pixel

12 Years a Slave

  • Steve McQueen
  • 4.02

Fakta

DRAMA
Premiere 20. februar 2014

En sort mand tripper på det yderste af sine tåspidser med en løkke om halsen. Kæmpende for at undgå døden. I baggrunden går de andre slaver rundt og passer deres eget. Fuglene synger og skoven knopskyder. Men ingen rejser blikket for at hjælpe.

Det er ét af mange barske billeder i Steve McQueens '12 Years a Slave', der følger Solomon Northups kamp for at vende tilbage til sin familie. I hovedrollen står Chiwetel Ejiofor, der må siges at have fået sit gennembrud med denne følsomme indsats.

Som historie om slaveri er der dog ikke så meget nyt at berette i '12 Years a Slave', der er en filmatisering af Northups memoirer fra 1853. McQueen insisterer på ikke at gribe til nogen handlingsmæssig fremdrift, og derfor ender vi i højere grad med at se installationskunst, end en medrivende fortælling. Heldigvis kan installationen sagtens være smuk, selv om den er en kende banal.

McQueens faste emne er det ufrie menneske som i 'Hunger' og 'Shame', hvor det først og fremmest er den mentale fængsling, der udgør dramaet. I modsætning til typiske slavefortællinger er Solomon som udgangspunkt nemlig en både fri og lærd mand, der har været vant til at konversere og spise kirsebær med borgerskabet i Washington. Vi forstår, at tilværelsen som slave er ekstra hård for Solomon, fordi han ikke blot er frarøvet sin familie, han er også frarøvet sin identitet som intellektuel.

Fra sten til sten, fra slavefarmer til slavefarmer valfarter historien uden at ty til kausale handlingsforløb eller stigende spændingskurve. I stedet lader McQueen billederne tale deres eget sprog gennem et fuldstændigt stillestående kamera, så skuespillet får luft til at skinne igennem. I dette vakuum bliver de hundredvis af piskeslag så ultra-realistiske, at man vrider sig i sædet.

Og fra den ene mere suveræne birolle til den anden bugner rollelisten af kantede, mandlige skuespillere. Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano og Paul Giamatti leverer alle en hurtig håndfuld stjernestøv. Den største stjerne tilhører dog Michael Fassbender i rollen som den sadistiske farmer Edwin Epps. Det er decideret smukt at beskue, hvordan en så magtfuld rolle kan blive gjort nøgen og svagelig gennem Fassbenders tilføjelser af desperation og monomani.

'12 Years a Slave' er nomineret til i alt 9 Oscars for blandt andet bedste film, og bookmakerne har da også gjort den til én af de store favoritter. Vi kaster gerne en stille stemme på en Oscar for bedste birolle.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Marriage Story
5.04

Noah Baumbach
I morgen danser vi
5.04

Levan Akin
Disco
4.02

CPH PIX WEEKEND
Last Christmas
5.04

Paul Feig
Kollision
3

Mehdi Avaz
Hustlers
2.04

Lorene Scafaria

seneste
scene

Brødrene Løvehjerte
4.02

Skuespilhuset
La Bohème
5.04

Østre Gasværk
Blixen
4.02

Det Kongelige Teater