pixel

Cloud Atlas

  • Lana Wachowski, Andy Wachowski & Tom Tykwer
  • 5.04

Fakta

SCI-FI / DRAMA
Premiere 14. marts 2013

I alverdens historiefortællinger er fortællerne oftest ligeså væsentlige som historierne selv. I fakta som i fiktion. Som fortællere kan vi præge historierne og måske påvirke historien fremtidigt. Et fremragende eksempel er David Mitchells roman ’Skyatlas’, der efter 6 års produktion og over 500 millioner nu endelig kan opleves som film.

’Evig tilbagevenden’ er titlen på en af akterne i den ’Skyatlas’-symfoni, der trækker tråde gennem filmen. En sekstet, ligesom de seks historier, der fortælles gennem seks århundreder på seks locations. I en blændende klipning af tyske Alexander Berner flettes handlinger og menneskeskæbner, som tydeliggør romanens temaer om forbundne sjæle, kollektiv frihedskamp og visioner for en bedre fremtid.

Med titlens skyer og kort som primære metaforer fyger symboler, referencer og andre forbindelsesfaktorer frit, men aldrig med overmåde eller for intellektuelt. Der er imponerende flot styr på det virvar af handlingstråde, der dog ikke altid giver mening.

Det gør til gengæld budskabet om at vende tilbage til de grundlæggende og ægte værdier, som vi ofte glemmer i vores ærgerrige hverdag.

’Cloud Atlas’ er et imponerende sansebombardement af fortællinger og fortællere. Helt genial er realiseringen af det store persongalleri - med hver skuespiller i flere roller af alternativ etnicitet, alder, køn osv.

Især Hugh Grant får brugt hele paletten fra energiboss til stammekannibal, og Tom Hanks får udforsket flere former for dårlig stil, for eksempel som irsk forfatter med gangstermanérer. Helt i sit es er Hugo Weaving som evig skurk, inklusive en sadistisk sygeplejerske. Og så ikke et ondt ord om de skævøjede versioner, kluk kluk.

Æresygt og overdådigt produktionsdesign samt vital fotografering er selvskreven, når instruktørtrioen hedder Tom Tykwer og Wachowski-søskende. Alt er så enigmatisk, foranderligt og fascinerende som titlen, og man mærker fortælleglæden helt op til skyerne.

Tykwers tætte, jordbundne fortællinger fra 1900-tallet og vores nutid afbalancerer formidabelt Wachowskiernes mere actionpumpede fra fortiden og fremtiden.

De skaber en hybrid mellem independent og blockbuster, og selvom der mod slutningen kammes lidt over med budskabet om små sejre og stor kærlighed, er ’Cloud Atlas’ en vellykket ambitiøs satsning.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Marriage Story
5.04

Noah Baumbach
I morgen danser vi
5.04

Levan Akin
Disco
4.02

CPH PIX WEEKEND
Last Christmas
5.04

Paul Feig
Kollision
3

Mehdi Avaz
Hustlers
2.04

Lorene Scafaria

seneste
scene

Brødrene Løvehjerte
4.02

Skuespilhuset
La Bohème
5.04

Østre Gasværk
Blixen
4.02

Det Kongelige Teater