pixel

Pas nu på en af velfærds­samfundets grundpiller — de almene boliger

Formand for alment boligselskab mener, ny aftale i Folketinget vil gøre det endnu sværere at finde en betalelig bolig i København.

mjølnerparken renovering

Med en ny aftale er et bredt flertal i Folketinget "klar til at tage næste skridt i kampen mod parallelsamfund”, som det lyder fra Indenrigs- og Boligministeriet. For i 2030 må der ikke være almene boligområder, hvor der bor mere end 30 procent ikke-vestlige indvandrere og efterkommere.

58 boligområder i Danmark bliver nu underlagt disse særlige kriterier — heraf ligger 13 i Københavns Kommune. Og som det største boligselskab i netop hovedstaden har fsb hele 11 boligafdelinger i disse områder i Københavns Kommune.

Aldrig før har det været så tydeligt, at det for den socialdemokratiske regering med Mette Frederiksen i spidsen og aftalepartierne tilsyneladende nærmest alene handler om etnicitet. Om ikke-vestlig baggrund, forstås.

Fremover skal kommunerne som et af kriterierne sortere efter oprindelsesland, når de anviser boliger i vores boligområder.

Det er er et klart brud med det faktum, at man i dag ikke forholder sig til, hvor folk kommer fra, deres hudfarve, religion osv., men udelukkende til, om de fx har arbejde eller er under uddannelse, når man gerne vil blande beboersammensætningen i bestemte udvalgte boligområder. Medmindre man altså bliver tvunget til det af Folketinget.

Hvorfor almene boliger?

Jeg mener, det er et direkte usympatisk signal at sende. Skal det virkelig være afgørende, at man har en bestemt etnicitet og bor i et bestemt boligområde, lige meget hvor godt man ellers klarer sig i livet?

Og med aftalen kommer dette endda til også at gælde efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande, hvor fakta viser, at de unge i den grad er godt med, når det gælder fx uddannelse.

Hvad er så meningen med det her — andet end at udskamme en bestemt befolkningsgruppe på grund af dens etnicitet? Jeg har svært ved at se andre begrundelser.   

En anden konsekvens af, at Folketinget inddrager endnu flere boligområder i sin ”kamp mod parallelsamfund” er den, at det nu bliver endnu sværere for helt almindelige mennesker at få en bolig i endnu flere almene boligområder. For man opererer også med et skærpet kriterie for bl.a. indkomst i de områder.

Det er svært nok i forvejen med de særlige udlejningsregler, boligselskaberne desværre har været nødt til at lave i København pga. parallelsamfundspakken.

Lad mig lige minde om, hvorfor vi overhovedet har almene boliger i Danmark: 

Dét har vi, fordi der skal være gode boliger til alle — også til dem, der gør rent efter os andre til en lav løn, dem der ikke kan skrive andet end en grunduddannelse på CV’et og dem, der uheldigvis er blevet fyret, fordi der ikke har været meget bagage at slæbe i en coronaramt lufthavn i lang tid.

Dét har vi, fordi vi har valgt, at den boligform skal være en af velfærdssamfundets grundpiller.

Og dét har vi, fordi vi ikke er ligeglade med hinanden.

Efterhånden er det jo så spørgsmålet, om vi faktisk er ligeglade — specielt med dem der kommer fra en særlig del af verden.

Jeg bryder mig ganske simpelt ikke om det menneskesyn.

Mest læste

relaterede
artikler

seneste
opinion

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling