

Bygherre: Sankt Annæ Selskabet

I tæt sammenhæng med Kvæsthusprojektet er  Sankt Annæ Plads, der fører videre fra havnen op til Bredgade, blevet diskret omlagt og klimarenoveret. Fortovene er udvidet med bedre plads at promenere på, og den grønne midte er vokset både i længden og bredden, mens de højteknologiske skybrudsløsninger uset sikrer husene og fører de periodiske regnvandmasser ned i havnen. "Det er fantastisk modigt at lave det simple, enkle og i stedet give det mere kvalitet," applauderer kommunen landsskabsarkitekten.

Se mere om Sankt Annæ Plads (som del af Kvæsthusprojektet) her på Magasinet KBH.

Turbinehuset

Arkitekt: Danielsen Architecture

Bygherre: ATP Ejendomme

På en gammel industrigrund i Adelgade er kontorbygningen Turbinehuset kommet til i et område fuld af kontraster og byggestile. Det kræver ydmyghed og fingerspidsfornemmelse at passe ind, og kommunen er imponeret over resultatet: "Bygningen står flot i byrummet. Den komplementerer den klassiske københavnergade og bidrager til gadens karakter med sin egen identitet."

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling