pixel

I fredstid terrorsikrer man klogest

Terrorsikring mod biler der kører ind i folkemængder virker kun, hvis blokaderne er rodfæstede

Terrorsikring Christiansborg Slotsplads

Efter en række grusomme terrorangreb fra lastbiler i høj fart i 2016 og 2017 har vi i Europa været forskånet for sådanne angreb i snart to år. Det er fredstid, og det er nu, vi skal gennemtænke fremtidens terrorsikring.

Myndighedernes reaktion efter angrebene i Nice, Berlin, Stockholm, London og Barcelona var spontan — nøjagtig som den burde være. De europæiske storbyer var ikke forberedt på den relativt nye men primitive form for terrortrussel. Den impulsive reaktionen var derfor at opstille tunge betonklodser på gader og stræder.

Nogle af disse foranstaltninger er siden skiftet ud med både langt mere effektive og æstetiske løsninger. Men i alt for mange byer har man beholdt betonklodserne eller skiftet dem ud med fx tunge potteplanter.

Det er spild af offentlige midler. For sandheden er desværre, at hverken betonklodser eller tunge potteplanter kan stoppe køretøjer i høj fart. Hvis ikke løsningerne er rodfæstede, certificerede og har bestået officielle crashtests, er det ikke terrorsikring. Og det kan koste liv.

Sikret og æstetisk

Ifølge PET’s seneste trusselsvurdering vurderer PET’s Center for Terroranalyse (CTA), at angreb med simple midler og kort planlægning er den mest sandsynlige form for terrorangreb i Danmark. Og det er netop denne trussel, som rigtig terrorsikring skal dæmme op for.

Derfor bør myndigheder, bygherrer, festivalarrangører m.fl. udnytte, at det er fredstid. Og at det er i fredstid, man har overblik til at træffe de klogeste og mest langsigtede beslutninger vedrørende terrorsikring, der bedst muligt beskytter borgerne og samtidig pryder byrummet.

Der er masser af eksempler på, at æstetik og høj sikkerhed kan gå hånd i hånd. De såkaldte pullerter, der er ekstremt stærke, rodfæstede stålrør, kan fx både udsmykkes og camoufleres, som det er tilfældet på Christiansborg Slotsplads.

Venter man med at terrorsikre til den dag, terroristerne slår til igen, bliver modsvaret atter flere tunge klodser, som skæmmer byrummet, opildner til frygt og er spild af penge.

Derfor er min opfordring, at danske kommuner og private virksomheder, der er ansvarlige for borgernes sikkerhed, får terrorsikret ordentligt én gang for alle, mens legen er god.

 

Om Perimeter Protection Group (PPG)
PPG er en af verdens førende producenter og leverandører af højsikringsløsninger såsom pullerter og porte. PPG står bag terrorsikring af Christiansborg, Riksdagen i Stockholm, Gardermoen Lufthavn i Oslo, Allianz Arena i München og en lang række havne, militærbaser og bytorve verden over. PPG har kontorer i seks lande og beskæftiger omkring 250 personer, herunder 40 i Danmark.

Mest læste

relaterede
artikler

seneste
opinion

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling