Arne Jacobsen genopstår i Enghaveparken

kbh magasin

To små glemte huse, tegnet af en af Københavns vigtigste formgivere gennem tiderne, vender tilbage til byen.

Ældre generationer af vesterbrobørn kan måske huske, at de plejede at købe iskager og frugt i et par pavilloner ved Enghaveparkens hovedindgang ved Enghavevej. Boderne forsvandt i 1970'erne, men når det nedslidte grønne åndehul i 2018 er blevet revitaliseret og genopfundet som en vigtig del af nabolagets skybrudssikring, står de der igen. Genopført efter originaltegningerne af Arne Jacobsen.

Pavillonerne er sammen med de øvrige mindre bygninger i 85-årige Enghaveparken for enden af Istedgade nogle af Arne Jacobsens første arbejder som nyuddannet arkitekt i stadsarkitektens direktorat. Udover sine allestedsnærværende stole og lamper har Arne Jacobsen også sat sit præg på hovedstaden med ikke mindst Royal Hotel, Nationalbanken og nyrenoverede Bellevue.

De genopståede boder skal igen danne ramme om liv og aktivitet ved parkens indgang. Hvordan er endnu ikke besluttet, men der er foreslået en socialøkonomisk café i den ene, og Vesterbro Bibliotek og Kulturanstalten, der er naboer til parken, er interesserede i at anvende den anden til bogudlån, avislæsning, internetadgang og udlån af spil og legeredskaber. Oplæsninger, små udstillinger og andre borgerdrevne kulturaktiviteter er også på tale.

Arne Jacobsen-pavillonernes tilbagekomst er blevet mulig efter en donation på 5 millioner kroner fra Realdania. I forvejen bliver blandt andet hans gamle scene-bygning og Enghaveparkens indgangspartier restaureret for 11 millioner kroner doneret af A.P. Møller Fonden.

Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Liv
  • Vesterbro
Københavns tredje store faste madmarked starter mere lokalt og afslappet, mens udvalget og prisniveauet ligner det, byen allerede kender.

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Vi har brug for mindst 1.000 støttemedlemmer

Hjælp os med at nå det magiske tal – fra kun 20,-/md.