pixel

Dyrere byggematerialer må ikke forhindre nybyggeri af almene boliger

Voldsom stigning i prisen for at bygge nyt kan betyde byggestop for almene boliger i København. Men der er en nem løsning, skriver formand for boligselskab.

generationernes træhus ørestad almene boliger

Der skal bygges mange flere nye almene boliger i København, så det ikke kun er dem, der har overskud på kontoen, der kan bo i hovedstaden. I de almene boliger er der plads til alle uanset indkomst. Her kan alle stå på venteliste til boliger af god kvalitet.

fsb og andre almene boligselskaber er modvægten til det private byggeri, der kan være meget dyrt at bo i. Præcis derfor skal vi bygge så mange almene boliger som overhovedet muligt. Det er supervigtigt.

Men krigen i Ukraine betyder nu store prisstigninger på energi, der bruges til at fremstille byggematerialer. Der er set 80 pct. stigning på gas på den europæiske energibørs. Rusland er blandt verdens største leverandører af olie og gas, og konflikten skaber bekymring for den fremtidige levering af forsyninger til den vestlige verden. Corona-krisen har i forvejen fået priserne til at stige.

Hæv maksimumbeløbet nu

Det kan gå ud over byggeriet af nye almene boliger, der ikke kan bygge på markedsvilkår og bare betale meget mere for byggematerialerne. Og det må det ikke. Derfor er det nødvendigt, at staten hæver det maksimumbeløb, der er sat for hvor meget, det må koste at bygge almene boliger. Ellers får vi simpelthen ikke bygget nyt.

Maksimumbeløbet er sat for at holde huslejen nede. Hæver staten det beløb, vil huslejen alt andet lige stige. Men der kan afhjælpes ved at bruge længere tid på at tilbagebetale realkreditlån. Det er faktisk muligt, med 50-årige realkreditlån, og så undgår man de høje huslejer.

For huslejen skal altså holdes nede i almene boliger, så alle har mulighed for at bo der. Det er jo hele tanken med alment byggeri, der modsat hvad mange tror, ikke får statstilskud, men har lavere husleje, fordi den er non-profit.

Muligt at prioritere alment boligbyggeri

Som samfund kunne man også prioritere at bygge netop almene boliger, når der ikke kan bygges så meget som før. Det er et valg, man kan tage, hvis man mener, at København ikke kun skal være for dem med mange penge.

Det almene boligbyggeri må ikke gå i stå. I forvejen er der slet ikke nok billige boliger for almindelige mennesker. Faktisk kan det ikke gå hurtigt nok med at finde en løsning.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer i dag adgang til langt størstedelen vores indhold.

Den artikel du lige har læst, var der gratis adgang til, men langt de fleste skal man være medlem for at læse.

Den gode nyhed er, at medlemskaber starter ved blot 29 kroner om måneden.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

relaterede
artikler

seneste
opinion

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling