pixel

Booksmart

  • Olivia Wilde
  • premiere 20. juni 2019
  • 4.02

Booksmart

Fakta

KOMEDIE

Premiere 20. juni 2019

Når man nu er født omkring årtusindskiftet, og derfor har fået alskens selvhjælp, oplysning og selvbevidsthed til rådighed for at komme gennem sin teenagertilværelse. Ja, så er der jo ingen grund til ikke at bruge de midler, for at få den bedst mulige eksamen og så komme på det bedste college karakterer kan ’købe’. 

Det har de to piger Amy (Kaitlyn Dever) og Molly (Beanie Feldstein) gjort. Men hvad de har misset, er at alle de tågehorn og festaber, som de egentlig synes de går i skole med, har holdt alle festerne, som Amy og Molly gik glip af, og er samtidig blevet optaget på virkelig gode skoler.

Da Molly opdager det, og får punkteret sin oplevelse af virkeligheden, beslutter hun for dem begge at deres sidste aften inden dimission skal bruges på at holde deres livs største abefest. Så de også kan skrive det på cv’et, inden de går ud af highschool og officielt lægger teenagelivet bag sig.

’Booksmart’ er en klassisk amerikansk highschool-film, i sit nøgne skelet. Der er ikke noget nyt under solen der. Overhovedet. Jagten på den store abefest og den deraf følgende teenage-frelse, har vi set i en million versioner. Det nye er at filmen er næsten 100 procent båret af kvinder. Et træk, som heldigvis er en lynhurtigt voksende tendens i Hollywood. 

De to kvindelige forfattere står også bag komedieserierne ’Good Girls’ og ’Blackish’. Portrætterne af filmens jomfruelige, nørdede, selvbevidste piger er skabt af to komisk begavede skuespillerinder, Kaitlyn Dever og Beanie Feldstein, og filmen er nænsomt instrueret af skuespillerinden Olivia Wilde. Og bestemt et begavet bud på en helt igennem kvindelig, nutidig teenagekomedie.

Det er Olivia Wildes instruktørdebut, der er filmens trækplaster. Wilde viste selv stor komisk begavelse i den humoristiske tv-serie ’House’ med Hugh Laurie i hovedrollen, og det er den kant og timing, der også er bemærkelsesværdig ved denne instruktørdebut. Man skal ikke se ’Booksmart’ for historien, eller Wildes mand Jason Sudeikis’ noget absurde cameo, men for Wildes gode instruktion og levering af de kvikke, kulturelt vittige replikker, som danner rammen om et meget fint portræt af et hjerteligt venskab.

’Booksmart’ bliver aldrig tåkrummende eller kedelig. Bevares, komikken bliver en gang imellem lidt sær, men aldrig uden en skarp sans for levering af replikker, med mimik, overskud, timing og stor kærlighed til de to hovedkarakterer. Og det er dejligt at se. Faktisk viser filmen også, side om side med komikken, en solid sans for dilemmaerne, chokkene og den sorg, der er i de første heartbreaks man får som teenager.

Grundlæggende er ’Booksmart’ et spot-on, utrolig humoristisk portræt af nutidens teenagepige, som udover at skulle deale med gennemsnits teenagebøvl, nu også skal gøre det hele på en miljøbevidst, politisk korrekt, inkluderende, selvudviklet, social-medie-kontrollerende måde. Kort sagt er filmen et ret skarpt portræt af en generation som er overbelastet af forventninger – ikke mindst dens egne!

kommentarer

seneste
film

De smukkeste år
4.02

Gabriele Muccino
Berlin Alexanderplatz
2.04

Burhan Qurbani
Retfærdighedens ryttere
5.04

Anders Thomas Jensen
7 Years of Lukas Graham
4.02

René Sascha Johannsen
Breeder
3

Jens Dahl
Sandheden
4.02

Hirokazu Kore-eda

seneste
scene

Martyr
4.02

Kunsthal Charlottenborg
My Deer Hunter
5.04

Edison
Caspar Phillipson: Late Night Show
4.02

Posthus Teatret
close logo

Endnu ikke medlem?

For kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling