pixel

Byg København mod Sverige

Hvad nu hvis: ... vi byggede byen ud i Øresund som Nordeuropas Venedig eller Dubai?

Holme og laguner i Øresund Polyform

Fakta

Nye holme

Et visionsprojekt fra tegnestuen Polyform.

Foreslår at anlægge en lang række nye holme øst og syd for den eksisterende by.

Holmene skal anvendes til boliger, ringvej, metro og klimasikring.

Udstilling på Dansk Arkitektur Center
Fakta

Udstilling på Dansk Arkitektur Center

Frem til 6. april 2015 kan du på Dansk Arkitektur Center på Christianshavn opleve udstillingen 'Regnen Kommer' der undersøger, hvordan klimatilpasninger også kan være en god anledning til at skabe bedre livskvalitet i vores byer.

▪ Åben hver dag 10-17
▪ Entré 60 kroner
▪ Børn under 15 år gratis
▪ Onsdage er der også åbent 17-21, hvor der er gratis adgang.

DAC
Strandgade 27B
1401 København K

De gør det i Dubai. Anlægger kunstige øer ud for deres kyst. Og her i København kommer vi med en stabil befolkningstilvækst på 1.000 mennesker om måneden til at mangle plads i fremtiden.

Så hvorfor ikke gøre som i Dubai: Lave nogle flere øer i København som supplement til Amager Strand og Middelgrunden og de mange kunstige "holme" der er anlagt gennem årtierne?

Spørgsmålet stilles af den københavnske tegnestue Polyform, hvis projekter de fleste københavner allerede vil kende til. Polyform har nemlig medvirket til udformningen af blandt andet Købmagergades nye belægning og den nyåbnede museumshave foran Statens Museum for Kunst.

Mod vand, for transport

Når Jonas Sangberg og Thomas Kock fra Polyform foreslår at udvide København i retning mod Sverige, så er det dog ikke, som i Dubai, for at få mere plads til luksushoteller eller millionærvillaer til David Beckham.

Næh, I København skal de nye øer i stedet løse både klima- og transportudfordringer — ud over altså at skabe mere plads til nye københavnere.

En få måneder gammel rapport fra Miljøministeret konkluderer nemlig, at vandstanden frem mod år 2100 vil kunne stige med 80 centimeter — muligvis endnu mere. Så hvis også vores børn og børnebørn skal kunne købe tørskoet shawarma på Nørrebrogade eller løbe en tur på Amager Fælled, så skal vi enten hæve hele byen eller, som i Venedig, kunne spærre for vandmasserne ved hjælp af stormflodsporte.

Det ambitiøse forslag fra Polyform indeholder derfor adskillige nye øer der på strategiske steder forbindes af porte der kan lukkes i, når vandet stiger. Øer og porte vil på den måde tilsammen kunne danne en dæmning der beskytter hele København mod det stigende vand.

Det kan lyde lidt vildt, men er det måske i virkeligheden ikke. København har en lang tradition for at bygge kunstige øer for at få mere plads — ja, landets parlament står faktisk på en, på Slotsholmen.

Og økonomisk er det måske heller ikke helt så pebret, som det kan lyde. Ud over altså at skabe en hel masse nyt land der kan sælges og bebygges, så foreslår Polyform, at man med de nye øer helt kan droppe idéen om den nye havnetunnel, der er foreslået anlagt under byen mellem ydre Østerbro og Sjællandsbroen for at lede trafik uden om byen.

Samme havnetunnel har nemlig en prisseddel på rundt regnet 30 milliarder kroner siddende på sig — eller cirka 7 milliarder mere end prisen for hele Metrocityringen inklusive rulletrapper, nye fliser med farver og det hele.

De fleste af de milliarder ville kunne spares ved i stedet at lade en ny ringvej løbe hen over de nyanlagte holme, siger Polyform. De mange sparede penge ville kunne bruges på anlægsarbejdet og endnu en metrolinje.

En stor del af jorden til at anlægge selve øerne ville være overskudsjord fra alle de øvrige byggeprojekter i København, så København ville så at sige selv kunne levere de fleste af byggematerialerne.

Venedig med biler

En ringvej i baghaven vil dog formentlig være en lille streg i idyl-regningen i forhold til det "Nordens Venedig", som Polyform også præsenterer deres projekt som. Men ringvejen til trods, er der mere Venedig end Dubai over Polyforms forslag.

Hvor Dubai mest laver show-øer med villakvarterer for rigmænd, så danner Polyforms mange nye øer nemlig en lang række laguner omringet af både nye naturområder og bydele med boliger helt ned til vandet — uden oversvømmelsesfare, da de nye øer skal have en landhøjde på op mod tre en halv meter.

Om der også følger gondoler, vaporettoer og turistpasta med, må vi vente nogle årtier på at få afklaret. Om overhovedet. Forslaget er indtil videre kun et forslag fra tegnestuen selv. Skal vi have laguner ud for København, kræver det i første omgang politisk interesse.

Tak fordi du læste artiklen til ende — vi håber, du kunne lide den.

 

Vi hopper lige til sagen: På Magasinet KBH følger vi tæt udviklingen af København. Intentionen er at give dig brugbare informationer, og gennem debat at bidrage til at skabe et bedre København.

Men der er mange omkostninger forbundet med at lave et digitalt magasin, og derfor har kun medlemmer pr. 7. juni 2019 adgang til langt størstedelen vores indhold.

Vi kan kun overleve med støtte fra vores læsere.

Hvis du har glæde af Magasinet KBH, så håber vi meget, at du vil blive medlem. Medlemskaber starter ved kun 29 kroner om måneden, men de gør hele forskellen for os, og giver adgang for dig.

Bliv medlem

PS. Som medlem slipper du også for at se flere af de her opfordringer til medlemskab, og alle reklamer forsvinder, hvis du vælger et plus-medlemskab.

Mest læste

kommentarer

relaterede
artikler

Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.

seneste
byens rum