pixel

Østerbros 22-meter høje træhus rejser sig endelig

Efter flere års udskydelse kan 6-etagers træhus nu skyde op på et af Østerbrogades lidt trætte hjørner.

Østerbrogade, træhus, fremtid

Kort
Østerbrogade 190

Træ er af mange fagfolk i byggebranchen spået som fremtidens byggemateriale — også når man går i højden.

Huse på over 80 meter med træ som bærende konstruktion er allerede opført i Wien, Milwaukee og Brumunddal i Norge, mens en ny rekord er på vej i Schweiz.

Herhjemme er det gået en anelse langsommere — på typisk dansk vis, vil nogen måske sige.

Men lidt har også ret, og på Østerbrogade 190 er en længe ventet etagebygning på 22 meter, bygget i træ, nu gået i jorden. 

Længe undervejs

Tegningerne til den firkantede og seks etager høje bygning med ungdomsboliger på en grøn plet lige foran et eksisterende boligbyggeri på Østerbrogade har ligget klar i skrivebordsskuffen noget tid.

Cree Denmark, der sammen med tegnestuen Vilhelm Lauritzen står bag bygningen, ansøgte allerede for fire år siden om byggetilladelse til byggeriet, men den kommunale behandling trak ud.

Først med byggetilladelsen, da manglende erfaring med etagebyggeri i træ forsinkede sagsbehandlingen i forhold til byggeloven. 

Siden var flere beboere i Lægeforeningens Boligforening — lige ved siden af — utilfredse med udsigten til, at et lille grønt område mellem Østerbrogade og boligforeningen ville blive indskrænket for at gøre plads til det nye byggeri.

Da bygningen dog var planlagt opført på en grund, hvor Lægeforeningens boligblokke fra 60'erne i forvejen går op til 14 etager, var der dog intet til hinder i lokalplanen for et seks-etagers hus. Og et politisk flertal i Borgerrepræsentationen gav til sidst tommelen op for projektet. 

Og nu, i foråret 2022, er byggeriet endelig kommet i gang med planlagt indvielse mod slutningen af næste år — afhængig af om alle materialer kan leveres til tiden i disse lidt udfordrede tider. 

Med café i stueetagen, en åben parkhave og en fællesbygning får det i dag knap så indbydende hjørne af Sionsgade og Østerbrogade måske et mere levende byrum fremover.

Facaden beklædes med en særlig metal-legering, der patinerer hurtigt, og som vil komme til at matche det irgrønne tag på Sionkirkens tårn lige ved siden af. Den grønne farve går igen på facaderne på Lægeforeningens boligkompleks, så der bliver tale om en slags grønt tema i området.

Bygningen vil indeholde i alt 20 ungdomsboliger. 

Stærkt som beton

At bygge med træ har mange fordele. Træbyggeri er generelt bedre for klimaet, hurtigere at opføre end beton, og de fleste materialer kan genanvendes. På sigt er det også bedre rent økonomisk.

Desuden vil mange nok mene, at træ har mere "sjæl" og en naturlig "duft", man ikke finder i meget moderne byggeri — f.eks. de nu meget udbredte betonkonstruktioner med påsatte skalmure.

Træbyggeriet på Østerbrogade opføres med krydslamineret tømmer, der fremstilles ved at lime lag af træbrædder sammen på kryds af hinanden.

Denne løsning kaldes CLT og er en let, men bundsolid og brandsikker byggeklods, der kan bygges hurtigere, billigere og meget mindre CO2-udledende i produktion og transport end stål og beton.

Fundamentet på huset støbes stadig i traditionel beton, mens visse andre dele ligeledes anvender andre materialer end træ af hensyn til støj og brandsikkerhed.

Cree Danmark blev til som samarbejde mellem den danske byggekoncern J. Jensen og østrigske Cree GmbH, som har specialiseret sig i byggesystemer netop baseret på krydslamineret træ.

I princippet kan systemet bære op til 30 etager, men hvornår vi får træhuse i de højder at se herhjemme, må tiden vise.

Byggeriet på Østerbrogade ville have været Danmark højeste hus konstrueret af træ, hvis det var gået i gang som oprindeligt planlagt. I mellemtiden er det dog blevet overhalet indenom af de 36 meter, som nu er på vej op på Marmormolen — blot en god kilometer fra hjørnet af Sionsgade og Østerbrogade.

Østerbro har altså lagt godt fra land som Danmarks nye mini-centrum for træbyggeri. 

For enden af Sionsgade — blot et par hundrede meter fra det nye træbyggeri — er Østre Gasværks Kvarter også ved at ændre karakter. Her er der dog ikke aktuelle planer om mere træbyggeri.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling