pixel

Gået i stå: Hvad sker der med Østerbro­gades træhøjhus?

Byggeriet af 22 meter højt træhus har stået stille i over et år. Hvad sker der på Østerbrogade 190?

Træhus Østerbrogade

Det er ikke noget særsyn, at planlagte byggerier pludselig forsvinder fra radaren i lange perioder ad gangen. Det kommunale bureaukratis mølle maler langsomt, konjunkturerne går op og ned, og pludselig er der gået et år, uden at så meget som et søm er blevet slået i.

Men det er nu alligevel de færreste byggeprojekter, der er forfulgt så meget af uheld som det planlagte træhøjhus med ungdomsboliger på adressen Østerbrogade 190.

Det er mere end fem år siden, at vi første gang beskrev planerne for det 22 meter høje byggeri, som dengang stod til at blive Danmarks højeste træhus, når det var færdigt.

Siden har en tsunami af modgang ramt det Vilhelm Lauritzen-tegnede projekt. Og som for at føje spot til skade, er titlen som Danmarks højeste træhus i mellemtiden blevet snuppet — først af et kontorbyggeri på Marmormolen i København og siden af det 78 meter høje kontorhus Træ, der er under opførelse i Aarhus.

Der er dog lys for enden af tunnelen, fortæller Cree Danmarks direktør, Frederik Spanning, da Magasinet KBH kontakter ham for at få en status på projektet. Han forhandler netop nu med en ny investor, og hvis en aftale falder på plads, kan byggeriet forholdsvist hurtigt gå i gang igen.

Udfordringer i kø

Udfordringerne med at få træhuset op at stå begyndte allerede, da Cree Danmark ansøgte Københavns Kommune om byggetilladelse helt tilbage i november 2018. 

Behandlingen af ansøgningen trak voldsomt i langdrag, fordi man i kommunen ikke havde nogen erfaring med etagebyggeri i træ.

Først med en ændring i bygningsreglementet fra 2020 kom der grøde i ansøgningsprocessen, og i oktober samme år blev den endelige byggetilladelse udstedt.

Sideløbende var projektet dog blevet mødt af heftige protester fra beboere i naboejendommen, Lægeforeningens Boligforening. De var utilfredse med, at det flade, grønne område, de hidtil havde haft udsigt til gennem vinduerne, skulle erstattes med et seks etager højt byggeri.

I foråret 2022 gik byggeriet dog endelig i gang, men det var kun lige kommet ud af startboksen, da projektets investor valgte at springe fra — afskrækket af de mange problemer og forsinkelser.

Det er nu mere end et år siden. Bygningens betonfundamentet er støbt, men selve træhuset lader stadig vente på sig.

Frederik Spanning er dog som sagt fortrøstningsfuld:

»Vi synes stadig, at det er vigtigt at få opført det her byggeri. Både fordi der jo selvfølgelig er nogen, som ejer byggegrunden og gerne vil realisere den mulighed, der ligger i den. Men i særdeleshed også fordi jeg meget gerne vil bygge et hus med vores Cree-system, som jo er det, jeg har arbejdet for.«

Solide byggeklodser

'Cree-systemet' består af præfabrikerede elementer af træ, kombineret med andre materialer. 

De bærende elementer i huset på Østerbrogade vil bestå af krydslamineret tømmer, som fremstilles ved at lime lag af brædder sammen på kryds og tværs af hinanden.

Det skaber nogle relativt lette — men solide og brandsikre — byggeelementer, der er stærke som beton, men kan produceres billigere, hurtigere og med meget mindre CO2-udledning.

Det bliver dog ikke træ det hele. Selve husets kerne kommer til at bestå af beton, og udenpå beklædes byggeriet med en metallegering, der patinerer hurtigt og får en grøn farve, der passer med det irgrønne kobbertag på den nærliggende Sionkirkes tårn og facaderne på Lægeforeningens Boligforening.

Huset skal efter planen rumme 20 ungdomsboliger i selve højhuset og en café i stueetagen. Fællesfaciliteterne placeres i en lille lav bygning i den aflange grunds modsatte ende.

Frederik Spanning fra Cree Danmark kan endnu ikke sige noget konkret om, hvornår byggeriet kan genoptages. Men han er klar til at samle tråden op, hvor den blev sluppet, så snart aftalen med den nye investor forhåbentlig falder på plads.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling