pixel

Suffragette

  • Sarah Gavron
  • 4.02

Fakta

DRAMA
Premiere 26. november 2015

Her i 2015 tager vi mange ting for givet – ligestilling mellem mænd og kvinder er en af dem. Og selv om der stadig er en del at kæmpe for (ligeløn, anyone?) er det nemt at glemme, hvor langt vi rent faktisk er kommet de seneste 100 år. Men så er det godt, at ’Suffragette’ kommer og minder os om det.

’Suffragette’ er dyster, ubehagelig og ofte som en knytnæve i maven. For den viser en periode, hvor kvinder ganske vist havde fået lov til at arbejde (selvfølgelig med en længere arbejdsdag og til en lavere løn end mændene), men hvor de samtidig ingen samfundsmæssige rettigheder havde.

Vi oplever det hele med den unge vaskeriarbejder Mauds (Carey Mulligan) øjne. I 1912 er hun gift, har en ung søn og ingen større interesse i at ændre status quo. Ved et tilfælde bliver hun draget ind i suffragette-bevægelsen, og efterhånden som hun gradvis begynder at involvere sig mere og mere i kampen for stemmeret, får hendes engagement store personlige omkostninger.

Midt i al uretfærdigheden er der heldigvis også opløftende øjeblikke. For suffragetterne var sgu seje. De udstod fængsel, sultestrejker og politivold, blev ofte forladt af deres mænd og mistede deres børn i kampen for stemmeret, men havde også et fællesskab, som det er lykkedes filmen at skildre vældig fint.

’Suffragette’ har meget på hjerte, og det er både dens styrke og dens svaghed. Vi følger både Mauds personlige kamp, suffragette-bevægelsens kamp og ikke mindst politikernes og politiets stadig mere desperate kamp for at holde suffragetterne ude af pressen. Og det gør, at filmen er nødt til at springe lige lovlig let hen over nogle ret væsentlige ting, ikke mindst i forhold til flere af de begivenheder, som for alvor gav bevægelsen opmærksomhed og momentum. Det betyder også, at Meryl Streep i rollen som Emmeline Pankhurst, lederen af suffragette-bevægelsen, stort set ingen screen time har.

I slutteksterne remses op, hvornår kvinder fik stemmeret i forskellige dele af verden og det er virkelig et realitetstjek, der vil noget. Så bliv endelig siddende, når filmen er færdig, du vil blive chokeret over, hvor relevant og aktuel ’Suffragette’ er (og jo, jeg kigger på dig, Saudi Arabien!)

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Marriage Story
5.04

Noah Baumbach
I morgen danser vi
5.04

Levan Akin
Disco
4.02

CPH PIX WEEKEND
Last Christmas
5.04

Paul Feig
Kollision
3

Mehdi Avaz
Hustlers
2.04

Lorene Scafaria

seneste
scene

Sweeney Todd
4.02

Operaen
Brødrene Løvehjerte
4.02

Skuespilhuset
La Bohème
5.04

Østre Gasværk