pixel

Den københavnske sol-bakke

Få mere sollys ud af vintermånederne ved at skabe bakker i de klassiske københavnerkarreers vindstille gårde.

bakke københavnerkarre tværsnit

STEM

Denne vision har modtaget 63 % positive stemmer
Stemmer i alt 43 Du kan afgive din stemme ved at klikke på pil op eller pil ned

I den nordlige ende af kloden ligger der en lille storby med et meget omskifteligt klima. Københavnernes humør er meget præget af vejret. Der snakkes om de fire kolde måneder og længslen efter varmere himmelstrøg. Der er dog heller ingen som københavnerne, der kan være i så godt humør, som når solen skinner.

Faktisk har København estimeret 196 solskinstimer, hvor det ikke er overskyet, fra november til slut februar. Mange af disse dage bliver imidlertid brugt indenfor, da de kolde lavtryk skaber for meget vind til ophold på gaderne.

Ligeledes har gårdhaverne i den klassiske københavner-karre det problem, at solens bane i vintermånederne er for lav til at gennemtrænge med direkte dagslys.

Vores forslag prøver at skabe en ny dimension af at bo i København. Dette gøres ved at skabe dagslys, året rundt, i den smukke vindstille gårdhave.

Mange timers sol at hente

Eksemplet på tegningerne er fra Ravnsborggården ved Sortedam Dosseringen på Nørrebro. Vi udnytter den vindstille gårdhave som en fuglerede og planter et æg: Vi trækker trelænget op og skaber en bakke på 5 meters højde.

Bakken modelleres efter solens bane og de eksisterende huse. Dette gøres for at bevare de små private gårdoaser, der er placeret omkring den nye bakke. I eksemplet rejser bakken sig fra åbningen mod Sankt Hans Gade for at bevare dybden i gårdhaven, der skaber intimitet.

Hvis der er sol på Danmarks korteste dag (22. december), som kun har 6 timer og 55 minutter timers dagslys, vil der i Ravnsborggården være 3 timers sol at hente på toppen af bakken.

Et centralt mødepunkt eller en hyggelig intim skråning, der kan bruges til alt fra at nyde et par timers sol mens man læser i en bog til middage med venner eller familie, eller til børn der kælker på den nye bakke.

Volumet i bakken kan bruges til fælles køkken, sauna, eller andre ønsker fra beboerne.

Mest læste

kommentarer

Gode visioner
Er du registreret bruger på Magasinet KBH kan du sætte dit præg på København. Stem visioner op og ned … eller vis din egen frem
Ikon læs mere

relaterede
visioner

læservision
København
Få mere sollys ud af vintermånederne ved at skabe bakker i de klassiske københavnerkarreers vindstille gårde.

seneste
visioner

Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.