pixel

Focus

  • Glenn Ficarra & John Requa
  • 2.04

Fakta

ROMANTISK THRILLER
Premiere 5. marts

Når man er en ægte svindler, er der ikke meget i ens liv, der er ægte. Løgn og snyd bliver hverdag, imens indsats og udbytte forhøjes. I svindler-romancen ’Focus’ spilles der heftigt på kærlighedsflirt, ikke uden problemer.

Midt i problemerne står Will Smith i en af sine få amourøse roller. Han kan sagtens bære både flirt og erotik, men man har unægtelig en forventning om at han – som hans image oftest har dikteret – vil vise sig overlegen også i dette spil. Og det smadrer en del i filmens primære spændingsmomenter: Hvem manipulerer med hvem?

Fra start er det Nicky (Smith), der har overhånden, da han møder Jess (Margot Robbie) – og hurtigt afslører hendes simple flirt og tricks. De deler seng, imens han oplærer hende, hvorefter hun dumpes. Men et par år senere har Jess overtaget, da hun kærester med Garriga (Rodrigo Santoro), chefen i Nickys nyeste svindelnummer. Eller har hun?

Her flyver blikkene som boomeranger – koketterende, syrlige, mistroiske, angrende – ikke kun mellem Nicky og Jess. Alle kæmper for at holde den fokusering, Nicky har pointeret som grundregel for at svindle. Men både karakterer, replikker og plot plører rundt, og tilbage er kun illusionen om et luksusliv i overhalingsbanen.

For alt er så let, glat og attraktivt i ’Focus’, at det nærmer sig ligegyldighed. Når de endnu engang flasher en tyvekost for at gøre opmærksom på brandet, fra Gucci til Rolling Stones, får man en fornemmelse af, at det handler mere om luksus end kærlighed. Hvilket ville være fint, hvis man havde gjort sig mere umage med afviklingen.

Fra overdrevent mange småsvindlere i New Orleans til en tåbelig svindlerplan i Buenos Aires med et endnu mere umuligt slutscenarie. Og så er det endda ikke Nicky, der træffer den endelige beslutning om pengene eller pigen. Den der gør, er filmens største overraskelse og i øvrigt ganske forfriskende skarp i replikken.

Men overordnet tror man ikke på forelskelsen, for plottet spiller hele tiden på deres flirt og ikke-flirt, tillid eller ej og modsatrettet psykologi. Det er nok et sejt forspil, men svært at forene med et funktionelt tillids- og kærlighedsforhold.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Marriage Story
5.04

Noah Baumbach
I morgen danser vi
5.04

Levan Akin
Disco
4.02

CPH PIX WEEKEND
Last Christmas
5.04

Paul Feig
Kollision
3

Mehdi Avaz
Hustlers
2.04

Lorene Scafaria

seneste
scene

Brødrene Løvehjerte
4.02

Skuespilhuset
La Bohème
5.04

Østre Gasværk
Blixen
4.02

Det Kongelige Teater