pixel

Luftfotos viser Københavns udvikling

Ny bog viser København set gennem en fotografs linse i flere hundrede meters højde. Se et udpluk af billederne her.

Byen fra Skyen

Gennem tre år har Nicolas Cosedis taget plads i et lille Cessna 172-fly og fotograferet jorden under sig med sit håndholdte kamera.

Du har sandsynligvis selv set København fra et fly. Men det er nok de færreste, der har været så tæt på den i fugleperspektiv som Nicolas Cosedis. De fleste af billederne er taget cirka 450 meter over jorden.

Arbejdet er blevet til fotobogen ‘Byen fra skyen’, som udkom for et par måneder siden. Dens 200 billeder viser forskellige dele af hovedstaden, så man kan følge byens udvikling fra Frederiksstadens rokokobygninger over arbejderklassens kartoffelrækker til nutidig arkitektur.

Berlingskes arkitekturkritiker Holger Dahl har skrevet de tekster, der ledsager fotografierne. Han beskriver bogen således:

”Fra luften ser vi den lille by, som København engang var, og vi kan også se den langsomme eksplosion, der gjorde den til den by, vi kender i dag.”

Se et uddrag her:

 • Kartoffelrækkerne set fra luften
  I dag er Kartoffelrækkerne en del af det centrale København, men det var deres placering ikke i slutningen af 1800-tallet, da rækkehusene blev bygget for at sikre boliger til arbejderklassen efter koleraepidemier — specifikt udenfor den tæt bebyggede by.
  Nicolas Cosedis
 • Søerne set fra luften
  Selvom det ikke er den mest nærliggende tanke, når man går forbi søerne på en varm sommerdag, når de lugter som slam, så forsynede de tidligere byen med drikkevand.
  Nicolas Cosedis
 • Nyboder set fra luften
  Før Christian 4.’s regensperiode gik Københavns areal kun til de gamle Middelalder-volde. Men kongen opkøbte jord udenfor og udvidede byen voldsomt mod øst til "Ny København" — med blandt andet Nyboders karakteristiske gule huse til flådens folk.
  Nicolas Cosedis
 • Superkilen set fra luften
  Ovenfra ser Superkilens 'Den Sorte Plads' ud til at være overtaget af slanger.
  Nicolas Cosedis
 • Vesterbro set fra luften
  Tidligere var Vesterbros karréers indre bebygget med baghuse for at sikre hjem til den hastigt voksende arbejderklasse. Det gav en meget tæt bydel uden grønne områder. Nu er baghusene revet ned og erstattet med græsplæner og træer.
  Nicolas Cosedis
 • Vor Frelsers Kirke set fra luften
  Endnu et tegn på Christian 4.’s præg på byen, selvom det kun var en midlertidig udgave af Christianshavns Vor Frelsers Kirke, der var opført ved hans død. Den endelige kirke blev opført under hans barnebarn, Christian 5.
  Nicolas Cosedis
 • Inderhavnsbroen set fra luften
  Københavns 'Kyssebro' — Inderhavnsbroen — var 3½ år forsinket, da den endelig åbnede i 2016 og skabte en smutvej fra Nyhavn til Christianshavn.
  Nicolas Cosedis
 • Islands Brygge set fra luften
  Islands Brygge er bygget på samme strandeng som Christianshavn og Københavns volde. Men det vanddækkede areal under Islands Brygge blev først fyldt op 200 år senere.
  Nicolas Cosedis
 • Tietgenkollegiet set fra luften
  Da Lundgaard & Tranberg slog stregerne til Tietgenkollegiet, havde tegnestuen fået økonomisk frie hænder af bygherren Nordea-fonden. Det er der kommet en cirkulær kollegiebygning i 7 etager med ét stort, tilplantet gårdrum i midten ud af.
  Nicolas Cosedis
 • Nyhavn set fra luften
  I Nyhavn kan man se enkelte gamle bindingsværkshuse, som overlevede 1700-tallets brande.
  Nicolas Cosedis
Har du taget gode billeder af København?

Har du en billedserie fra et sted i byen eller med et bestemt tema, som du gerne vil vise?

Send os et link til en Dropbox eller lignende, så kan det være, vi viser dine billeder her.

seneste
foto

Der er noget særligt smukt og skræmmende over en mennesketom storby – svæv med fotograf Astrid Maria B. Rasmussens drone over et København i karantæne.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling