pixel

Vadehavet ligger under Forum

Verdens naturarv er rykket ned i cykelkælderen på Forum Metrostation.

forum metrostation vadehavet

Nu behøver du ikke tage længere vestpå end metroen til Forum for at strække øjnene og spejde ud over Vadehavets åbne vider og horisonter. Stationens cykelkælder er nemlig blevet tapetseret med panoramafotos fra det vestjyske klitlandskab så særegent, at det er udråbt til en del af hele verdens naturarv.

Udsmykningen skal åbne op og gøre det til en god oplevelse at færdes i de smalle rum i den frederiksbergske undergrund.

Kunstneren bag er fotograf Anne Prytz Schaldemose, som håber at give forbipasserende et afbræk fra hverdagens travlhed. Et kort øjeblik med mulighed for at koble af, lade blikket få ro og lade tankerne flyde.

 

Mærk havbrisen

»At gå gennem så stort et landskab af sand og vand og himmel er en dyb indånding for travle passagerer – det er deres smukke pause mellem trafik på gaden og mylderet i metroen. Jeg håber, de vil føle landskabet, som om de havde været midt i det,« forklarer Anne Prytz Schaldemose.

Når man går gennem de tre sammenhængende rum med Vadehavs-tapet får man da også en følelse af at være et helt andet sted end i en storby på en grå vinterdag. Det er næsten umuligt ikke at stoppe op – og lige før man mærker en let brise fra havet.

Helhedsoplevelsen understøttes af den lyse sandfarve, som gulvet er malet i. Man stiller cyklen i klitterne og søger naturligt videre mod vandet.

 

Udtryksfuldt uberørt

Den danske del af Vadehavet blev fredet som naturreservat i 1985 og kom på UNESCO's verdensarvs-liste i 2014.

Den uberørte natur har for Anne Prytz Schaldemose en særlig personlig fortælling. Hun besøgte første gang området for halvandet år siden og har siden været der nu otte gange. Landskabet er stort, smukt og vildt og får hende til at føle sig lille. En ændringen i sindstilstanden, hun forsøger at få med på væggene på Forum:

»At komponere billeder og skære unødigt fra og lade landskabet stå i al sin enkelthed er meget spændende at arbejde med. Det er fascinerende, at jord, himmel og en horisont som en skarp streg igennem kan være så udtryksfuldt. Både lyst og let, men også mørkt og melankolsk.«

Oplevelsen af Vadehavet på Forum Metrostation er dog bestemt af den lysere og lettere slags, når de 200 kvadratmeter med den blå himmel og det lyse sand minder os om, at vi snart igen vil mærke sommerens favntag.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

relaterede
visioner

tegnestuevision
Valby
Et indendørs mødested for både voksne og børn — dét mangler i mange af Københavns bydele, mener SquareOne Arkitekter.

seneste
byens rum