pixel

Seks meter høj Christian IV plantet foran Børsen

Byggekongen af København har endelig fået sit eget monument midt på Slotsholmen – ikke alle er lige imponerede.

christian iv statue slotsholmen

"Den er grim og gammeldags," lyder dommen fra Berlingerens anmelder, der ikke sig kan svinge sig op til mere end 2 ud af 6 stjerner for resultatet.

"Hvad skal vi egentlig med den?" supplerer kollegaen fra Politiken,

"Hvad skal vi egentlig med den?" supplerer kollegaen fra Politiken, ligeledes med blot 2 stjerner i posen.

Modtagelsen er hård fra hovedstadens to hæderkronede organer, men nu er den altså landet, efter at have været undervejs i et årti: En seks meter høj statue af Christian IV.

Lige foran Børsen med dragespiret, som den entreprenante renæssance-konge opførte i 1620'erne.

Med hånden i siden står han på en sokkel udformet som Rundetårn, flankeret af tårnene fra Rosenborg og netop Børsen. Med det tvist, at alle tårnene vender nedad, som i en vandspejling.

‘Christian IV som bygherre’ hedder skulpturen, som er udført af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen til minde om en af Københavns helt store formgivere, der har haft en finger med i mange af byens mest ikoniske bygningsværker men hidtil selv har måttet nøjes med en mere ydmygt placeret statue i et trafikkryds ved Nyboder.

På sin nye prominente plads ved Børsrampen kigger Kong Christian direkte mod rytterstatuen af byens grundlægger Absalon på Højbro Plads. Med udsigt til Holmens Kirke, endnu en af sine egen bedrifter, til den ene side og den nyomlagte Christianborgs Slotsplads med rytterstatuen af efterkommeren Frederik VII til den anden side.

Christian 4-tal er støbt i bronze, med fletning, men uden klap for øjet. De spejlvendte toppe fra Rosenborg og Børsen er også i det gyldne materiale, mens Rundetårn er i granit og borer spidsen ned i brostenene.

I røg og damp

Bag mindesmærket for byggekongen står en historieinteresseret initiativgruppe, der bakket op af en række tidligere ministre, biskopper og lignende pinger har samlet ind hos private fonde til de 1,8 mio. kroner, det har kostet.

Både skulpturen og placeringen blev godkendt helt tilbage i 2010 af Københavns Kommunes daværende politikere, der endda valgte at flytte den fra foreslåede Nikolaj Plads til Slotsholmen.

Men allerede i takt med at finansieringen faldt på plads og virkeliggørelsen kom nærmere, fik tonen en anden lyd, og ‘Christian IV som bygherre’ har længe stået i røg og damp fra kritiske røster, uden det har stoppet projektet.

Blandt andet vendte kommunens eget billedkunstudvalg ved nærmere eftertanke tomlen ned fordi "æstetikken var for monumental" og "skulpturen ikke afspejler et samtidigt kunstudtryk og derfor mangler tilstrækkelig begrundelse og relevans i nutiden". Og til den afsluttende høring kaldte Indre By Lokaludvalg den for grotesk og malplaceret.

Hans Pauli Olsen er født i 1957 på Færøerne, bor i København og er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han arbejder ofte med spejlinger i sine skulpturer, som også hans kvindefigurer på Ro's Torv i Roskilde er et eksempel på.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling