pixel

Cobain: Montage of Heck

  • Brett Morgen
  • 4.02

Fakta

DOKUMENTAR
Premiere 23. april kun i Grand

Talent er en farlig ting. Især kombineret med misbrug og selvhad. Potentiale, der kan lyse op og sætte strøm til lyden af en generation, der savnede en stemme. En elektrificerende proces, der ender i selvantænding og destruktion.

Brett Morgen har i sin anderledes, medrivende og kulørte dokumentar om Kurt Cobain fået lov til at dykke dybt ned i sin helts allerinderste. Fra barndommens smalfilm til ungdommens overtegnede hæfter. Fra hjertesuk til hjemmevideoer, krydret med nutidige interviews, der sætter gennembruddet for over tyve år siden i relief.

Vi kommer tættere på Kurt end vi nogensinde har været. Tættere på end rimeligt for en mand på kanten, som har mistet privatlivets filter. Naturligvis er vi på fornavn, vi føler jo, vi kendte ham. Hans univers blev indtaget af de sultne teenagehorder og medierne, vendt og drejet. Og det er faktisk paradoksalt. Berømmelsen åd ham op, heltedyrkelsen.

Denne film løfter ham op på endnu en piedestal som mand og familiefar. Det er intimt. Kærligheden til lille, buttede Frances Bean lyser, man mærker det hjerteskærende i, at han aldrig fik fred med sig selv og verden til at skabe en familie med Courtney.

Den del, der handler om teenageårene, som vel også var den alder, Nirvana ramte renest ind i, er fantastisk. Denne anmelder sad med fornemmelsen af, at uden talentet var Kurt endt som skoleskydende udskud. Ensomheden og selvleden var så tyk, at den sidder som en klump i halsen på publikum.

Men der er så meget baggrund og trivia, at det er for meget. Brett Morgen vil have det hele med, og den alt for lange dokumentar kunne være skåret skarpere. Og holdt på en enkelt ting; familielivet, teenageangst, at miste en søn, fader, mand og ven samt blive efterladt med et ikon, hvis talent var enormt. En skygge, der rækker fra døden og holder os fascinerede. Som det er, foræder vi os i Kurt-buffeten og efterlades med en klæg fornemmelse af grådighed i ganen, og stadig lyst til mere.

Kurt ville have hadet denne film. Det gør den ikke mindre fremragende; musikken, animeringen og de mange klip gør den til en anderledes og rivende smuk oplevelse.

seneste
film

Mor & Søn
5.04

Léonor Serraille
Close
5.04

Lukas Dhont
Air
4.02

Ben Affleck
The Quiet Girl
6

Colm Bairéad
Brænd alle mine breve
4.02

Björn Runge
Den der lever stille
3

Puk Grasten

seneste
scene

Peter Grimes
5.04

Operaen
Orfeo
5.04

Sort/Hvid
Gotta Dance!
4.02

Operaen
Ruen Klan: Tvivl
4.02

Teater Republique
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling