pixel

A Hero

  • Asghar Farhadi
  • premiere 25. maj 2022
  • 4.02

A Hero

Fakta

DRAMA

Originaltitel: Ghahreman

Premiere 25. maj 2022

Helte er noget man skaber, og det er sjældent at man selv er herre over egen heltestatus. Med troværdighed og gode/store gerninger, jo. Men det er omverdenens syn og meninger, der skaber helten - i opbygning og fastholdelse såvel som nedbrydning. Det nailer Asghar Farhadi med ’A Hero’, hvis dybere tanketråde er endnu mere foruroligende.

Her er hverdagshelten Rahim (Amir Jadidi), der har returneret en taske med guldmønter til ejerinden. Trods han sidder i fængsel for en større gæld til eks-svogeren Bahram (Mohsen Tanabandeh), der bliver endnu mere tvær og uforsonelig, da Rahim får sympati fra omverdenen efter fængselsvæsenet, en hjælpeorganisation og diverse medier har skabt deres heltebilleder. 

Den massive opmærksomhed afslører snart huller i Rahims historie og med nye forklaringer halter hæderligheden, og mistænkelighed tager over. Rahim forsøger at beskytte sine nærmeste - deriblandt den stammende søn Siavash og den hemmelige kæreste Farkhondeh (Sahar Goldust) - men det bliver kun sværere at få viklet sandheden ud af de løgne, der har vokset sig større og mere ødelæggende for alle.

Iranske Farhadi præsenterer den ene prekære konfrontation efter den anden i sin karakteristiske, underspillede stil af socialrealisme med psykologisk kant. At det udspilles i et land med stort fokus på ære, respekt, ydmyghed og ærefrygt giver nogle interessante træf mellem den kulturelle etik og det individuelle følelsesliv. Der bliver ganske enkelt rusket godt i moralen, helt til den sidste billedindstilling afklarer endnu en foruroligende mistanke.

’A Hero’ er et velsmurt drama, der udstiller manipulationen i fortællinger. Ikke kun i helteformat, men i alle henseender vinder den største, bedste og/eller mest hypede historie, sand eller ej. Sidehistorien her er at ingen er hundrede procent uskyldig, alle har stukket en lille hvid løgn, bøjet sandheden, skjult noget, eller udeladt detaljer. Som slutningen viser: Så længe man ikke bliver opdaget, så længe nogen har brug for eller formål af, og så længe det virker retfærdigt for nogen. 

Mest læste

seneste
film

The Banshees of Inisherin
4.02

Martin McDonagh
Babylon
3

Damien Chazelle
Kagefabrikken
3

Christian Lollike
Decision to Leave
5.04

Park Chan-wook
I Wanna Dance with Somebody
4.02

Kasi Lemmons
White Noise
2.04

Noah Baumbach

seneste
scene

Farlige forbindelser
4.02

Skuespilhuset
La Traviata-O
4.02

Operaen
I am Gold
5.04

Betty Nansen Teatret
West Side Story
4.02

Operaen
close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling