pixel

Er 78 meter højt træbyggeri vejen frem for København?

Landets højeste træbyggeri er ved at rejse sig ved havnen i Aarhus — mens København indtil videre nøjes med halvt så højt.

træbygning aarhus

Magasinet KBH er som bekendt dedikeret til at skrive om hovedstadens udvikling, men en gang imellem vokser der så interessante projekter frem, at vi lader geografien vige for de gode idéer. For hvem ved; måske kunne de københavnske udviklere lade sig inspirere.

Lige nu kan vi ikke lade være med at vende blikket mod Aarhus, hvor Danmarks højeste træbyggeri, TRÆ, er ved at skyde op nede ved byens sydlige havnefront, som ligger i den stik modsatte ende af nybyggerlandskabet, Aarhus Ø.

Der er ingen tvivl om, at træ er tidens materiale, som alle bygherrer med bare en lille smule bæredygtig bevidsthed søger at inkorporere i deres byggerier. Så træhuse er i dag ikke en sjældenhed.

Til gengæld er det ganske spektakulært, at der nu er ved at rejse sig et 78 meter højt kontorhus ved sydhavnen i Aarhus, hvor den bærende konstruktion er udført i massivt træ.

Det er firmaet Lendager, der som arkitekter har udviklet byggeriet for Danmarks største ejendomsudvikler, PFA, og tanken er, at byggeriet ikke kun på træfronten – men i det hele taget – skal være et eksperimentarium for nye løsninger.

"TRÆ er et fyrtårnsbyggeri, som skal skabe viden om, hvordan vi kan bygge så bæredygtigt som overhovedet muligt. Vi skal lære af det her projekt, og vi skal lære at formidle det her projekt til andre, så de kan lære af de fejl og forhåbentligt de succeser, vi får ved at lave det her projekt," lyder det således fra Anders Lendager i en præsentationsvideo.

Ved ikke, hvordan det ender

Det hersker bred enighed om, at det mest bæredygtige byggeri er det, man ikke bygger. Men når der nu alligevel skal bygges et nyt kontorhus, så er det særlig vigtigt at holde sig for øje, at 50-60% af en ejendoms samlede energiforbrug — set over hele dens levetid — går til at producere materialer og til at opføre bygningen.

Så hvis man kan erstatte en del af byggeriets yndlingsmateriale beton med træ, som både kan optage CO2 fra luften, og som er langt mere klimavenligt at fremstille, så er man kommet et godt stykke ad vejen. Og tanken med TRÆ er netop at undersøge, hvor bæredygtigt man egentligt kan bygge.

Byggeriet er dermed også tænkt som et projekt, hvor man tester og udvælger materialer undervejs ud fra et mantra om, at man gerne vil forlænge eksisterende materialers levetid.

Derfor lyder beskeden til kommende lejere på byggeriets officielle hjemmeside da også, at "vi eksempelvis ikke kan fortælle dig, hvordan facaden helt præcist kommer til at se ud, hvordan gulvene bliver i de fremtidige kontorer, eller hvad for et materiale, der bruges til akustiklofterne.".

For selv om TRÆ primært bliver bygget i træ, beton og glas, så er kongstanken også at genbruge kasserede materialer. Blandt andet vil man anvende brugte vindmøllevinger, der normalt kasseres efter 18-25 år, men som teamet arbejder på at forvandle til facadeplader, som kan give vingerne nyt liv på højkant i Aarhus.

Udover den højeste bygning på 20 etager kommer TRÆ til at bestå af to lavere bygninger på hver 27 meter. Tilsammen kommer treenigheden til at udgøre et sammensat kontorbyggeri, der også får butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stuetagen.

Jyllands-Posten kunne i sidste måned berette, at langt over halvdelen af bygningens indre trækerne nu er blevet bygget, og efter planen kan de første lejere da også flytte ind i 2024.

Her har blandt andre Mobile Pay allerede meldt sig som én af de lejere, der fra næste år kan glæde sig over udsigt over Aarhus-bugten, en restaurant på toppen af kontorbyggeriet og gåafstand til et af Aarhus' yndlingsbagerier, Jumbo Bakery.

København lidt bagefter

Kigger vi ud i verden, så er det faktisk også en dansk tegnestue, der har slået stregerne til et af verdens højeste træbyggerier.

Schmidt Hammer Lassen er nemlig arkitekterne bag det 100 meter høje boligbyggeri, Rocket & Tigerli, som også skal eksistere på en konstruktion af træ — og som efter planen vil stå færdigbygget i den schweiziske by Winterthur nær Zurich i 2026.

Retter vi blikket mod København, så kan hovedstadens træhuse ikke helt følge med rent vertikalt. Således sigter Københavns højeste træhus mod lidt mere beskedne 36 meter.

Der er tale om et kontorhus i otte etager, som AP Ejendomme — der er ejet af AP Pension — i skrivende stund er ved at opføre på den sidste byggegrund ved Marmormolen, lige over for Nordhavns Sandkaj og tæt ved Nordhavn Station.

I den oprindelige udformning erklærede store typer på byggeriets facade, hvor meget CO2, der er sparet ved at have valgt træ som byggemateriale. I det endelige design er de bombastiske grønne udmeldinger dog forsvundet til fordel for et mere afdæmpet design.

Som en del af bygningens grønne profil vil 12 terrasser i varierende højder, på toppen af ejendommen, danne grobund for grønne områder med "insekthoteller", bistader og mulighed for dyrkning af grøntsager.

Selv om såvel mange bygherrer som lande jagter titlen som højeste træhus, så kunne man jo også stille spørgsmålet, hvilket træbyggeri der er det mest bæredygtige.

Det gør foreningen Træ i Byggeriet, der hvert år kårer årets mest bæredygtige træbyggeri, og selv om Jernbanebyens Living Places var med i opløbet, var det bofællesskabet Kløverbakken i Odder uden for Aarhus, der løb med prisen.

Her har bygherre, arkitekt og beboere i fællesskab formet 58 boliger af forskellige størrelse, der alle er bygget i træ, og som har fælles adgang til sociale mødesteder som fælleshus og orangeri og med beplantning af lokale arter, der skal styrke egnens biodiversitet.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

silastjensen
Er der noget nyt om byggeriet på Østerbrogade 190? Kun et halvfærdigt fundament ser ud til at være der nu.
Niels Madsen_1
Meget spændende byggeri. Håber at København vil følge med.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling