pixel

Tingbjerg får multihal til en halv milliard kroner

En stor multihal til sport og kultur skal både løfte Tingbjerg og — måske — øge chancen for at få en metrolinje forbi den lille bydel.

luftfoto, hal, idrætspark

Det går stærkt i Tingbjerg for tiden.

Efter at have kæmpet med et ry som hovedstadens mest udsatte område, har den lille bydel ved Utterlev Mose de senere år oplevet en spirerende omdannelse hjulpet på vej af offentlige og private investeringer.

Nu er en ny, stor multihal på vej. En hal, der ikke bare kan blive et arkitektonisk vartegn for Tingbjerg, men også trække besøgende udefra ind i bydelen, der i dag ligger som en slags ø omkranset af motorvej og Vestvolden ved kommunegrænsen til Gladsaxe.

Kan bringe metro med

Den nye multihal beløber sig til ikke mindre end godt en halv milliard kroner. Heraf bidrager Den A.P. Møllerske Støttefond med 400 millioner kroner, mens Københavns Kommune smider de sidste 100 millioner kroner oveni.

Til sammenligning kostede det 140 millioner at bygge Østerbro Skøjtehal, der åbnede i 2021. Så budgettet i Tingbjerg er velvoksent.

Desuden vil kommunen give et løft til resten af Tingbjerg Idrætspark, hvor den nye hal efter planen skal opføres på én af to mulige placeringer.

Hvordan hallen skal se ud — og hvad den præcist skal rumme — er ikke klart endnu. Den del besluttes først efter dialog med københavnerne og en arkitektkonkurrence.

Men klart står det, at hallen får idrætsfaciliteter, som både de lokale foreninger i Tingbjerg og alle andre kan bruge, foruden café og foreningslokaler.

Og med det ventede fomat, vil hallen også få mulighed for at afvikle større sports- og kulturbegivenheder — noget ganske nyt for en bydel som Tingbjerg.

Derudover lyder det, at hallen skal være "et nyt vartegn for Tingbjerg med en høj arkitektonisk kvalitet", som opføres med fokus på klima og bæredygtighed.

Den nye hal har endda potentiale til at bringe store internationale sportsbegivenheder til Tingbjerg, hedder det — og også til at tiltrække metro til bydelen næste gang metronettet udvides.

I hvert fald hvis man spørger Kultur- og Fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

"Hallen skal bruges hver dag, være fyldt med liv og give noget til bydelen, og så kan den også lejlighedsvis bruges til store begivenheder som et VM i håndbold og koncerter. Derudover er mit håb, at vi også kan sikre passagergrundlag til en udvidelse af metroen,” lyder det fra borgmesteren i i forbindelse med offentliggørelsen.

København mangler i den grad idrætsfaciliteter, hvilket den nye hal også skal imødekomme. I gennemsnit er der tre-fire gange så mange indbyggere per idrætsfacilitet i hovedstaden som på landsplan ifølge tal fra Idrættens Analyseinstitut.

Samtidig er byen de seneste knap 30 år vokset fra 471.300 til 644.425 borgere, og yderligere 8.000 om året venter de næste 10 år — hvilket blot vil gøre behovet større.

Tingbjerg forvandles i disse år

Beslutningen om at opføre den nye hal falder på et tidspunkt, hvor tingene generelt går den rigtige vej i Tingbjerg.

Bydelen, der oprindeligt blev anlagt som et toptunet, moderne boligkvarter i efterkrigstiden, har gennem mange år kæmpet med kriminalitet, problemer med socialt udsatte og nedslidte byrum.

Men de senere år har piben fået en anden lyd. Sidste år blev bydelen taget af regeringens parallelsamfundsliste, efter at der i 2015 blev vedtaget en langsigtet udviklingsplan for bydelen.

Planen skal skabe bedre sammenhæng mellem området og resten af København og tilføje over 1.000 nyopførte, private boliger, som i fremtiden skal udgøre en tredjedel af samtlige boliger i bydelen.

De kommende år står Københavns Kommune i alt til at investere op mod én milliard kroner til løft af skoler, daginstitutioner, infrastruktur og nye boliger i området.

Den A.P. Møllerske Støttefond vil inden længe udskrive arkitektkonkurrencen for multihallen, hvor lokalområdet, foreninger og eksperter inddrages i forarbejdet.

Går det hele som smurt herfra, kan hallen stå klar til både håndbold og rockkoncert i 2029.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

tommy64nielsen_2327
Er de arealinddragelser som er skitseret inklusiv parkeringspladser ?
nikolajdamm@gmail.com
hej, er der inviteret udvalgte arkitekter til projektet?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling