Papirøerne, som byen ikke fik

En bjergkæde, en landsby, bevarede lagerhaller – se de alternative fremtidsplaner for Papirøen.

oma papirøen masterplan

Fakta

Papirøen (Christiansholm)

Papirøen lige over for Skuespilhuset og Nyhavn har en af byens bedste beliggenheder. Når den nye Inderhavnsbro åbner, vil Papirøen blive en betydeligt mere integreret del af byen, end den er i dag.

Papirøen huser midlertidigt Experimentarium, madhallen Copenhagen Street Food samt en række kontorer og showrooms for kreative firmaer.

Experimentarium flytter i 2016 tilbage til Hellerup, mens Copenhagen Street Food har ytret ønske om også at kunne fortsætte i fremtiden - enten på Papirøen eller et nyt sted i byen.

Selve Christiansholm er ejet af By & Havn, der er et offentligt selskab ejet af staten og Københavns Kommune. Selskabet har til opgave at udvikle store områder som Ørestad og Nordhavn. Overskuddet fra det arbejde går til finansieringen af metroen.

By og Havn har aftalt at sælge bygningerne og byggeretten på Christiansholm til selskabet CØ P/S, som skal stå for den kommende udvikling. CØ P/S ejes af Unionkul Holding, Nordkranen og Danica ejendomme. De midlertidige aktiviteter på Papirøen er en del af salgsaftalen, for at teste lokalitetens potentiale.

Kort
Papirøen

Kursen er sat for fremtiden på Papirøen med masterplanen Københavns Haller. En kuperet karré med svømmebad og offentlige haller i bunden, boliger på toppen og et parkanlæg i midten skal være de nye rammer for den folkelige succes midt i havnen.

Se mere om Københavns Haller her på Magasinet KBH.

Men det kunne også være endt med en lokal bygningsbjergkæde, en lav labyrintisk landsby eller måske en integreret bevarelse af de nuværende gamle lagerhaller på Papirøen.

I alt syv forslag deltog i den store arkitektkonkurrence om en masterplan for udviklingen af det ny-populære havnespot, der officielt lyder navnet Christiansholm og ejes af udviklingsselskabet By & Havn. Den bundne opgave var at bibeholde nogle udadvendte funktioner og kombinere dem med både boliger, erhverv og en svømmehal.

Fremtidsvisionerne er udtænkt af syv forskellige teams, sat sammen med lokale københavnske arkitektfirmaer i front for de fem af holdene og hollandske anførere for de sidste to. Og By & Havns dommerkomite valgte den mest lokale vinder muligt med Københavns Haller, for holdleder Cobe har selv adresse på Papirøen i dag. Resten af vinderteamet udgøres af Inside Outside, Via Trafik Rådgivning og Transsolar Energitechnik.

Her følger højdepunkterne fra de seks forslag til fremtidens Papirøen, der ikke vandt — klik på tegningerne undervejs for at forstørre dem:

 


Den ny københavnerkarré

Foreslået af OMA i team med SLA, ÅF Hansen & Henneberg samt Transsolar Energitechnik.

Hollandske OMA står i spidsen for holdet bag konkurrencens visuelt mest radikale forslag: Fire ens bygningsbjerge i hver sit hjørne af Papirøen.

Bygningerne danner et stejlt kvadrat udadtil men har en indre skålform med terrasserede sider ned mod den fælles gård, der er øens centrale og frit tilgængelige byrum. Alt erhverv og offentlige funktioner er samlet i den nordvestlige bygning, med Street Food i gadeplan, svømmehallen indpasset på første og anden, og øverst en restaurant med udsigt til havneløbet.

Havnebadet er flyttet ud på en ny Christiansholms Mole foran Papirøen med bådpladser og opholdsmuligheder.

 

 


By med kant

Forslået af Adept i team med Karres en Brands landschapsarchitecten, UiWe, Orbicon samt Max Fordham.

Masterplanen By med Kant skiller sig markant ud fra de øvrige forslag med sin lavere skala, der nærmest gør Papirøen til en lille landsby midt i havnen.

Svømmehallen og en kombineret mad- og kunsthal placeres som to større bygningskroppe mod havneløbet og omgives af stribevis af små boligbebyggelser. Boligerne ligger i en tæt struktur med talrige forskydninger, der skaber et labyrintisk indre af gader og små pladser.

Adept-teamet adskiller ikke områderne mellem beboere og besøgende, men gør hele øen offentligt tilgængeligt i tillid til en gensidig hensyntagen.

 

 


Papirøen

Foreslået af MVRDV i team med BCVA samt GHB Landskab.

Det eneste af konkurrencens forslag, der bevarer den overvejende del af de eksisterende bygninger på Papirøen, kommer fra hollandske MVRDV og deres team.

Bevaringen spænder fra helheder over bygningsdele til gendigtning og udgør bebyggelsens base, der rummer alle offentligt tilgængelige funktioner. Nybyggede boliger placeres som en række punkthuse af varierende højde oven på de bevarede haller med offentlig taghave mellem sig.

Bevarelsen af de dybe haller skaber smalle gaderum, nærmest stræder, og svømmehallen bygges ind bag de eksisterende facader, tilbagetrukket fra havnebassinet.

 

 


Byens Haller

Foreslået af Holscher Nordberg og Polyform i team med Alectia samt UBLA.

Masterplanen fra teamet anført af Holscher Nordberg og Polyform bevarer en del af de eksisterende bygninger for at etablere Byens Haller i en kombination af nye og gamle strukturer – blandt andet bygges den gamle papirhal sammen med et nyt tårn midt på Papirøen.

Overordnet er stueplanet helt åbent og offentligt tilgængelig med boliger ovenpå, der har private taghaver på både hallernes og boligbebyggelsernes tage.

Svømmehallen er rykket frem på kajen og tættere på vandet, og det tilhørende havnebad strækker sig ud i selve havneløbet, som det kendes fra Københavns øvrige havnebade.

 

 


Papirøen

Foreslået af Henning Larsen Architects i team med Entasis, Büro Happold, Man Made Land Bohne Lundqvist Mellier samt Momentum.

Henning Larsen Architects har formgivet naboen Operaen, men retter i sin masterplan opmærksomheden mod genboen Skuespilhuset og placerer svømmeanlægget som en nedskaleret pendant dertil, så det udgør et vartegn for Papirøen.

Svømmehallen fremhæves af, at den øvrige bebyggelse vinkles skråt hen over Papirøen – det er det eneste forslag, der afviger fra en mere traditionel havnefront med facader, der følger kajen.

Der nyopføres en stor, høj og dyb base, der rummer offentligt tilgængelige funktioner som kunsthal, foodmarket og restauranter. Boligerne består af en række krystallinske punkthuse med private haver på hallernes tag.

 

 


Byens Ø

Foreslået af C.F. Møller i team med Tredje Natur, Grontmij samt Rekommanderet.

Masterplanen fra holdet anført af C.F. Møller har en hel del principper til fælles med vinderforslaget Københavns Haller. Byens Ø er således også tænkt som en samlet, nyopført karrébebyggelse, der løber rundt langs øens kant om en indre gårdhave.

Seks nye offentlige haller udgør en samlet, åben og inviterende stueetage som rummer værksted, bådhal, madhal, studiohal, udstilling og svømmehallen.

 

 


Mest læste

Li’ KBH

kommentarer

relaterede
artikler

  • Byens Rum
  • Christianshavn
Byens bedste beliggenhed kan fremover byde på havnebad, madhal, kunst eller måske åbne værksteder.

relaterede
visioner

tegnestuevision
København
Stormflodssikring, infrastruktur og byudvikling tænkt sammen til den manglende brik i et sammenbundet København.

seneste
byens rum

close logo

Vi overlever for mindre end prisen på en kop kaffe

Kære læser, støt Magasinet KBHs arbejde ― fra kun 20 kr. / måned