pixel

Ryvangsormen er løs!

Fotoserie: En kilometerlang, blå rørledning har slynget sig om det yderste Østerbro.

kbh magasin

Gadebilledet på grænsen mellem Østerbro og Hellerup er slet ikke sig selv. Som et lokalt svar på Midgårsormen har en træstammetyk, blå rørledning i stål slynget sig rundt om Ryvangen og bidt sig selv fast i halen.

Hævet op i fem meters højde går fremmedelementet på tværs af gader og banelegemer i hele området. Det kunne ligne en koloenorm kunstinstallation, men det blå rør er etableret for at lede grundvand væk fra tunnelarbejdet under Ryvangen, hvor den kommende Nordhavnsvej skal gå.

Følger du rørledningen, kommer du på en over fem kilometer lang tur rundt om Ryvangen, gennem både fine og mindre fine kvarterer. Fra Strandpromenaden og Ambassadekvarteret bugter det lange blå rør sig igennem Svanemøllens Kaserne og Komponistkvarteret, helt frem til Kildevældsparken, og tilbage igen.

Ryvangsormen fremstår med sine ventiler og boltede samlinger som en teknologisk anakronisme fra det 19. og 20. århundredes industrielle tidsalder. En anakronisme, der bringer et nostalgisk sus af 80'er postmodernisme og en herlig uorden i det eksisterende arkitektoniske landskab.

Og det bliver den ved med helt indtil sommeren 2014.

Anbefalet iPod-musik til spadsereturen: Depeche Mode, 'Construction Time Again' (1983). Heaven 17, 'The Luxury Gap' (1983).

Fakta

Rørledning på Ydre Østerbro

Mens der graves tunnel ud under Ryvangen til den kommende Nordhavnsvej, skal grundvandet midlertidigt sænkes i området, for at holde byggegruben tør.

For ikke at ændre grundvandsspejlet uden for byggeområdet, pumpes vandet gennem et stort rørsystem og føres tilbage i jorden uden for byggepladsen.

Rørledningen føres som en såkaldt rørbro i fem meters højde for at undgå opgravning i gaderne.

Rørerne strækker sig lidt over 5 km, fra Svanemøllehavnen i øst til Kildevældsparken i vest.

Rørene fjernes igen i sommeren 2014.

ledning_01_mg_0137.jpg

ledning_02_mg_0141.jpg

ledning_04_mg_0126.jpg

ledning_05_mg_0132.jpg

ledning_06_mg_0147.jpg

ledning_07_mg_0153.jpg

ledning_08_mg_0164.jpg

ledning_09_mg_0168.jpg

ledning_10_mg_0175.jpg

roerledning_liniefoering.jpg

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Refshaleøen
Drop karréerne og byg i stedet videre med Refshaleøens eksisterende former — og skab på den måde mere urban, kompleks og interessant by end i meget af det nye København. Sådan siger Jool Arkitekter.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling