pixel

Byg København mod Sverige

Hvad nu hvis: ... vi byggede byen ud i Øresund som Nordeuropas Venedig eller Dubai?

Holme og laguner i Øresund Polyform

De gør det i Dubai. Anlægger kunstige øer ud for deres kyst. Og her i København kommer vi med en stabil befolkningstilvækst på 1.000 mennesker om måneden til at mangle plads i fremtiden.

Så hvorfor ikke gøre som i Dubai: Lave nogle flere øer i København som supplement til Amager Strand og Middelgrunden og de mange kunstige "holme" der er anlagt gennem årtierne?

Spørgsmålet stilles af den københavnske tegnestue Polyform, hvis projekter de fleste københavner allerede vil kende til. Polyform har nemlig medvirket til udformningen af blandt andet Købmagergades nye belægning og den nyåbnede museumshave foran Statens Museum for Kunst.

Mod vand, for transport

Når Jonas Sangberg og Thomas Kock fra Polyform foreslår at udvide København i retning mod Sverige, så er det dog ikke, som i Dubai, for at få mere plads til luksushoteller eller millionærvillaer til David Beckham.

Næh, I København skal de nye øer i stedet løse både klima- og transportudfordringer — ud over altså at skabe mere plads til nye københavnere.

En få måneder gammel rapport fra Miljøministeret konkluderer nemlig, at vandstanden frem mod år 2100 vil kunne stige med 80 centimeter — muligvis endnu mere. Så hvis også vores børn og børnebørn skal kunne købe tørskoet shawarma på Nørrebrogade eller løbe en tur på Amager Fælled, så skal vi enten hæve hele byen eller, som i Venedig, kunne spærre for vandmasserne ved hjælp af stormflodsporte.

Det ambitiøse forslag fra Polyform indeholder derfor adskillige nye øer der på strategiske steder forbindes af porte der kan lukkes i, når vandet stiger. Øer og porte vil på den måde tilsammen kunne danne en dæmning der beskytter hele København mod det stigende vand.

Det kan lyde lidt vildt, men er det måske i virkeligheden ikke. København har en lang tradition for at bygge kunstige øer for at få mere plads — ja, landets parlament står faktisk på en, på Slotsholmen.

Og økonomisk er det måske heller ikke helt så pebret, som det kan lyde. Ud over altså at skabe en hel masse nyt land der kan sælges og bebygges, så foreslår Polyform, at man med de nye øer helt kan droppe idéen om den nye havnetunnel, der er foreslået anlagt under byen mellem ydre Østerbro og Sjællandsbroen for at lede trafik uden om byen.

Samme havnetunnel har nemlig en prisseddel på rundt regnet 30 milliarder kroner siddende på sig — eller cirka 7 milliarder mere end prisen for hele Metrocityringen inklusive rulletrapper, nye fliser med farver og det hele.

De fleste af de milliarder ville kunne spares ved i stedet at lade en ny ringvej løbe hen over de nyanlagte holme, siger Polyform. De mange sparede penge ville kunne bruges på anlægsarbejdet og endnu en metrolinje.

En stor del af jorden til at anlægge selve øerne ville være overskudsjord fra alle de øvrige byggeprojekter i København, så København ville så at sige selv kunne levere de fleste af byggematerialerne.

Venedig med biler

En ringvej i baghaven vil dog formentlig være en lille streg i idyl-regningen i forhold til det "Nordens Venedig", som Polyform også præsenterer deres projekt som. Men ringvejen til trods, er der mere Venedig end Dubai over Polyforms forslag.

Hvor Dubai mest laver show-øer med villakvarterer for rigmænd, så danner Polyforms mange nye øer nemlig en lang række laguner omringet af både nye naturområder og bydele med boliger helt ned til vandet — uden oversvømmelsesfare, da de nye øer skal have en landhøjde på op mod tre en halv meter.

Om der også følger gondoler, vaporettoer og turistpasta med, må vi vente nogle årtier på at få afklaret. Om overhovedet. Forslaget er indtil videre kun et forslag fra tegnestuen selv. Skal vi have laguner ud for København, kræver det i første omgang politisk interesse.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling