pixel

Biler 2

  • John Lasseter & Brad Lewis
  • 4.02

Fakta

ANIMATION
Premiere 4. august

Mens rivalerne sprøjter fortsættelser ud til alt, der ikke direkte flopper, har animations-duksene fra Pixar-studiet hidtil holdt sig til enkeltstående eventyrligheder – kronjuvelen 'Toy Story 1-3' undtaget, naturligvis.

At 'Biler' fra 2006 skulle blive den næste undtagelse er overraskende, fordi den vel er den 10. eller 11. bedste af Pixars 11 værker siden starten i 1995. Ganske god, men ikke så ekstraordinært god som stort set alle de andre.

Til gengæld er de antropomorfe køretøjer tegnedrengenes mest vedholdende merchandise-sællert, og så er valget jo alligevel ikke så overraskende. Hvis det ikke får advarselslamperne til at blinke skarpt nok, så kan man jo tilføje, at 'Biler 2' flår figurerne ud af deres hyggeligt støvede soveby-Amerika og kyler dem hovedkulds ind i en højoktan, international spionintrige, hvor den ikke får for lidt med automatvåben, missiler og tidsindstillede bomber.

Det lyder nærmest desperat, men resultatet er nu ikke så tosset. Never underestimate the power of Pixar.

Det der ekstra fortælle- og følelsesmæssige gear mangler ganske vist også i toeren, men som i originalen er den passionerede detaljegrad i det automobiliserede univers stærkt formildende, underholdningen uden større slinger, og animations-håndværket fuldstændig blændende. Helt bogstaveligt blændende under racerløbs-heatene i Tokyos neonlys, mellem Londons seværdigheder, og på en fiktiv riviera-casinobys billedskønne bjergveje.

Lidt skuffende er det derfor, at stjerne-stockcaren Lynet McQueens deltagelse i en verdensomspændende løbsserie, og rivalisering med den selvglade italiano F1-vogn Francesco (megahot uden skærme!), ender med at blive en stakåndet sidehistorie til bedstevennen og kranbilen Bumles hemmelig agent-eventyr, der starter med en forveksling, og ikke siden kører afgørende fra plot-klicheerne.

Moralen om at værdsætte hver bule i karrosseriet et venskab giver, har også lidt trænge kår i den hektiske finale, men gadget-opfindsomheden fejler intet, og kombineret med den udsøgte sans for fart og tempo drøner 'Biler 2' ubesværet i mål for små drenge af alle aldre og køn.

Selv når Pixar er dårlige, er de bedre end de fleste.

Mest læste

kommentarer

seneste
film

Marriage Story
5.04

Noah Baumbach
I morgen danser vi
5.04

Levan Akin
Disco
4.02

CPH PIX WEEKEND
Last Christmas
5.04

Paul Feig
Kollision
3

Mehdi Avaz
Hustlers
2.04

Lorene Scafaria

seneste
scene

Sweeney Todd
4.02

Operaen
Brødrene Løvehjerte
4.02

Skuespilhuset
La Bohème
5.04

Østre Gasværk