The Artist
’The Artist’ er en fryd for øjet fra første til sidste sekund.
Kan du huske dengang i gamle dage, da film var magiske, pompøse og uden lyd? Næ, det kan jeg egentlig heller ikke, men mens ’The Artist’ er i gang, kan man næsten ikke lade være med at drømme sig tilbage til den tid.
Den franske, internationalt relativt ukendte, instruktør Michel Hazanavicius har med sin nyeste film ikke lavet et filmhistorisk værk, men i langt højere grad en rørende og generøs hyldest til film som kunstart.
Hovedpersonen George Valentin (den Oscar-nominerede Jean Dujardin) er Hollywood-stjernen, der vil ikke acceptere de nye tider, hvor skuespillere skal tale og ikke kun spille skuespil uden lyd. Men dette vil udviklingen naturligvis ikke finde sig i, og derfor følger vi Valentins deroute.
Det kan lyde sørgeligt, men det er det langt fra, for én af talefilmens nye stjerner, Peppy Miller (Oscar-nominerede Bérénice Bejo), er nemlig smaskforelsket i George Valentin, og således opstår der også magi uden for filmens verden. På den måde handler ’The Artist’ i sin essens om kærlighed: Kærlighed til hinanden, til filmkunsten og til films betydning for mennesket.
Ingen hyldest uden filmreferencer, og dem er der da også masser i ’The Artist’. For eksempel en meget effektiv tiden-går-montage, der er nappet direkte fra Citizen Kane. Eller en scene i et omklædningsrum, hvor intet er, som det ser ud til, hvilket er en klar gestus til David Lynchs ’Mulholland Drive’.
Alt dette kunne naturligvis lyde som en lukket fest for ægte filmnørder, men det er det langt fra. For uanset om ’The Artist’ er film nummer 2 eller 2200, man ser, så kan ingen undgå at blive fornøjet over Hazanavicius eminente evne til at kopiere de visuelle effekter fra de tidligere tiders film.
Instruktøren skaber patos og et ualmindeligt glamourøst indblik med sin mærkværdige næsten-stumfilm. For 100 procent stumfilm er ’The Artist’ nu ikke, men den er en enorm effektiv, flot og rekonstrueret fortælling om dengang verden var mere pæn – især fordi ingen kunne bande på biograflærredet.
Film er vores minder, vi bliver nødt til at holde dem i live, og ’The Artist’ er en tavs fejring af den tidlige filmkunst. Den er forførende, hjertevarmende og ofte rørende.
Hvis du kan lide film, vil du knuselske ’The Artist’.