pixel

Beautiful Boy

  • Felix van Groeningen
  • premiere 17. januar 2019
  • 5.04

beautiful boy

Fakta

DRAMA

Premiere 17. januar 2019

”Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.” Det berømte John Lennon-citat stammer fra sangen ‘Beautiful Boy,’ der som godnatsang her understøtter både autenticitet og sentimentalitet i denne virkelige historie om en ung mands stofmisbrug, der splitter en familie ad.

For livet er godt og fremtiden lys for Nic Sheff (Timothée Chalamet), en livsglad fyr med talent for at skrive og tegne, for surf og vandpolo. Men også lyst til eksperimenteren med stoffer, og det slår hurtigt og hårdt da han får metamfetamin indenbords. Så er alt pludselig dagligdags-dumme-ting, og det eneste der dur er euforien, som han hele tiden vil optrappe. Ude af kontrol, og nærmest umulig at afvænne.

Timothée Chalamet er enestående smuk og smadret som Nic, så hudløst inderlig i sine udtryk af alt fra sårbar til aggressiv, i frygt og desperation, der kun mærker små øjeblikke af håb, før rustrangen overtager igen. Med rationaliseringen om at man med tiden glemmer hvorfor man bliver stoffri, suser han ind og ud af utallige afvænningsprogrammer, samt overdosis-ture på hospitalet.

Den australske manuskriptforfatter Luke Davis kender turene, han var selv heroinafhængig i 1980erne, og skrev derefter romanen ’Candy’, der i 2006 blev til en af de mest rå narkoafhængighedsfilm. Her har han – sammen med den belgiske instruktør Felix van Groeningen – udeladt de grimmeste episoder af Nics biografi (eksempelvis hvor han prostituerer sig), og fusioneret med far Davids biografi (med samme titel som filmen) til en rørende far-søn skildring. 

Groeningen nailer det illusionsløse perspektiv med en forunderlig balance mellem nøgtern og nostalgisk. Der er kræset for detaljerne i de gribende karakterer, hoved- som biroller og helt ned i en cameo af Timothy Hutton, der selv spillede plaget søn i en ganske almindelig familie (’Ordinary People’). Oveni et vanvittigt stemningsfuldt soundtrack med blandt andre Massive Attack, Sigur Rós, David Bowie, Nirvana, Aphex Twin og uddrag fra den hjerteskærende 3.symfoni ’Sorgens sange’ af polske Henryk Górecki.

”Mere end alt,” lyder en nøglereplik om kærligheden mellem far og søn, og deromkring snor dramaet sig. Gennem lykkelige flashbacks og massiv research søger far David (Steve Carell) at finde årsag, klinisk forståelse og behandlingshjælp, men må – sammen med ekskonen (Amy Ryan) og nuværende kone (Maura Tierney) – acceptere det ubarmhjertige slutpunkt. For det er ikke hans skyld, deres skyld – eller nogen andens. Det skete bare – og der behøver ikke være en forklaring, et traume, en skyld. Nogle gange er det bare sådan livet sker…

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Marriage Story
5.04

Noah Baumbach
I morgen danser vi
5.04

Levan Akin
Disco
4.02

CPH PIX WEEKEND
Last Christmas
5.04

Paul Feig
Kollision
3

Mehdi Avaz
Hustlers
2.04

Lorene Scafaria

seneste
scene

Sweeney Todd
4.02

Operaen
Brødrene Løvehjerte
4.02

Skuespilhuset
La Bohème
5.04

Østre Gasværk