pixel

Tenet

  • Christopher Nolan
  • premiere 26. august 2020
  • 5.04

Tenet

Fakta

ACTIONTHRILLER

Premiere 26. august 2020

Forlæns og baglæns med samme effekt? Christopher Nolans forrygende, fantasifulde actiondrøn ’Tenet’ er ikke kun et palindrom men også et paradoks, der udfordrer i både visuel og tekstuel form.

Titlen betyder tese, og er en perfekt overskrift for dette splintrende vilde tidsflip af en agentactionthriller, der leger med tid og kronologi overfor skæbne og virkelighed – samt bevidstheden derom. Perplekst og overrumplende som Nolan har gjort det før i film som ’Memento’, ’The Prestige’ og ’Inception’ – men alligevel med nye balstyriske tricks.

Inversion er kernetesen, der twistes for fuld skrue. Så man kan mærke implosioner og hjernevridninger som aldrig før, og oligarkens trussel om at hive nosser ud af halsen. Der er flere hints til agenterne Bond, Bourne og Hunt, i et jovialt miks af banalt og kryptisk. Som da helten får en lektion i projektil-inversion af den kvindelige Q-type (Clémence Poésy), pointeret med replikken ”Prøv ikke at forstå det. Føl det.” 

Plottet kringler sig også til det paradoksale, men Nolan er en mester i at manøvre mystiske algoritmer, plutonium, entropi og inversion til noget plausibelt. Og at bruge modreaktioner til sit forsvar. ”Sket er sket” bliver hurtigt en bagtanke, der rykker spillet med fortid, nutid og fremtid; ligesom ”Politikken er at fortie” ikke kun gælder for disse helte, der redder verden fra faren, ingen vil vide skete. 

Protagonisten (John David Washington) er så cool at man ikke helt forstår hans betagelse af Kat (Elizabeth Debicki), den ulykkelige gangsterfrue, der ønsker sin russiske mand Sator (Kenneth Branagh) død. Hans planer overgår hendes, og våbenhåndtering er mål for adskillige modspil. Ofte med Neil (Robert Pattinson) og Ives (Aaron Taylor-Johnson) som protagonistens effektive håndlangere.

Actionscenerne er forrygende og medrivende i sin detaljerede form, hvor koreografien slår tydeligt sammen med den elektroniske puls fra svenske Ludwig Göranssons soundtrack. På flotte locations mestendels i Europa: Kievs opera, Napoli-bugten, Oslo-lufthavn og danske vindmøller og isbryder (i Rødbyhavn). De fedeste actionscener, der gentages med inversion, bliver endnu mere spændende og fascinerende med den komplicerede tidslinje af forlæns og baglæns. 

’Tenet’ er visuelt blær, der rykker actiongenren i et nyt gear, og det er en overrumplende udsøgt fornøjelse at lade sig vildlede i Nolans fantastiske tidsbombe. Forlæns og baglæns på samme tid er bare genialt underholdende.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

De Gaulle
5.04

Gabriel Le Bomin
Hvor kragerne vender
3

Lisa Jespersen
Black Widow
4.02

Cate Shortland
Den gode spion
4.02

Dominic Cooke
Smagen af sult
4.02

Christoffer Boe
The Father
5.04

Florian Zeller

seneste
scene

Frk.Julie
4.02

Bellevue Teatret
American Idiot-ØG
5.04

Østre Gasværk
7Senses
5.04

Glassalen
Re(w)rite
3

Cantabile 2
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling