pixel

Farlige forbindelser

  • Skuespilhuset
  • premiere 14. januar 2023
  • 4.02

Farlige forbindelser

Fakta

DRAMA

Skuespilhuset, Store Scene

14. januar - 17. februar 2023

Fashionabel forførelse så overdådigt overfladisk det kan blive. Nyklassikeren ’Farlige forbindelser’ er stadig et kostumedrama med pudderpuf og draperede skrud, men 1800-tallets franske adelarrogance er skiftet ud med moderne dansk stilsnobberi. Og stadig lige giftig af magtsyge og narcissisme. 

Christopher Hamptons dramatisering af Choderlos de Laclos’ brevroman fra 1782 er en forrygende ekvilibristisk tekst (fornemt oversat af Morten Kirkskov) af nærmest fetichistisk karakter. Et udspekuleret spil af begær, magt, kontrol, hån og ydmygelse, der går over gevind i både indsats og udbytte. Og alligevel fortsætter spillet, i den evige jagt på det perfekte.

Marquise de Merteuil (Tammi Øst) og Vicomte de Valmont (Caspar Crump) har forført, manipuleret og intrigeret i mange år, og deres nyeste plan involverer flere uskyldige ofre. Først og fremmest den yderst dydige Madame de Tourvel (Birgitte Hjort Sørensen), men også det unge par Cécile (Marie Reuther) og Danceny (William Halken), der naivt tror at de voksne hjælper dem med at finde kærligheden. 

Staffan Valdemar Holms opsætning fokuserer på de veldrejede ord, der køligt afdækker intentioner og handlinger, men oftest uden at karaktererne interagerer, udover dialogen. Ordene flyder frydefuldt, ligeså tit for egen personlig tilfredsstillelse. Distancen mellem dem bidrager til de overfladiske forhold og når nogen kommer tæt på hinanden ser det nærmest ud som overgreb. 

Ganske vellykket, men også repetitivt, udstilles karaktererne gennem reklameæstetik, TikTok-trends og SoMe-hype. Bente Lykke Møllers sceneografi er ligeså enkel og farveløs som hendes kostumer er ekstravagante og brogede, og det er en fest at følge de mange tøj- og sceneskift. Her bliver den pudderfarvede kulisse til det coole showroom for catwalk-agtig dans og promovering af haute couture-poser, smykkeæsker og champagneflasker. Til velkendte pophits - som ’Like a Virgin’, ’Bad Romance’, ’Oops! I did it again’ og ’Chandelier’ - af kvindeikoner som Madonna, Lady Gaga, Britney Spears og Sia.

Skuespillet er fremragende og for nogle på grænsen til vanvid. Total kontrol fra eliten: Ulla Henningsen og Tammi Øst - og vild spilleglæde fra nye talenter som Stephanie Nguyen og Willam Halken. Birgitte Hjort Sørensen og Casper Crump balancerer på nutidige noter, og det havde været interessant at se mere udvikling mod moderne sexchikane.

Som så ofte før har ægteparret Holm/Møller skabt en stilsikker forestilling med skarp samfundskritik, vinklet til nutidig relevans. Stemningen er kynisk, nærmest afstumpet, og trods ansporing til humor i det liflige sprog, forbliver lyst, kærlighed og forhold ret følelsesløse. Som marquise de Merteuil siger: "De følelsesudladninger, der krænker mig..." Det er gælder om at holde overfladen, og the show must go on!

Mest læste

seneste
scene

La Traviata-O
4.02

Operaen
I am Gold
5.04

Betty Nansen Teatret
West Side Story
4.02

Operaen
Vintersilhuetter
5.04

Riddersalen
En skærsommernatsdrøm
5.04

Det Kongelige Teater

seneste
film

The Banshees of Inisherin
4.02

Martin McDonagh
Babylon
3

Damien Chazelle
Kagefabrikken
3

Christian Lollike
Decision to Leave
5.04

Park Chan-wook
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling