pixel

Op til 12 flydende øer på vej i havnen

Små, flydende øer i havnen skal give endnu flere oplevelser på vandet. Københavns Kommune vil nu undersøge hvor op til 12 af slagsen kan placeres.

øer, københavn, havn

Det er egentlig ikke øer, vi mangler her i Danmark. 

Men er øerne tilpas små, flytbare og placeret midt i Københavns havn — ja, så opstår der pludselig muligheder, der ikke findes på de mere end 400 danske øer som er skænket fra naturens hånd.

Og det er præcis, hvad et politisk flertal håber, byen snart får. Går alt efter planen, kan ni til tolv små, mobile øer skabe nyt liv og nye oplevelser langs Inderhavnen om ikke alt for længe.

Præcis hvordan de skal se ud, og hvor de skal placeres, skal nu undersøges, og til det formål har politikerne på Københavns Rådhus i første omgang afsat 400.000 kroner i den såkaldte 'overførselssagen' — også kendt som 'byens lille budget', hvor ubrugte midler fra året før fordeles til nye projekter.

Mobile øer med mange formål

De nye øer bliver ikke ens, men får forskellige former og funktioner. Øerne kan for eksempel indrettes som små, flydende parker med havnescener, legepladser, saunaer, træer og vegetation eller ophold for sejlere og svømmere.

Man kan også forestille sig, at de enkelte øer kan sammenkobles og skilles ad — alt efter om der er behov for romantiske dates for to eller en lille festival på havet.

Også livet under vandet kan få gavn af de nye øer med for eksempel tang og muslingeliner.

Kultur- og Fritidsforvaltningen på Københavns Rådhus bemærker dog, at øerne med stor sansynlighed vil invitere til endnu mere badning i havnen. Og derfor skal øerne så vidt muligt placeres i nærheden af nuværende eller kommende badezoner for ikke at gøre sommerens travle vandtrafik endnu mere usikker end i dag.

Ikke en ny idé

Umiddelbart er der masser af inspiration at hente fra fortiden, når de nye øer skal konkretiseres. For idéen om mobile øer i København er bestemt ikke ny.

I 2018 lykkedes det at bygge en enkelt ø, CPH Ø1, som over tre år var placeret flere steder i havnen — blandt andet nær Sjællandsbroen, i Nordhavn og ved Holmen.

Med sin beskedne størrelse og enkelte lindetræ på midten lignede den en klassisk tegnefilms-opfattelse af en øde ø.

Øen var skabt af den australske arkitekt Marshall Blecher sammen med designstudiet Fokstrot fra Sydhavnen. Tanken var oprindeligt at udvide til en hel lille flåde af øer, men helt så langt kom projektet ikke ved dén lejlighed.

Fokstrot udformede senere blandt andet også en ny 'dyppezone' til Københavns Havn og specialiserede sig i projekter på vand.

Firmaet lukkede senere ned, men Magnus Maarbjerg fra Fokstrot og Marshall Blecher er siden gået sammen i tegnestuen 'Mast', der fortsat arbejder med maritim arkitektur og som nu står for projektet med de københavnske øer.   

Går vi endnu længere tilbage — til 2007 — beskrev vi i Magasinet KBH's trykte udgave et andet forslag til et ø-projekt i havnen.

Dengang indbød kommunen fem forskellige teams af tegnestuer til at give bud på en fremtidig indretning af Metropolzonen — området, der strækker sig fra Havnen til de indre søer og fra Rådhuspladsen til Hovedbanegården og som allerede i dag, ser ret så anderledes ud end dengang for 17 år siden. 

Her bød et af holdene ind med et projekt, der smed en masse mindre øer ud langs havnefronten ved Kalvebod Brygge — lige dér hvor man nu finder Kalvebod Bølge, der næsten kan siges at tjene samme funktion i dag.

»Hele havnefronten langs Kalvebod Brygge skal indbyde købehavnerne til at hænge ud på flydende øer med restauranter, caféer og sportsfaciliteter. Streetbasket i sommeraftenerne og skøjteløb om vinteren,« lød det dengang fra arkitekt og talsperson for teamet Søren Arildskov Rasmussen.

Præcis hvad vi har i vente denne gang, må vi dog afvente den kommende analyse og designprocess med at se.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling